FONTOS


 








Olimpiai hírek
----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.08.12
----------------------------------------------------------------------

Sportpolitika. Véget nem érő küzdelem. A szlovákok "nem adják" az aranyérmeket
Megtévesztő kiadványok a sajtóközpontban

Olykor a pályán kívüli versenyek a sportpályán zajlóknál is sokkal kiélezettebbek, a kelleténél jóval tovább tartanak, ráadásul győztesek is nehezebben hirdethetők.

Úgy, mint például abban a magyar-szlovák különviadalban, amely hosszú-hosszú ideje azért folyik, hogy kié is, mely nemzeté néhány ötkarikás kiválóság, köztük a kétszeres olimpiai úszóbajnok Halmay Zoltán és a szintén olimpiai aranyérmes hadipuskás, Prokopp Sándor. A vitának újabb fejezetét jelentheti az a kiadvány, amellyel az Athénba megérkezett szlovák küldöttség látta el a fősajtóközpont megannyi országot képviselő újságíróit. Az ügyben kevésbé jártas tudósítók a könyvecskében többek között Halmay és Prokopp nevét is ott olvashatják a szlovák olimpiai érmesek listáján, annyi megjegyzéssel, hogy az érintettek - további négy olimpikon társaságában - 1896 és 1912 között Magyarországot képviselték a játékokon. A sporton túlmutató, s inkább a nacionalista hangulatkeltésre, semmint a két ország közötti viszony jobbítására alkalmas "tulajdonkérdést" régóta igyekszik megoldani a Magyar Olimpiai Bizottság, ám a rendezési kísérletek eddig nem jártak sikerrel. Az ügyben MOB-részről a legutóbbi lépés az volt, amikor a közelmúltban Aján Tamás főtitkár jelezte: a MOB a CAS-hoz, a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul jogorvoslatért. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság állásfoglalása egyértelmű, a sportolók annak az országnak szereznek dicsőséget, amely nevezi őket a játékokra, márpedig ez az érintett versenyzők esetében a magyar volt.

Csollány lobbizni kezdett

Csütörtöktől az athéni résztvevők a NOB sportolói bizottságába választanak új tagokat - a négy helyre 32 jelölt pályázik. A nagy érdeklődés érthető, hiszen a négy új tag egyben a NOB testületébe is bekerül - nyolc esztendőre. A pályázók között több világnagyság akad, magyar részről Csollány Szilveszter, Sydney aranyérmese, a gyűrűkirály pályázik. Egyelőre csak lobbizik, elsősorban a tornászok körében próbálja szavazatainak számát gyarapítani. "Óriási megtiszteltetést jelentett, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság engem jelölt - mondta Csollány. - Tudom, hogy sok a nagy ellenfél, ráadásul nem is közvetlenül rajtam, az én teljesítményemen múlik az esetleges siker, mint versenyző koromban." Atlantában Szabó Bence, Sydneyben Kiss Balázs volt a magyar jelölt. Egyiküket sem választották be, szavazataik ehhez kevésnek bizonyultak.

Megvan az első világcsúcs Athénban

Néhány sportág képviselői még a pénteken esedékes megnyitóünnepség előtt megkezdték szereplésüket Athénban, legelsőként csütörtök reggel az íjászoknak kellett elkezdeniük nyílvesszőik lövöldözését. Annak ellenére, hogy még csak a rangsoroló viadaloknál tartottak a versenyzők máris született egy világcsúcs, hiszen a dél-koreai Park Szung Hjun 682 ponttal egyéniben, míg az ázsiai ország válogatottja 2030 ponttal produkált olyan eredményt, mint még soha senki ebben a sportágban. Park az olasz Natalia Valeeva májusi 679 pontos csúcsát, a koreai trió azonban saját, Sydneyben felállított 1994 pontos rekordját múlta felül.

Úszás: Millió dolláros amerikai jutalom Hackett skalpjáért

Az Egyesült Államok Úszó Szövetsége egymillió dolláros bonusz jutalmat ajánlott fel Larsen Jensennek, aki 1500 méter gyorson indul az olimpián. Ehhez ’’mindössze’’ annyit kell tennie, hogy valahogy legyűri a szám jelenlegi világcsúcstartóját Grent Hackettet, na és persze szállítja az amerikaiaknál már megszokott új világcsúcsot. A szövetség váratlan húzását felemás érzésekkel fogadta az úszó, hiszen elmondása alapján szép gesztusnak tartja a felajánlást, de kezd elege lenni ebből a folytonos rekordhajhászásból. Jensennek eléggé össze kell kapnia magát, ha milliomos szeretne lenni, hiszen eddigi legjobbja 20 másodperccel gyengébb, mint Hackett időeredménye.

USA: Női kosaras viszi a zászlót

Dawn Staley, az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokságban (WNBA) szereplő Charlotte Stings 34 éves játékosa viszi majd az Egyesült Államok zászlaját az athéni ötkarikás játékok pénteki megnyitóján.

Blitzkrieg feliratú póló a faluban

Felháborodásának adott hangot Walther Tröger német NOB-tag, miután az olimpiai faluban találkozott egy Blitzkrieg feliratú pólót viselő sportolóval. A villámháborút jelentő német szó Hitler támadótaktikájára vonatkozott a II. világháborúban. A ruhadarab hátulján angolul a következő állt: "csak egy játék". Tröger felszólította a NOB sportolói bizottságát, hogy derítse ki a tréfás kedvű olimpikon kilétét, és gondoskodjon arról, hogy ez az incidens ne fordulhasson elő még egyszer.

Növényt rágcsált, megbukott

David Munyasia kenyai ökölvívó az első, Athénban doppinghasználaton ért olimpikon, akit tettéért kizártak az ötkarikás játékokról. A NOB tájékoztatása szerint a 24 éves versenyző szervezetében egy katin nevű tiltólistás készítményt találtak, amely egy Kelet-Afrikában sokak által rágcsált növényből származik. A harmatsúlyú bokszoló mintája egyike az eddig kielemzett 224-nek. A játékok végéig mintegy 3000 vizsgálatot hajtanak végre, ez 25 százalékkal több, mint amennyit Sydneyben végeztek el.

Fegyelmezett athéniak

Athén lakosainak fegyelmezettsége előtt le a kalappal! Korábban is számtalan alkalommal jelöltek meg öt karikával olimpiai útvonalakat a játékok idején, ezeknek döntő többségét azonban épp’ olyan nyugodt lélekkel használták az autósok, mintha nem is lett volna ott semmiféle jelzés. Athénban más a helyzet: a sportolókat és hivatalos személyeket szállító különbuszok akár 80-100 kilométeres sebességgel is roboghatnak az olimpiai sávokon.

Az amerikai küldöttség is bemutatkozott

Az amerikai csapat célja egyértelmű: a pontverseny megnyerése mellett száznál több érmet akar hazavinni az államokba. Amint Jim Scherr, az USOC egykori olimpiai bajnok ügyvezető igazgatója közölte: az olimpiai felkészülésre a négyéves ciklus alatt 174 millió dollárt (mintegy 60 milliárd forintot) tudtak fordítani. A sikeres versenyzők eredményességi jutalma ezzel szemben szerény. A bajnok 25 ezer dollárt, vagyis ötmillió forintot kap.

Tarka osztrák csapat

Az athéni olimpián részt vevő 202 nemzet közül az osztrák delegációban a legmagasabb a külföldön született sportolók aránya, a 74 tagú küldöttségből 13 sportoló nem Ausztriában látta meg a napvilágot, csak később jutott állampolgársághoz. A triatlonos Kate Allen ausztrálként kezdte sportolói pályafutását, a strandröplabdás Peter Gartmayer a németországi Filderstadtban született, ugyancsak német származású Christiane Söder országúti kerékpáros és a kenus Violetta Oblinger, az asztaliteniszező Liu Jia és Chen Weixing kínai, a tékvandós Tuncay Caliskan Sydneyben negyedik volt, és még gyermekként szüleivel hagyta el Törökországot. Mirna Jukic Európa-bajnok úszó Újvidékről települt át, két szlovák birkózó, Lubos Cikel és Radovan Valach két éve kapott állampolgárságot. Az ukrán úszó, Maxim Podoprigora, a lengyel evezős, Juliusz Madecki és a német atléta, Bettina Müller most már szintén osztrák sikerekért küzd.
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004