FONTOS


 








Német figyelmeztetés: óvakodj a táplálékkiegészítőtől!
Vészhelyzetben az élsportolók


A fény és árnyék között érezhetően nagy a különbség, főleg ha valaki magaslaton él. Fizikailag ezt tapasztalhattam Mexikóban, ahol háromezer méter magasban az öttusa-válogatott futóedzését figyeltem. A hűvös időben a napsugár a hátamat melegítette, a mellem viszont fázott. Így aztán tíz percenként megfordultam, próbáltam kiegyenlíteni a fény és az árnyék közötti hőmérséklet-különbséget.

Az élsportoló is "magaslaton" él, ha eredményes, akkor élvezheti a siker melegítő fényét. Ha viszont hirtelen árnyékba kerül, esetünkben egy doppingügy kapcsán, akkor ez érthetően lelkileg és testileg is nagyon megviseli. Ezért talán elfogadható, hogy a magyar atlétika nemzetközi klasszisa, a világ élmezőnyébe tartozó kalapácsvető, Divós Katalin nem nyilatkozik július óta, amióta kiderült, hogy a szombathelyi Dobó SE atlétanőjének a doppingvizsgálata pozitív lett. Így aztán - ahogy ő mondta - összevissza írtak róla, igazságtalanul bántották. Annyit azonban keserűen megjegyzett: "Érthetetlen a számomra, hogy amikor a klubtársam, Németh Zsolt világbajnoki ezüstérmet nyert, nem került az sportújság címlapjára, viszont ha egy sportoló doppingügybe keveredik, az esetét az első oldalon hozzák."

A némaságot fogadó Divós Katalin esete olyan homályos, mint a legtöbb doppingügy. Ezt jelzi a Magyar Atlétikai Szövetség fegyelmi bizottságának a döntése is, amely szerint az atlétanő versenyzési jogát egy évre felfüggesztette. Az indoklás szerint az országos csúcstartó esetében két vizsgálat is magasabb nadrolonszintet mutatott ki a megengedettnél. Divóst először május 28-án a madridi BEK-viadalon, majd három nappal később Szombathelyen ellenőrizték, s mindkét teszt pozitív eredményt hozott. A fegyelmi ülésen a dobónő azzal védekezett, hogy az idén többször ellenőrizték, például május 18-án a dohai viadalon a csúcsjavítása után, majd június közepén is, s ezek a vizsgálatok negatívak lettek.

Dr. Borsos Csaba, a fegyelmi bizottság elnöke a döntésükkel kapcsolatban elmondta, hogy ugyan a nemzetközi szövetségnél a minimális eltiltás két év, de az 1999-es kormányrendelet előírása szerint a doppingoló sportolót az első esetben legfeljebb két évre lehet eltiltani, tehát a bizottságnak mérlegelési lehetősége volt. A versenyző védekezését - amely szerint táplálékkiegészítőből kerülhetett a nandrolon a szervezetébe - és az orvosi szakvéleményt figyelembe véve határoztak úgy, hogy Divós versenyzési jogát egy évre függesztik fel.

A tavalyi két válogatott atléta esete (Dobos Gábor és Szekeres Judit) azt mutatta, hogy a hazai szövetség hiába mentette fel őket, a végső szót a nemzetközi szövetség mondja ki, amely néhány kivételtől eltekintve szigorúan ragaszkodik a kétéves eltiltáshoz. A sportvilág sajnos már hozzászokhatott a doppingesetekhez, szinte nincs olyan nap, hogy a hírügynökségek ne számolnának be újabb lebukásokról. Csütörtökön például az Egyesült Államok doppingellenes ügynöksége jelentette be, hogy hat olimpikon szervezetében mutattak ki tiltott szert. Persze Amerika messze van, és számunkra más baja különben sem olyan fájdalmas, mint egy magyar sportoló lebukása. Pedig a távolságok, az országhatárok nem csökkentik vagy növelik azt az ellentmondást, hogy az élsportolóktól egyszerre követelmény a tiszta felkészülés és az eredményesség. A sok doppingeset viszont azt bizonyítja, hogy egyre nehezebb egyszerre mind a két feltételnek megfelelni. Ezért napjaink élsportolója már nem sütkérezhet nyugodtan a fényben, mert sohasem tudhatja, mikor kerül árnyékba.

Divós Katalin elkeseredett, érthetően megviselte a doppingügye, hiszen jól tudja, az igazát nem tudja egyértelműen bizonyítani. Az árnyékban sem látja viszont sötéten jövőjét, a kényszerpihenő alatt gyereket akar szülni. Az anyasággal járó boldogság visszasegítheti a fénybe, s így lelkileg megerősödve térhet vissza a dobókörbe.
***
VIGYÁZAT, DOPPINGVESZÉLY! Wilfried Kindermann professzor, a német olimpiai csapat orvosa felszólította a sportolókat: óvakodjanak az ismeretlen táplálékkiegészítő szerek fogyasztásától. A professzor szerint ezek a készítmények általában nem "tiszták", és nem is azokból az összetevőkből állnak, amelyeket a dobozon feltüntetnek. Így könnyen okozhatnak pozitív eredményt a doppingkontrollokon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi bizottsága korábban már bejelentette, hogy a kölni laboratóriumban eddig bevizsgált kétszáz táplálékkiegészítő közel húsz százaléka doppingszert - általában nandrolont - tartalmazott.

Salánki Miklós, Magyar Nemzet 2001.10.20.

DOPPING

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  DOPPING