FONTOS


 








A Salt Lake City-i és az athéni előkészületeket is megfelelőnek ítéli a MOB
Hazánk tizenkettedik a nemzetek olimpiai pontlistáján

Két napirenden kívüli szerzodéskötéssel kezdodött a Magyar Olimpiai Bizottságnak a Régi Sipos Halászkertben összehívott sajtótájékoztatója, amelynek a Salt Lake City-i téli, és a 2004-es athéni nyári olimpia volt a fo témája. Elsoként Aján Tamás, a MOB fotitkára, és Fehér Miklós, a helyszínül szolgáló étterem tulajdonosa írt alá egy megállapodást, majd Molnár Zoltán, a MOB igazgatója és Vágó Ferenc, a Sportfólió Kht. ügyvezeto igazgatója rázott kezet a további sikeres együttmuködés reményében.

A február 8-án kezdodo téli játékokkal kapcsolatban természetesen szóba kerültek a biztonsági intézkedések, elhangzott, hogy az amerikai kormány teljes garanciát vállalt: közel 7000 rendort, és több speciális egységet vezényel majd ki az eseményekre. Ezt követoen Aján Tamás bátran kijelentette: "Úgy érzem, Salt Lake Cityben nem kerül majd sor olyan attrocitásra, amit a terroristák számlájára lehet írni". A fotitkár a Nemzetközi Doppingellenes Bizottság (WADA) munkájáról is beszélt, amelynek a következo ülésére december elején kerül sor. Mint az egybegyultek megtudhatták, az idén 1160 ellenorzésbol 26 pozitív eredmény született, amelyek közül 16 esetben táplálék-kiegészítok révén került a sportolók szervezetébe tiltott szer. A gyártó cégek ugyanis a nagyobb hatékonyság érdekében eloszeretettel "csempésznek" anabolikus szteroidokat a termékeikbe, becsapva ezzel a gyanútlan felhasználókat. Hogy a magyar sportolókkal ez ne fordulhasson elo, a hazánkban forgalmazott összes táplálék-kiegészítot analizálják a sportorvosok.

Köpf Károly szakmai igazgató a Salt Lake City-i kvótahelyzetrol beszélt, megemlítve, hogy sífutásban, sílövészetben, rövid pályás gyorskorcsolyában, gyorskorcsolyában és mukorcsolyában már rendelkezünk olimpiai repülojegyekkel, míg alpesi síben, hódeszkában, illetve bobban még elképzelheto, hogy sikerül szerezni. Az utóbbi sportág esetében azonban a december 8-i közgyulésnek elobb egy fontos döntést kell meghoznia. Korábban ugyanis a tagság elhatárolódott a bobtól, mivel sem hazai szövetsége, sem klubélete, sem igazolt versenyzoje nem volt. Ám mivel az Amerikában készülo noi bobosaink kivívhatják a részvételi jogot, újra szavazásra kerül a kérdés. A 8-i közgyuléssel egyidoben kerül egyébként sor az eskütételre, sot, a formaruha-bemutatóra is.

A 2004-es nyári olimpiai elokészületek kapcsán Molnár Zoltán kapott szót, aki röviden kitért a MOB athéni látogatására. A küldöttség tagjai egyedül a szálláskérdést ítélték aggasztónak, ugyanis a görögök rendkívül kevés szállodával rendelkeznek, és azok is méregdrágák. A 998 nap múlva kezdodo játékok elokészületeit, ezt leszámítva, teljesen rendben találták. Ahogy az olimpiai sportágak képviseloinek idei szereplését is, ugyanis a november 15-ig lezajlott világversenyeken összesen 157 pontot gyujtöttek versenyzoink, és ezzel a nemzetek ranglistáján hazánk a 12. helyre került.

Csanálosi Beáta, Nemzeti Sport 200111.20.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002