FONTOS


 








Célegyenesben az olimpiai versengés

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) legfrissebb közleménye szerint Párizs, Peking és Toronto közel egyenlő eséllyel pályázik a 2008-as nyári olimpiai játékok megrendezésére. A másik két kandidáló város, Oszaka és Isztambul esélyei csekélyek...

A NOB soron következő, 112. kongresszusa július 13-16-a között Moszkvában ülésezik. A kongresszus két komoly kérdésben dönt majd: július 13-án a XXIX, Nyári Olimpiai Játékok házigazdáját, július 16-án pedig a leköszönő Juan Antonio Samaranch helyett a szervezet új elnökét választják meg.

A 2008-as játékokra öt város, Peking, Oszaka, Toronto, Isztambul és Párizs nyújtott be pályázatot a január 17-i határidőig. Ezt követően a NOB 16 tagú külön bizottsága sorra járta a kandidálókat. A bizottságban nem lehettek jelen a NOB tagjai, sőt, számukra még azt is megtiltották, hogy az öt város valamelyikébe elmenjenek - megelőzve a Salt Lake City-i olimpiát körülvevő megvesztegetési botrányt. A sort Peking nyitotta (február 21-24.), onnan Oszakába (február 26-28.), Torontóba (március 8-11), Isztambulba (március 21-24.), majd Párizsba (március 26-29.) utaztak a megfigyelők. A végső elemzést május közepére ígérték.

Nos, a BBC Sport értesülései szerint a kiváló jelzőt három város, Peking, Párizs és Toronto érdemelte ki, míg Oszaka és Isztambul esélyeit minimálisra értékelték a szakértők. Hein Verbruggen, a NOB részéről elmondta, "a három város között nüansznyi különbségek vannak csupán, mondhatni ugyanolyan magas színvonalon meg tudnák rendezni az olimpiát".

Annak ellenére, hogy a Svájcban működő tibeti szervezetek néhány képviselője és több kínai disszidens vonult kedden délelőtt a NOB lausanne-i székháza elé, - hangoztatva, nem ért egyet azzal, hogy Peking olimpiát rendezzen 2008-ban - az elemzők szerint Peking esélyei a legnagyobbak.

Pincési László, Sporthírek 2001.05.15.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004