FONTOS


 








Nincs miért félniük az olimpikonoknak

Berlinben járt bemutatkozó körútja során Jacques Rogge. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét legtöbbször a három hét múlva kezdődő téli olimpiáról, s természetesen a biztonságról kérdezték. Rogge újfent megnyugtatott mindenkit, hogy rend és nyugalom van a városban, s szerinte a félelem egyetlen sportolót sem tart majd távol.

Lassan megnyugszanak a Salt Lake Cityben három hét múlva kezdődő téli olimpia biztonsági kérdéseit firtatók, s a terrorizmus miatt jogosan aggódók is elhiszik, a város és az Egyesült Államok a lehető legtökéletesebben felkészült a játékokra. Jacques Rogge NOB-elnök Berlinben járva mondta ezt, s újból kijelentette, szó sem volt az olimpia hermetikus elzárásáról, netán elhalasztásáról az Amerikát ért terrortámadást követően.

"A felkészülést már korábban elkezdtük - mondta -, hiszen a müncheni tragédia óta, amikor terroristák ejtették túszul az izraeli csapat tagjait, s öltek meg sportolókat, a biztonság első számú kérdéssé vált az olimpiákon is. A szeptemberi támadást követően szinte elölről kezdtük a munkát, a korábbinál több pénzt kértünk és kaptunk, mára pedig elmondhatom, a lehető legtökéletesebben felkészültünk. Mindez az amerikai kormánynak köszönhető, hiszen a rendezők minden kérését teljesítette, s a biztonságra áldozott majd háromszázmillió dollárral, a legmagasabb szakmai színvonallal valamennyiünket megnyugtatott."

Salt Lake City tehát várja a világ sportolóit, közülük nem is olyan rég többen mondták, hogy nem utaznak el, mert félnek, terrortámadás éri az olimpiát. Rogge úgy véli, mostanra megváltozott a helyzet. "Sok sízővel, korcsolyázóval és bobossal beszélgettem a közelmúltban - mondta -, s nekem is ugyanaz a meggyőződésem, mint a NOB többi munkatársának: nagy fordulat állt be. Szerintem egyetlen versenyző sem fog otthon maradni azért, mert félne Salt Lake Cityben." A belga sportvezető elmondta azt is, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen csökkentették a meghívott díszvendégek számát, a NOB mindössze százötven hírességet lát vendégül a játékokon.

Rogge-hoz hasonlóan ítéli meg a Salt Lake City-beli helyzetet Gian Franco Kasper, a Nemzetközi Síszövetség elnöke. Az olimpia helyszínéről visszatérve kijelentette, már minden aggodalma tovaszállt. "Azért utaztam Amerikába, mert kétségeim voltak, s ezeknek hangot is adtam. Személyesen akartam látni, mi igaz abból, amit a lapokban olvasni lehetett" - nyilatkozta Kasper. "Nos, mindenkivel közölhetem, semmivel sem nagyobb a terrortámadás veszélye ott, mint a világ más városaiban. De ez kevés lett volna a nyugalmamhoz, ezért alaposan szétnéztem, s a rendezők, a rendőrök, a különböző szakemberek felkészültségét látva azt mondhatom, nyugodtan hajtom majd álomra a fejem az ott töltött éjszakákon. A sportolókra pillanatnyilag az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy nemegyszer át kell menniük a forgalmas utcák másik oldalára, a síversenyekre pedig az, hogy kevés a hó, de még van tizenhat napunk."

Katona Horváth János, Magyar Hírlap 2002.01.16.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002