FONTOS


 








Valóságshow, titkosszolgálat, biológiai képtelenségek
----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.04.03
----------------------------------------------------------------------

– Így szokott ez lenni, egy sportoló ugyanúgy doppingol, mint a többi, de valamiért megsértődik és kipakol – véli dr. Bakanek György doppingszakértő. – Ugyanez volt a THG esetében, valamelyik edző megsértődött a riválisokra, és elküldte a mintát a hatóságoknak. Én már kilencvenhatban borítékoltam, hogy valamit szednek az amerikaiak, ebből tudtak az összes olimpián jól szerepelni, de most utólag csak azokat képesek elkapni, akiknek az elmúlt két évből tárolt doppingmintájuk van. Éppen ezért lenne lehetetlen bebizonyítani mondjuk azt, vajon doppingoltak-e a német labdarúgók az ötvennégyes világbajnokságon. Bizonyítékok nélkül pedig csak feltételezésekről beszélhetünk.

– Manzano nyilatkozatai alapján is?

– Nézze, mindig két állítás van, az egyik úgy szól, az doppingol, aki lebukik. A másik pedig úgy szól, hogy mindenki doppingol. Homokba dugja a fejét, vagy egy másik bolygón él az, aki azt hiszi, hogy biokémiai eszközök igénybevétele nélkül a sportolók ilyen teljesítményekre lennének képesek. Azt, hogy ezek megengedett eszközök vagy sem, többnyire a rendelkezésre álló pénz dönti el. A zuhanyhíradók, elbeszélések, pletykák alapján ugyanezek az információk szűrhetőek le, amikről ez a spanyol kerékpáros beszél, mondhatnánk úgy is, aki nem szed valamit, az legfeljebb vízhordó lehet a mezőnyben. Igaz, a doppingminták többnyire negatívak, de az áttételes vizsgálatok eredményei utalnak arra, hogy a vizsgált személyek szervezetével történt valami. Olyan biológiai képtelenségekre bukkanhatunk, mintha a versenyző nyolc hónapon keresztül Nepálban készülne, s onnan indulna a versenyre.

– Hogyan lehetne változtatni mindezen?

– Lehetetlen. Legfeljebb úgy lehetne, ha mindenkit titkosszolgálati módszerekkel ellenőriznének, s akárcsak az ókori olimpiák idején, egy hónapra minden indulót összezárnának, a szobák pedig be lennének kamerázva, mint egy valóságshow-ban, s a versenyzők minden pillanatát nyomon követhetnék. Agyrém.

– Az egyik csapatfőnök szerint az új vizsgálati módszerek megtisztíthatják a sportot.

– Nem tudom, hogy ez a sportvezető mire gondol. Persze ma már a növekedési hormonokat is ki lehet mutatni, de csak rettenetesen drágán. A józan ész megáll, amikor az emberek egészségének megóvásához néha fillérek hiányoznak, ugyanakkor több tízezer dollárt költenek doppingellenőrzésekre. Egy EPO-vizsgálat ára százezer forint, a Tour de France doppingellenőrzéseinek összköltsége harmincmillió. Én nem vagyok ennek a híve, ez a gyógyszergyárak és a laboratóriumok versenyfutása a nagyobb profitért, s mindebben csak apró porszemek a sportolók.
DOPPING

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  DOPPING