FONTOS


 








A felelősség a versenyzőé
----------------------------------------------------------------------
forrás: VD, Nemzeti Sport 2004.04.14
----------------------------------------------------------------------

A minisztérium, a MOB és a Sportkórház kedd délelőtt egészségügyi és doppingellenes tájékoztatót tartott, az olimpiai keret tagjai, szakvezetők, sportorvosok több mint kétszázan jelentek meg a TF aulájában.

Aján Tamás főtitkár és Berkes István főigazgató főorvos bevezetője után a kérdés elismert szaktekintélyei fontos információkkal, gyakorlati tanácsokkal igyekeztek ellátni a megjelenteket.

A doppingellenőrzés gyakorlati végrehajtását felügyelő WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség minden eddiginél szigorúbb, vérvétellel kombinált ellenőrzéseket tervez az athéni olimpián.

Ma már nem csupán a pozitív doppingtesztet, hanem a tiltott szerek tárolását, csempészését, forgalmazását is büntetik. Május 1. és július 30. között előzetesen is ellenőrizhetik a sportolókat, de a java csak július 31-től következik az olimpiai faluban.

A szakértők ismételten felhívták elsősorban a versenyzők figyelmét arra, hogy vezessenek nyilvántartást gyógyszerszedésükről, és óvatosak legyenek a különböző vitaminok, táplálékkiegészítők terén, hiszen a WADA által vizsgált 180 készítmény közül 151 tartalmazott valamilyen tiltott szert! "A felelősség minden esetben a sportolóé" – hangzott el a figyelmeztetés a tanácskozáson.

Épp ezért a felkészülés idején a válogatott keretek orvosai mellett a Sportkórház tizenhat szakrendelése soron kívül áll az olimpikonok rendelkezésére "A Sportkórház a bajok ellen, a bajnokok mellett" mottóval. Az olimpiai faluban tizennégy orvos, két pszichológus és tizenhárom gyúró segíti a magyar csapatot. A MOB kérésére az athéni kiutazásig legalább egy alkalommal minden résztvevőnek doppingellenőrző vizsgálatra kell jelentkeznie.
DOPPING

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  DOPPING