FONTOS


 








"Magyar" olimpiai sportágak is veszélyben
----------------------------------------------------------------------
forrás: Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap 2002.09.12
----------------------------------------------------------------------

A 2008-as pekingi olimpián a NOB programbizottságának javaslata szerint a műsorba kerülhetne a golf és a rögbi, nem szerepelne viszont többek között az öttusa, és a birkózást is csak az egyik szakág képviselhetné. Aján Tamás, a NOB egyik magyar tagja úgy gondolja, hogy az öttusa nincs igazi veszélyben, a birkózóknak viszont a sportágon belül kell megoldást találniuk.


Balczó András egyéniben és csapatban is nyert olimpiát
Fotó: MH-archív
A magyarokat is érzékenyen érintette a NOB programbizottságának legutóbbi javaslata, eszerint ugyanis törölnék a 2008-as műsorból az öttusát, a birkózóversenyekből csak az egyik fogásnem maradna meg. A többi sportág, illetve versenyszám - baseball, softball, kajakszlalom, gyaloglás, könnyűsúlyú evezés, tollaslabda vegyes páros, szinkronúszócsapat, military - kiesése nem sértene magyar érdekeket.
Átgondolt és precíz javaslatot tett le a programbizottság - kommentálta a jelentést lapunk kérdésére Aján Tamás MOB-főtitkár, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja. Ezt nem felesleges hangsúlyozni, mert vannak olyanok is az olimpiai mozgalmat irányító testületben, akik sportügyekben nem számítanak szaktekintélynek, mégis meghatározó befolyással bírnak egy-egy sportág fejlődésére, jövőjére. Aján Tamás találkozott már olyan NOB-taggal, aki nem volt képes különbséget tenni kajak és kenu között, vagy nem tudta, hogy létezik kötöttfogású és szabadfogású birkózás.
Ezúttal viszont a programbizottság szakmai szempontok sorát vette figyelembe. A sportágak elterjedtsége és népszerűsége mellett azt is, hogy mennyire közérthetőek a szabályok, hogyan befolyásolja a végeredményt a bíráskodás, a pontozás, mennyire költséges a versenyszám, és kell-e hozzá külső - gépi - segítség. Egyre fontosabb a televíziós közvetíthetőség, a nézettség, a sajtó érdeklődése, és a doppingellenes küzdelem hatékonysága is.
Az olimpiai programba kerülés óriási presztízzsel jár, és az erkölcsi elismertséget idővel az anyagi is követi. Érthető a tülekedés, jelenleg huszonnégy sportág áll sorba a felvételéért. A harci művészeteknek kétszáz ága van, nyilvánvaló, hogy mindegyik nem kerülhet a játékok műsorára. Aján Tamás a Nemzetközi Sportszövetségek Szervezetének (AGFIS) alelnökeként éppen a közeljövőben tárgyal a különféle ágazatok vezetőivel arról, hogy mennyire lehet egységet teremteni közöttük.
A programbizottság a múlt hónapban tizennégy sportági szövetségnek egyértelműen jelezte, hogy nincs esélye a felvételre. A közlésnek az volt a célja, hogy megkímélje az adott sportágak vezetőit a fölösleges lobbizástól, pénzkidobástól. A NOB a szellemi sportokat nem akarja olimpiai részvevővé tenni, így a sakkot és a bridzset sem, továbbá egyelőre azokat a sportágakat sem fogadja el, amelyekben gépeké, motoroké a főszerep.
Aján Tamás szerint a bizottsági jelentés szikár szakmai anyag, sportpolitikai szempontok nélkül, és nem is szabad tőle elvárni, hogy különféle lobbik törekvései vagy országok, kontinensek érdekei érvényesüljenek - márpedig az olimpiai programot ezek is alakítják. A sportági szövetségeknek is kötelezettséget kell vállalniuk, a golfozók például ígéretet tettek arra, hogy a legnagyobb sztárok is ott lesznek az olimpián, mint ahogy a kosarasok tornáján is megjelentek a különböző sorszámú dream teamek, vagy a hokisoknál felvonul az NHL krémje.
Nagy nyomás nehezedik a NOB-ra az üzleti oldalról, a testületnek pedig egyensúlyoznia kell a sok évtizedes hagyományok és a folyamatos megújulás között. A programban hullámzás figyelhető meg, időnként akadnak sportágak, amelyek idő előtt válnak az olimpiai program részévé, és esetenként - mint például az 1984-es játékok előtt - a rendező is a kívánatosnál nagyobb szerepet játszott a műsor alakításában.
Persze a magyar szurkolót jelenleg az érdekli, hogy milyenek az esélyei a birkózásnak meg az öttusának. Aján Tamás kijelentette: érvelni fog mindkét sportág mellett, MOB-főtitkárként ez kötelessége is. Bármennyire híve is a birkózásnak, azt el kell ismernie, hogy az athéni 18 aranyérem - hét-hét kötött- és szabadfogású, négy női - nem áll arányban a sportág olimpiai mozgalomban elfoglalt helyével. Véleménye szerint a nemzetközi birkózószövetségnek kell majd saját hatáskörében kompromisszumos megoldást találnia.
Azt már tapasztalhatták a vívók is, hogy a NOB keretszámokat jelöl meg, hány versenyzőt fogad az olimpián és hány aranyérmet ad ki a sportágban, a többit pedig rábízza a szövetségre. Hiába jelent meg új szakágként a női kard, sem a sportolói, sem az éremkontingens nem növekedett. Aján Tamás úgy véli, a birkózókra is hasonló feladat vár majd.
Az öttusát illetően sokkal optimistább a MOB-főtitkár, szerinte a sportágnak 75-80 százalék esélye van a programban maradásra. A szövetség vezetői nagyon okosan, diplomatikusan dolgoztak, NOB-tagokat győztek meg. A diplomáciai tevékenység részeként a NOB-elnök Samaranch fiát bevitték a sportág vezető testületébe, a televíziós igényeknek pedig úgy próbáltak megfelelni, hogy a verseny ötnaposból egynapos lett, ezáltal pergőbb, nézőbarátabb, közvetíthetőbb.
A 2004-es olimpia műsora véglegesnek tűnik, a fenti változásokat 2008-ban vezethetik be. Az biztos, hogy a végrehajtó bizottság megtárgyalja a programbizottság jelentését, novemberben pedig a NOB mexikói teljes ülésen kerül napirendre a javaslat. A döntési mechanizmusról még a NOB-on belül is vitáznak. Egyelőre az az álláspont látszik érvényesülni, hogy egy sportág - tehát nem versenyszám - levételéhez egyszerű többség is elegendő, a programba kerüléshez viszont a tagok kétharmadának egyetértése szükséges. Aján Tamás szerint még az is elképzelhető, hogy a programmódosítás jogát visszakapja a vb.
A programbizottság jelentése kiemeli, hogy 1980 óta az athéni lesz az első olimpia, amelyen az előző játékokhoz képest nem emelkedik a sportágak száma (28), az akkreditált sportolók pedig kevesebben lesznek, mint Sydneyben (10500, illetve 10960). A kiadható aranyérmek száma csak eggyel nő, 301-re. A NOB ezeket a keretszámokat hosszabb időre szeretné megtartani, Aján Tamás viszont úgy véli, itt sincsenek kőbe vésett szabályok, egy-egy versenyszám helyére idővel bekerülhet egy sportág, anélkül, hogy növekedne a versenyzői összlétszám.
PEKING.2008

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  PEKING.2008