FONTOS


 








Bemutatták Salt Lake City érmeit

Bemutatták a jövő februári, Salt Lake Cityben rendezendő téli olimpia érmeit, de a nagy csodálkozás nem a szép díjak miatt volt. A játékok szervezőbizottságának igazgatója ugyanis bejelentette: még 46 millió dollárt igényeltek, s erre a biztonság miatt van szükség. Így soha nem látott összegbe, másfél milliárd dollárba kerül majd a téli olimpia.

A téli olimpia szervezőbizottságának igazgatója ismét határozottan kijelentette, minden rendben van, a játékok előkészületeit közvetlenül semmi nem zavarja, és változatlanul komoly remény van arra, hogy jövő februárban, 8-a és 24-e között békében zajlanak majd a versenyek. Mindezt - tette hozzá Frazier Bullock Salt Lake Cityben - természetesen senki nem meri szeptember 11-e óta megígérni.

A terrortámadás miatt a biztonság kérdései állnak előtérben, ezért érkeztek a városba az USA szövetségi államainak vezető politikusai, az érmek bemutatása most - sajnos - csak másodlagos volt. Az összejövetelen elhangzott, hogy a szervezőbizottság megkapta a kért 46 milliárd dollárt, ami az újabb biztonsági intézkedések miatt vált szükségessé. A költségvetés így eléri a másfél milliárd dollárt, ami a téli olimpiák történetében rekord. S még nincs végük a kiadásoknak, mert további 108 milliót tartalékoltak, persze azt remélve, hogy nem lesz rá szükség. "A belépőjegyek nyolcvan százaléka már elkelt" - tájékoztatott Bullock ", így változatlanul abban bízunk, hogy az eddigi téli olimpiák legnagyobb bevételét - mintegy 180 millió dollárt - produkáljuk, amelyből 167 milliót már el is könyvelhettünk. Minden dollárról el fogunk számolni, de azt mégsem kívánhatja senki, hogy ebben helyzetben egy városra hárítsák a horribilis biztonsági kiadásokat."

Az ígértek ellenére sokan félnek, hogy már az amerikai beutazásoknál kellemetlenségek érik a sportolókat, vezetőket és az újságírókat. Gianfranco Kasper, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) elnöke például arra számít, nehezen lehet majd beutazóvízumot kapni, így többen nem vehetnek részt a játékokon. "A nemzeti olimpiai bizottságok kérnek a sportvezetők, az edzők és a versenyzők részére vízumot" - mondta. "A kérelmeket a szervezőbizottság a hatóságokkal közösen bírálja el, és szinte biztos, hogy többet is elutasítanak, lesznek, akiket biztonsági okokból nem engednek be az országba. Úgy hallottam, főként az újságírókat érinti a szigorítás, mert az ő mozgásukat lehet a legnehezebben ellenőrizni. A szervezők egyébként mindenre felkészülnek, szerintem senki nem lesz veszélyben. Inkább attól félek, hogy a korábbi játékok varázslatos hangulatából ezúttal semmit sem érzünk majd, mert mindenhova fegyveresek kísérgetnek bennünket, és naponta tizenötször esünk át motozáson, ami egy idő után elég zavaró."

A szervezőbizottság már megtette a szükséges lépéseket a játékok biztosítására, és Londonban nemrég megállapodást írt alá a Lloyd's cég vezetőivel, a végösszeg 159 millió dollár.

Ezek után mutatták be a játékok érmeit. Az extravagáns arany-, ezüst- és bronzmedálok nem szabályos kör alakúak, mint az eddigiek, és - mivel az érmek "természetességét" akarták hangsúlyozni - nem is simára csiszoltak. Az egyenként 560 gramm súlyú érmek minden eddigi olimpiai éremnél nehezebbek, s egyik oldalukon égő fáklyát tartó stilizált atléta alakja látható. Az öt karika és alatta a felirat - Égjen benned a tűz! - pedig az olimpiai eszmét szimbolizálja. A másik oldalon Niké istennő az ókori játékok győzteseinek járó babérkoszorút tartja kezében, mintegy kifejezve az olimpiák örökkévalóságát. Jövő februárban 717 nevet - ennyit adnak majd ugyanis át a helyezetteknek - gravíroznak majd az érmekre. A 239 arany-, ezüst- és bronzérmen kerek tízezer órát dolgoztak az ötvösök.

Magyar Hírlap 2001.10.17.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002