FONTOS


 








Felkerül a doppinglistára a génmanipuláció
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Népszabadság 2002.10.01
--------------------------------------------------------------------------------

A génmanipuláció is felkerül a doppinglistára - jelentette be a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) végrehajtó bizottsága montreali ülésén.

A genetikusok már képesek arra, hogy a magzatokat olyan eljárásnak vessék alá, amelynek következtében a megszületendő gyermeknek speciális, egy-egy sportágra kifejlesztett testrésze lehet. Ezért a téma szakértői szerint belátható időn belül valósággá válhat például a Wimbledonra tervezett csukló vagy a lesiklópályákra való térd. Az úgynevezett „sejtdoppingolt" emberek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kódexe szerint a jövőben nem vehetnének részt az olimpiai mozgalomhoz tartozó szövetségek versenyein - írja az MTI.

Jacques Rogge NOB-elnök, aki maga is orvos, sikeres ortopéd sebész, már hallott olyan kísérletezésről, amelyben speciális sportolókat kívánnak létrehozni. „Korábban azt mondtam, hogy teljesítményfokozó szerek jelentik a legnagyobb kihívást a doppingellenes harcban. Ezek után lehet, hogy módosítom az álláspontomat" - jegyezte meg Rogge.

A hétfői montreali ülésen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke, Dick Pound bejelentette: amennyiben valamelyik ország nem írja alá a hamarosan elkészülő egységes kódexet, akkor sportolóit nem küldheti el az olimpiára, illetve nem nyújthat be pályázatot rendezésre, s az a szövetség, amelyik nem tekinti magára nézve érvényesnek a tiltott szerek használatának drasztikus visszaszorítása érdekében hozott szabályokat, annak versenyeit törlik az ötkarikás programból.

DOPPING

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  DOPPING