FONTOS


 








Tom Lantos Peking pályázata ellen

"Kezdeményezem, hogy az Egyesült Államok ne támogassa Peking igényét a 2008-as nyári olimpia megrendezésére" - jelentette be Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának rangidős, magyar származású demokrata tagja. Súlyosan károsodott a környezet Athénban, a 2004-es ötkarikás játékok "vizes" helyszínének közelében.

"Az olimpia rendezési joga olyan hatalmas erkölcsi hasznot hoz egy országnak, amit Kína - az emberi jogokat, azon belül a vallásszabadságot lábbal tipró jelenlegi politikájával - nem érdemel meg" -mondta Lantos. Hozzátette: ha Peking mégis megkapja a rendezés jogát, akkor ő személy szerint nem javasolná, nem tartaná célravezetőnek a játékok bojkottálását.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság július 13-án dönt a 2008-as játékok helyszínéről. A pályázók: Peking, Párizs, Oszaka, Isztambul és Toronto.

Súlyosan károsodott a környezet a 2004-es olimpia "vizes" helyszínének közelében, amikor ott még amerikai támaszpont működött. A tíz éve bezárt bázison ötszáz kiló folyékony PCB (poliklorinát-difenil) nevű vegyianyag került a talajba. Az anyag rákkeltő, orr-, bőr- és torokirritáló. Mellékhatásai miatt már 1977 óta nem gyártják. A szakemberek szerint csak teljes talajcserével hozható helyre a szennyezés.

A kajak-kenus és evezős versenyeknek otthont adó szkiniaszi pálya már eddig is több vita forrása volt. A környezetvédők az elmúlt hetekben azt vetették fel, hogy az olimpia miatti építkezések és a sok látogató rossz hatással lesz a terület élővilágára, valamint a műemlékek állapotára.

A kifogások ellenére - a NOB környezetvédelmi bizottságának múltheti helyszíni szemléjén született döntés értelmében - az eredetileg elképzelt pályát alakítják ki a "vizes" sportágaknak.

[origo], 2001.03.21.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004