FONTOS


 








Gyanús halálesetekről is tudnak
Doppingért börtönbüntetés

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.11.08
----------------------------------------------------------------------

A Fidesz két parlamenti képviselője kezdeményezi: a doppingszerek előállítása, a velük való kereskedelem és a tiltott teljesítménynövelő orvosi beavatkozások vétségként szerepeljenek a büntető törvénykönyvben. Szijjártó Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Btk. módosítására vonatkozó, a frakciótársával, Szakács Imrével, az ifjúsági tárca volt politikai államtitkárával közösen jegyzett indítványban várhatóan azt is javasolják majd, hogy ezek a vétségek két évig terjedő szabadságvesztéssel legyenek szankcionálhatók. Szijjártó utalt arra, hogy az államszocializmusban, így Magyarországon sem riadtak vissza semmilyen eszköztől, a doppingoltatástól sem. Elmondta, hogy az elmúlt hónapokban és években Magyarországon több olyan olimpikon vesztette életét rendkívül fiatalon, akinél hasonló tüneteket, legyengült immunrendszert, komoly súlyveszteséget mutattak ki: "Ezek arra engednek következtetni, hogy szervezett és központilag irányított doppingoltatás folyt Magyarországon" - vélekedett a képviselő, idézve Csengeri Kálmán súlyemelőt, aki a szöuli olimpián kimutatott pozitív doppingtesztje után elismerte: korábban csak egy alaposan kifejlesztett trükkel tudták becsapni a világot.

Megjegyezte, a parlamentben kérdést intézett Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszterhez arra vonatkozóan, van-e tudomása róla, hogy a hetvenes-nyolcvanas években Magyarországon a sportolók egészségét súlyosan veszélyeztető központi doppingolás folyt. A miniszter azt válaszolta: ezt még egyetlen vizsgálat sem tudta megerősíteni.


Semmire sincs bizonyíték
Szakértők cáfolják a honatyák szavait

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.11.08
----------------------------------------------------------------------

A Fidesz két parlamenti képviselője a doppingszerekkel való visszaéléseket szerepeltetné a büntető törvénykönyvben. Szijjártó Péter sajtótájékoztató keretében többek között azt is elmondta, hogy az elmúlt hónapokban és években több olyan olimpikon vesztette fiatalon az életét, akik korábban doppingoltak. A képviselő kijelentése mind sportolói, mind orvosi körökben nagy visszhangot váltott ki. Nehezményezik, hogy az MTI tudósításából - ezt vette át a Nemzeti Sport is - nem derül ki egyértelműen, hogy a központilag szervezett doppingolástól csak a múltban, az államszocializmusban nem riadtak vissza, továbbá cáfolják, hogy bárki is a tiltott ajzószerek fogyasztása miatt halt volna meg. Berkes István doktor, az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgató főorvosa kérdésünkre egyértelművé tette: ez idáig nem sikerült ok-okozati öszszefüggést kimutatni egy sportoló vélt vagy tényleges doppingolása és halála között.
DOPPING

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  DOPPING