FONTOS


 








Doppinggyanús táplálékkiegészítők

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is megállapította, hogy a táplálékkiegészítők 15-20 százaléka tartalmaz kevés doppingszert. Magyarországon csak elvétve találtak még tiltott szert a táplálékkiegészítőkben, de tanácsos csak a doppinglabor által bemért készítményeket fogyasztani.

Egyre többször hallani, hogy a doppingteszten fennakadt sportolók arra hivatkoznak: a nem "tiszta" táplálékkiegészítőkből jutott szervezetükbe a tiltott szer. Ez mindenképpen ügyesebb érvelés, mint azt mondani, hogy az ellenség csempészte a fogkrémbe vagy az üdítőitalba a doppingot, csak hogy lebuktassa a riválist, de mindemellett néha még igaz is lehet. Ugyanis szakemberek is állítják egy ideje, hogy valóban találni tiltott szert a táplálékkiegészítők egy részében - egyebek között a kölni laboratórium főnöke, Wilhelm Schanzer is többször elmondta -, így aztán a NOB is alaposabb elemzésre szánta rá magát. Hatszáz táplálékkiegészítőt vizsgáltatott meg, és, mint közleményében tudatja, a minta 15-20 százalékában találtak doppingszert. Igaz, nagyon kis mennyiségben, sokszor csak tíz ezrelékben lehet mérni, s ettől még nem táltosodik meg a sportoló, de arra éppen elég, hogy a modern készülékek kimutassák. Akkor pedig nincs magyarázkodás, a szabályok szerint hosszabb-rövidebb időre eltiltják. A MOB tehát azt javasolja, hogy a sportolók ne fogyasszanak ilyen táplálékkiegészítőket.

Csakhogy nehéz eldönteni, melyik készítmény tiszta, melyik nem. Júniusban több európai sportoló felhívással fordult a NOB-hoz, hogy a doppinglistához hasonlóan, akkreditáltassa a táplálékkiegészítőket is, mondja meg, melyiket szabad használni. Ez viszont komplikált lenne, hiszen a doppingszer illegálisan van a készítményben, vagy a gyártási technológia tökéletlen, vagy valaki szándékosan dúsítja időnként az anyagot. A lényeg az, hogy nehéz kimondani: ez és ez a szer mindig tartalmaz doppingot.

Magyarországon is rengeteg szer kapható, feltételezhetően ezek sem tisztábbak, mint a NOB által megvizsgáltatottak. Jobb megelőzni a bajt alapon, a minisztérium már két évvel ezelőtt ajánlással fordult a sportolókhoz, hogy csak a Sportkórház doppinglaborja által megvizsgált és hitelesített készítményeket fogyasszanak. "Ezek a szerek általában úgynevezett természetes szteroidokat tartalmaznak - mondta Hollósi Ildikó, a doppinglabor vezetője. - Nem kizárt, hogy az elmúlt években megszaporodott nandrolonos esetek egy része ezekhez a táplálékkiegészítőkhöz kapcsolható."

Több híres atléta, köztük Linford Chrsitie, Merlene Ottey, C. J. Hunter esete tartozhat ebbe a körbe, legalábbis ők ezt állítják. Magyarországon évente csak néhány pozitív doppinglelet akad, az is általában stimuláns, ilyen pozitív nandrolon-teszt még nem volt, ahogy Hollósi Ildikó mondta. Illetve a kalapácsvető Divós Katalin védekezett azzal, hogy a rendkívül kis mennyiségű nandrolon táplálékkiegészítőből kerülhetett a szervezetébe.

Kósa Tamás, Magyar Hírlap 2001.10.02.

DOPPING

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  DOPPING