FONTOS


 








Genetikailag módosított atléták a 2012-es olimpián

A hagyományos doppingszerek rövidesen háttérbe szorulhatnak a genetikai alapú teljesítménynövelő eljárások mellett.

A BBC szerint a 2012-es olimpia lehet az első, ahol már a genetikailag módosított atlétákkal már komolyan számolni kell.

A jelenleg még csak kísérleti fázisban lévő génterápiás eljárások alapvető célja, hogy ma még gyógyíthatatlan betegségek kezelését/gyógyítását tegye lehetővé, de a módszer alkalmas olyan változások előidézésére is, amelyek a szervezet teljesítő- és állóképességét növelik. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy már most meg kell kezdeni azoknak a teszteknek a kidolgozását, amelyek "lebuktathatják" majd a genetikailag manipulált sportolókat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is kifejezte aggodalmát, és már létre is hozott egy tanácsadó bizottságot a "géndopping" kérdésében.

Az állandó doppingbotrányok azonban ékesen bizonyítják, hogy sok sportoló képes kockáztatni egészségét a siker érdekében. Három évvel ezelőtt egy egész csapatot zártak ki a Tour de France-ról, miután kiderült, hogy a sportolók az eritropoetin nevű hormont használták. Az eritropoetin megnöveli a vérben a vörösvértestek mennyiségét, miáltal nő az oxigénfelvétel és az állóképesség is. A több vörösvértest miatt azonban a vér sűrűbbé válik, ami növeli a keringési katasztrófák esélyét. Szakértői vélemények szerint már legalább 20 kerékpáros halt meg ennek következtében. Valószínű, hogy ez a hozzáállás nem lesz más a közeljövő "géndopping"-jának esetében sem.

A kérdéskör érdekes vetülete, hogy mi lesz a helyzet azokkal a sportolókkal, akiknek természetes genetikai okok miatt nagyobb a teljesítő- és állóképességük, s ez derül ki a genetikai teszteken.

[origo] 2001.11.30.

DOPPING

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  DOPPING