FONTOS


 








Felvették a harcot a génmanipulációval
Sydneyben minden negyedik versenyzőtől vettek mintát

Nicki Vance, a Nemzetközi Doppingellenőrző Bizottság igazgatója szervezési, jogi, etikai, nevelési kérdésekkel foglalkozik. Sydney után került a nemzetközi testület élére. Előtte tizenkét éven át szülőhazájában, Ausztráliában irányította a doppingellenes küzdelmet, s az olimpia alatt is ő vezette az ellenőrzést.

- Hogyan értékeli munkájukat az ötkarikás játékokon? - kérdeztük az igazgatónőt Tápiószentmártonban, ahol a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség tanácskozásának egyik előadója volt.

- Sydneyben is azokat a szigorú előírásokat és szabályokat alkalmaztuk, amelyeket Ausztráliában a kilencvenes évek elején bevezettünk. Így az ellenőrzést a sportolók Ausztráliába érkezését követően megkezdtük, és folytattuk a játékok alatt. A kétezer-hétszázhatvankilenc vizsgálat közül hétszáztizenhét versenyen kívül történt, és háromszáztizenhárom alkalommal az EPO néven ismert növekedési hormont vérvétellel is ellenőriztük. A vizsgálatoknál a WADA semleges nemzetközi megfigyelői is jelen voltak, így ezek korrektségéhez, szabályszerűségéhez kétség sem férhetett.

- Andrea Raducan tornásznő vétkességét azonban a mai napig vitatják. Ion Tiriac, a Román Olimpiai Bizottság elnöke tiltakozásul lemondott tisztségéről, majd visszatért, s ha jól tudjuk, most Strasbourgban keresik igazukat.

- Mint említettem, kétezer-hétszhatvankilenc vizsgálatot végeztünk, azaz a tízezer-hatszázötvenegy versenyző közül minden negyedik olimpiai résztvevőt ellenőriztünk, s csupán tizenegy sportoló, igaz, köztük három bajnok, vétkessége bizonyosodott be. Emberileg érthető a tiltakozás. A tények azonban makacsak. A CAS néven ismert független sportdöntőbíróság már elutasította fellebbezésüket, és ezzel a sport terén lezárult az ügy. Strasbourg ebben a kérdésben nem illetékes.

- Mi a véleménye az északisí-világbajnokságon történtekről, a finn sífutók doppingbotrányáról, amely nem tekinthető egyes versenyzők eltévelyedésének? Ráadásul a WADA munkájában érdekelt orvos irányította a doppingolást.

- Egyelőre csak a sajtó híradásaiból ismerem az ügyet, amely nemcsak elszomorító, hanem szerény véleményem szerint felháborító is. Hiszen az eddigiek szerint valóban központilag irányított, intézményes csalásról van szó. Az egyetlen pozitívum, hogy a finn síszövetség, a finn sportvezetőség és az olimpiai bizottság, sőt a kormány is az elsimítás, a ködösítés helyett a legszigorúbb felelősségre vonást követeli. Így a vétkes versenyzők mellett a csalásban segítséget nyújtóknak is vállalniuk kell a felelősséget. Mindez komoly tanulságul szolgál, s az északisí-világbajnokság botránya, valamint a csaknem naponta érkező újabb és újabb pozitív esetek további következetes munkát követelnek a WADA testületétől.

- Részletezné terveiket?

- Az elmúlt év végén az Európai Parlament működésünkkel kapcsolatban kedvező határozatot hozott. Más földrészek országaiban is meg kell teremtenünk az ellenőrzés jogi feltételeit. Egyre jobb az együttműködésünk a nemzetközi sportszövetségekkel. Ha ezt ugyan írásban még nem is erősítettük meg valamennyi szövetséggel, de a szóbeli megegyezésen már túl vagyunk. Mindez alapja lehet a doppingellenes kódex kidolgozásának, amelyet azután minden érdekelt, a NOB, a nemzetközi sportszövetségek, a nemzeti olimpiai bizottságok, sőt a kormányok is egyaránt kötelező érvényűnek tekintenek.

- Mikorra várható ennek elfogadása, valamint az új tiltottdopping-lista összeállítása?

- A kódex csaknem készen van. Néhány apróbb módosítás, egyeztetés után remélhetően még ebben az évben a NOB végrehajtó bizottsága elé kerül. Egyes nemzetközi sportszövetségeknek és a különböző országokban az illetékeseknek, gondolok sportszövetségekre, kormányokra, is el kell fogadniuk, hiszen ez a kódex végre egységes szabályokat, a vétkesek esetében azonos mértékű büntetéseket írnak elő. Ami a tiltott listát illeti, egyelőre a tavalyi van érvényben. Ennek egyik oka például az, hogy a német kutatók számára a múlt év végén hetvenötezer dollárt szavaztunk meg az egyre szélesebb körben alkalmazott táplálékkiegészítők laboratóriumi vizsgálatára. S szeretnénk ennek eredményeit megvárni, hiszen teljesen egyértelműen kell tájékoztatnunk a sportolókat.

- Mennyire veszélyezteti a sportot jelenleg a génmanipuláció?

- Ez a tudományos kutatás is napirenden van. Az idei, tizennégymillió dolláros költségvetésünkből ötöt a kutatások finanszírozására szánunk, azaz többet, mint a versenyen kívüli ellenőrző vizsgálatokra, amikre "csak" három és fél milliót kívánunk költeni.

- Hány vizsgálatot terveznek?

- A WADA csaknem három és félezer versenyen kívüli ellenőrzést kíván elvégezni. Ez is mutatja, hogy az edzések közbeni vizsgálat rendkívül költséges. Természetesen az egyes nemzetközi sportszövetségek is terveznek ellenőrzéseket, és egyre több országban folyik a rendszeres ellenőrzés. Ennek a három csatornán át kezdeményezett munkának összehangolását, egyeztetését mindenképpen a WADA-nak kell felvállalni. Az ellenőrzés terén egyébként az IAAF kezdeményezése példamutató. Atlétikában az egyes számok világranglistájának első ötven helyezettje számára kötelező az úgynevezett doppingútlevél, ami azt jelenti, hogy a versenyzőnek évente legalább kétszer doppingellenőrzésen kell részt venni. S csak így állhatnak rajthoz nemzetközi versenyen.

- Hol lesz a WADA központja?

- Ideiglenesen Lausanne-ban, a sportvilág középpontjának tekinthető városban van, hiszen jelenleg már tizenhét nemzetközi sportszövetség székel a Genfi-tó partján. Itt is maradunk az év végéig. Lausanne mellett azonban még Bécs, Bonn, Lille, Montreal és Stockholm is vállalná a házigazda szerepkörét. Végleges döntés még nincs.

- A WADA létrehozásakor egyes kormányok nevében lelkes nyilatkozatok hangzottak el. Úgy tudjuk azonban, a bizottság költségvetéséhez eddig csak a NOB járult hozzá.

- Ez valóban így van. Egyelőre csak ígéretekről és tervekről tudok. A hozzájárulás mértékével és rendszerével kapcsolatos tárgyalások azonban javában folynak. Szó lehet, hogy valamennyi nemzeti olimpiai bizottság hozzájáruljon költségeinkhez. De arról is, hogy a WADA működését csak a gazdaságilag biztos lábon álló gazdag országok támogassák. Reméljük, hogy a kormányok előbb-utóbb elismerik, hogy a doppingellenes küzdelem csak független, semleges testület vezetésével lehet eredményes. S ebben a munkában a kutatások, az ellenőrzés, s nem utolsósorban a valamennyiünk által oly fontosnak ítélt nevelői, felvilágosító tevékenységhez pénzre, nem is kevés pénzre van szükség.

Vad Dezső, Nemzeti Sport 2001.03.22.

DOPPING

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  DOPPING