FONTOS


 








Schmitt Pál a megújuló Pekingben járt
Milliárdok a környezetért

----------------------------------------------------------------------
forrás: VD, Nemzeti Sport 2002.11.12
----------------------------------------------------------------------

A napokban Pekingben rendezték meg az ázsiai országok nemzeti olimpiai bizottságainak környezetvédelmi szemináriumát, amelyet Schmitt Pál, a NOB Környezetvédelmi Bizottságának elnöke vezetett. Természetesen kiemelten foglalkoztak azzal, miként hangolható össze a 2008-as pekingi olimpia szervezése a környezetvédelem feladataival.


Schmitt Pál szerint Peking óriásit fejlôdött (Fotó: Árvai Károly)
"Tíz éve jártam utoljára Pekingben, a fejlődés fantasztikus, rá sem lehet ismerni a városra - számolt be tapasztalatairól Schmitt Pál. - Ha az olimpiai felkészülés fő motívumait kellene megneveznem, akkor a népek olimpiája kifejezés után rögvest a csúcstechnológia alkalmazását és a környezetvédelmet említeném. A környezet védelmére, vagyis a zöld területek növelésére, a közlekedés fejlesztésére, a levegőszennyezés csökkentésére, a szemét eltávolítására, az ivóvízre, a csatornázásra, a zajártalom felszámolására összesen tizenegymilliárd dollárt költenek. Megkezdték a főváros nagytakarítását is, amely óriási feladat, hiszen a tizenhárom milliós Pekingben mintegy 1.8 millió gépkocsi rója az utakat, alaposan szennyezve az egyébként is száraz, esőt ritkán látó város levegőjét. De felülvizsgálják a gépkocsikat, kicserélik a tömegközlekedés teljes gépparkját, s igyekeznek mindent megtenni a tisztább levegő érdekében."
Schmitt Pál a nem egészen hat év múlva kezdődő játékokra épülő létesítményekről is beszélt: "Jártunk a BOCOG néven ismert szervezőbizottság új székházában, ahol már száztíz főfoglalkozású munkatárs dolgozik. Külön főosztály foglalkozik a környezetvédelem kérdéseivel. A létesítmények döntő többsége jelenleg még csak maketten létezik, de mindenki számára világos, hogy Peking csodálatos olimpiát rendez majd." A magyar sportdiplomata elmondta: most járt le az olimpia logójának elkészítésére kiírt pályázat határideje, és nem kevesebb, mint kétezer rajz vár elbírálásra. "Már most nagy az olimpiai készülődés, és ha arra gondolunk, hogy a világ minden ötödik embere Kínában él, akkor feltételezhetjük, hogy 2008 után a világ legalább minden ötödik embere tisztában lesz azzal, mi is az az olimpia, és mit kell tenni a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem érdekében."
PEKING.2008

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  PEKING.2008