FONTOS


 








Athén utcáin
Meglestük az Olimpiai stadiont

----------------------------------------------------------------------
forrás: Szabados Gábor, Nemzeti Sport 2004.08.11
----------------------------------------------------------------------

Bár a sportesemények már ma megkezdődnek, az olimpiai igazi "belépője" a pénteki megnyitóünnepség lesz.

Az athéni olimpiai központ szívét jelentő Olimpiai stadiont, a megnyitó helyszínét már javában csinosítják - egyelőre még nehéz lenne bent bármilyen versenyt is megrendezni, hiszen gyepszőnyeg és rekortán helyett csak csupasz talaj található. Hogy semmi se szivároghasson ki, a rendezők megtiltották a fényképezést az arénán belül, s ellenőrizték, hogy a belátogató újságíróknál nincs-e fotófelszerelés. Nincsen persze olyan előírás, amelyet ne lehetne áthágni - erről tanúskodik fotógalériánk.

Sétáljunk tovább Athén utcáin! (Vagy használjuk az olimpiai közlekedési eszközöket, amelyek példás szervezettségről árulkodnak - remélhetőleg a játékok ideje alatt megnövekedett forgalomban sem lesz velük gond.) Lépten-nyomon az olimpia jeleibe botlunk, még ha nem is mindig pozitív értelemben. Az nem meglepő, hogy a görög főváros jelképén, az Akropoliszon ötkarikás akkreditációval rendelkezők, sportolók és közreműködők nyüzsögnek, a szent hegytől alig tizenöt percnyi sétára azonban demonstráció folyik.

Tizenhárom munkás halt meg az olimpiai építkezéseken egy baleset során a nem megfelelő munkakörülmények miatt, s emiatt gyűltek össze a szakszervezetek hívei a Parlament épülete előtt, a Szintagma-téren, ideiglenesen felfüggesztve a közlekedést. Főleg idősebbek jelentek meg a tömegben, de voltak fiatalok is.

"Nem akarjuk feláldozni magunkat az olimpiáért" - mondja például egy lány. "A megemlékezések nem rejthetik el a halottakat" - hirdeti egy transzparens, kifejezve a demonstráció fő mondanivalóját: nem az olimpia ellen vonultak fel, hanem a jobb, biztonságosabb körülményekért.

Az olimpiai központnál megjelent az utcán Phévosz és Athéna, az olimpia két kabalafigurája is, teljes életnagyságban. Az olimpiai ajándéktárgyai amúgy is szép számmal találhatóak a boltokban, bár egyelőre még a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokságon győztes válogatott meze a sláger. (Na meg Rivaldóé, az Olympiakosz Pireuszhoz szerződött brazil világbajnoké.) Amúgy éppen a válogatott csapatkapitánya, az Eb legjobbjának választott Teodorisz Zagorakisz mondta, hogy mennyire elégedett a város olimpiai felkészülésével. "Nincs lehetetlen" - vont párhuzamot a csapat kontinenselsősége és Athén ötkarikás fejlődése között, s azt is elárulta , a házigazda görög férfiegyüttestől érmet vár az olimpiai labdarúgótornán.

Ami a rendezést illeti, a görögök erről a versenyről sem szeretnének üres kézzel távozni.
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004