FONTOS


 








Maffiózó döntött a téli olimpián?

Újabb olimpiai skandalum: az FBI szerint egy orosz maffiózó megpróbálta befolyásolni a pontozást az idei téli olimpia műkorcsolyaversenyein. Az Orosz Olimpiai Bizottság fantáziálásnak, hollywoodi ötletnek tartja az ügyet.


Marina Anissinia, Gwendal Peizerat
Olaszországban tartóztatták le a francia vízumért folyamodó orosz Alizman Tohtahunovot, és azzal gyanúsítják, hogy megpróbált meggyőzni egy bírót, adja szavazatát az oroszokra a párosban és a franciákra a jégtáncban a Salt Lake City-i téli olimpián.
Az FBI azt állítja, hogy több telefonbeszélgetést lehallgatott az olimpia ideje alatt, a beszélgetésekből kiderül, hogy az akkor is Olaszországban tartózkodó Tohtahunov megpróbálta megszervezni az oroszoknak és a franciáknak is kedvező pontozást.
James Comey államügyész elmondta: a "Tajvani" becenévre hallgató Tohtahunov régebben Franciaországban élt, és most szeretett volna visszajutni. Abban bízott, hogy az aranyéremszerző szolgálatait vízummal honorálják majd a francia hatóságok.
A botrány már a téli olimpián kirobbant: a párosok között először az orosz Anton Sziharulidze, Jelena Berezsnaja kettőst hirdették ki győztesnek, de felmerült a gyanú, hogy az egyik francia bíró, Marie-Reine Le Gougne csalt, így a kanadai Jamie Sale és David Pelletier is aranyérmet vehetett át. Akkor még senki sem gondolta, hogy egy orosz bűnöző is állhat a háttérben. Az Orosz Olimpiai Bizottság ma sem hiszi, hogy igaz a sztori. "Nem lehetnek komolyak ezek a gyanúsítgatások, az egész leginkább egy hollywoodi film szinopszisához hasonlít" - mondta Gennagyij Svec szóvivő.
Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke megdöbbent a hír hallatán. "Azt tudtuk, hogy csalás történt, de hogy az ügybe belekeveredett a szervezett bűnözés, az rettenetes" - mondta.
Pam Coburn, a kanadai szövetség elnöke úgy nyilatkozott: beleborzongott, mik történhetnek a sportágban. "Amikor kiderült, hogy pontozói részrehajlás miatt a mi kettősünk is aranyérmes lett a párosok versenyében, csak reméltem, nem lesz az ügynek folytatása." Lloyd Ward, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának főigazgatója szerencsésnek tartaná, ha minél előbb kiderülne: a világ összes versenyzője azonos feltételek mellett küzd, és nem történt csalás Salt Lake Cityben. Gwendal Peizerat francia jégtáncos - aki Marina Anissina oldalán aranyérmes lett - határozottan kijelentette: még sohasem hallott Alizman Tohtahunov orosz bűnözőről. "A jégen nyertük meg az olimpiát, nincs szükségünk külső segítségre."

Magyar Hírlap 2002.08.02.

Orosz maffiafőnök ''kérésére'' pontoztak Salt Lake City-ben?

Nemcsak a Salt Lake City-i téli olimpia jégtánc, hanem a műkorcsolya páros versenyének manipulálási kísérletével is gyanúsítják Alizman Tohtahunov orosz alvilági bandavezért, akit több évi nyomozás után szerdán vettek őrizetbe az észak-olaszországi Forte dei Marmiban.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint az ismert gengszter arra vállalkozott, hogy eléri: az idei ötkarikás játékokon a jégtáncot a franciák, a párosok versenyét pedig az oroszok nyerjék.

Az tény, hogy a valóságban ez a végeredmény született (a párosoknál holtverseny volt az élen), de az még tisztázásra vár, hogy ebben szerepe volt-e Tohtahunovnak.

Állítólag az FBI birtokában vannak olyan telefonbeszélgetések, amelyeken a bűnöző megígéri valakinek: még akkor is a két érintett duó nyeri az olimpiát, ha többször is elesnek korcsolyázás közben.


Marina Anissina és Gwendal Peizerat
A jégtáncosok számát a francia Marina Anissina és Gwendal Peizerat kettős nyerte az orosz Irina Lobacseva, Ilja Averbuh és az olasz Barbara Fusar-Poli, Maurizio Margaglio duó előtt.

A párosok között először az orosz Anton Sziharulidze, Jelena Berezsnaja kettőst hirdették ki győztesnek, de bírói csalás miatt végül a kanadai Jamie Sale és David Pelletier is aranyérmet vehetett át.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség később hároméves eltiltással sújtotta Marie-Reine Le Gougne-t és a francia szövetség elnökét, Didier Gailhauget-t, mert a pontozónő részrehajló volt.

Tohtahunov bűnlajstromán természetesen nemcsak a pontozók megvesztegetésének kísérlete, hanem kábítószer- és fegyvercsempészés, valamint lopott autókkal való kereskedelem szerepel. Ha elítélik, valószínűleg évtizedeket tölthet rács mögött.

Délmagyarország 2002.08.01.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002