FONTOS


 








Torontóban a szemlebizottság

Megérkezett körútjának harmadik állomására, a kanadai Torontóba a NOB szemlebizottsága, amely a 2008-as olimpia rendezésére pályázó városok előkészületeit ellenőrzi.

A holland Hein Verbruggen vezette küldöttség a kanadai tervekkel és az infrastruktúrával ismerkedik a következő napokban. A helyi pályázati bizottság szerint Torontónak jók az esélyei, már csak azért is, mert a legnagyobb ellenfélként elkönyvelt Pekingben nem tartják tiszteletben az emberi jogokat. Szakértők szerint különösen meggyőző lehet, hogy a kanadai városban a létesítmények háromnegyede már most készen van, és a tervek szerint az összes versenyt az olimpiai falutól legföljebb hat km-re rendeznék.

A kandidáló városok ellenőrzése Pekingben kezdődött, majd Oszakában folytatódott. Toronto után Isztambul és Párizs következik. A tapasztalatokat a bizottság május 13-ig összegzi. A jelentést eljuttatják a NOB-tagokhoz, akik július 13-án, Moszkvában határoznak a 2008-as ötkarikás játékok helyszínéről.

[origo], 2001.03.08.

Toronto rabul ejtette a NOB-küldöttséget

Nyolcvan percen át a torontói Park Hyatt Hotel liftjében rekedt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 11 tagja, akik a város 2008-as ötkarikás pályázatával kapcsolatos előkészületeket ellenőrzik.

Egybehangzó állításuk szerint a közjáték nem befolyásolja majd a döntésüket. Ezt igazolja, hogy a kanadai metropolis kitűnő osztályzatot kapott.

Hein Verbrüggen, a NOB-küldöttség vezetője hangsúlyozta, hogy Toronto erős és profi pályázatot nyújtott be. "A kandidáló bizottság remek, kifogástalan munkát végez. Minden kérdésünkre azonnali és kimerítő választ kaptunk. Nagyon dicséretes, hogy a középpontban a sportolók állnak" - mondta Verbrüggen. Kiemelte, hogy a közlekedésre, az építési tervekre sem lehet panasz. Három versenyhelyszín kivételével hat km-es körben mindenmegtalálható.

Verbrüggen kitért arra is, hogy az állami és tartományi kormányzat szintén maximálisan támogatja Toronto pályázatát, ráadásul a lakosság is az olimpia mellett áll. Ezt bizonyítja, hogy már most 70 ezer önkéntes jelentkezett, pedig csak július 13-án dől el, hol rendezik a 2008-as játékokat.

A küldöttség korábban Pekingben és Oszakában járt. A torontói látogatás miniszterelnöki fogadással zárult, majd a sportdiplomaták elrepültek a következő kontroll helyszínére, Isztambulba. Az utolsó állomás Párizs lesz.

[origo], 2001.03.12.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004