FONTOS


 








Olimpiai hírek
----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.08.11
----------------------------------------------------------------------

Parigin magyar aranyakra tippel

Alekszandr Parigin olimpiai bajnok öttusázó szerint sportágában a férfiaknál és a nőknél is magyar győztest avathatnak Athénban, Balogh Gábor, illetve Vörös Zsuzsanna személyében. Az 1996-os atlantai játékok kazah győztese erről kedden, a Ferihegyi repülőtéren beszélt az MTI-nek. Az Athénban - csakúgy, mint négy éve Sydneyben - ausztrálként induló Parigin a legfőbb esélyesnek nevezte a két magyart, míg saját magával kapcsolatban szerényen csak annyit mondott, hogy szeretne az első tízben végezni.

Campbell és Lewis a lánggal

A szupermodell Naomi Campbell is szerepel azon száz híresség között, aki fut majd az olimpiai lánggal a pénteki megnyitó előtt, a világ körüli staféta utolsó szakaszán. Az elitlistán rajta kívül többek között pop- és operaénekesek, szobrászok és üzletemberek neve olvasható. A tervek szerint az amerikaiak atlétalegendája, Carl Lewis is kezébe fogja majd a fáklyát a szerdától péntekig tartó finisben. A végső lánggyújtó személye körül - hagyományosan - nagy a titkolózás.

Botfa nem utazik

Mégsem indul az olimpián a kalapácsvető Botfa Péter. A Haladás versenyzője tavaly 80.67 méterrel 12. volt a világranglistán, s optimistán kezdte a felkészülését, a tavasszal azonban súlyemelés közben kulcscsonttörést szenvedett, és a formáját azóta sem sikerült visszanyernie. Az utóbbi időben kezdődő porckorongsérv is akadályozta az edzésben, így a hét végi Metál Hungária Holding-kupa után edzőjével, Vida Józseffel és Mérei László szövetségi kapitánnyal egyetértésben úgy döntött, lemondja az athéni részvételt.

A szerbeknél se zászló, se himnusz

Noha szerdán délután hivatalosan felvonják az olimpiai faluban a "jugoszláv" lobogót, még nem tudni, hogy melyik zászlót emelik fel. Éppúgy nem tudni, hogy a nyitóünnepségen és az érmek kihirdetésén melyik himnuszt hallhatjuk majd, jelenleg ugyanis az egykori "nagy" Jugoszlávia himnusza és a lobogója (a vörös csillag nélkül) van használatban, de Belgrádban éppen augusztus 11-én ülésezik a parlament, a napirenden pedig a szerb-montenegrói szövetséges állam jelképeinek szavazása lesz. Djordje Perisics, a szerb-montenegrói olimpiai bizottság elnöke elmondta: "Értesítettük az Olimpiai játékok szervező bizottságát, hogy szerdán vélhetően új zászlót és himnuszt kap az országunk. Athénban ezt tudomásul vették, és kérték tőlünk, hogy a belgrádi állami szervek azonnal hivatalosan értesítsék a szervezőket, és küldjék el az új himnusz szövegét és kottáit."

"Őrizetbe vették" a rendzavaró athéni kutyákat

Rendzavarás miatt tíz kóbor kutyát "őrizetbe vettek" az olimpiai faluban. A gazdátlan ebek éjjeli ugatásukkal erősen zavarták a sportolókat és edzőket, ezért volt szükség az eltávolításukra. A négylá-búak közül hatot egy állatmenhelyre szállítottak, a további négyet pedig egy jótékonysági intézmény vette szárnyai alá.

Zenészek a sportolókért

A paralimpián induló magyar sportolókat is támogatni kívánják az eladásból befolyt összegből annak az albumnak a készítői, amely a Rózsa Records és a Magneoton kiadásában a XXVIII. nyári olimpia alkalmából jelent meg a lemezboltokban. A 15 dalt tartalmazó albumon - amely a Magyar Olimpiai Bizottság által hivatalosan elismert és támogatott kiadvány - olyan nóták is hallhatóak, amelyek kifejezetten erre az alkalomra készültek. Az előadók sorában található Ákos, Balázs Fecó, az Edda, Charlie, Cserháti Zsuzsa, Demjén Ferenc, Fenyő Miklós, Kiki, a Csütörtök 12, Kovax, a Piramis, Somló Tamás, Timo és Zsédenyi Adrienn.

Először szerepel DJ a megnyitón

A holland Tiesto személyében először szerepel majd hivatásos lemezlovas az olimpiai játékok megnyitóünnepségén. A szakmájában kétszer is a világ legjobbjának választott DJ-t tavaly októberben kérték fel, hogy adja elő saját készítésű számait és válogatásait 90 percen keresztül az Olimpiai stadionban.

Jao Ming viszi a kínai zászlót

A kosárlabdázó Jao Ming (képünkön) viszi majd Kína nemzeti lobogóját az athéni olimpia pénteki megnyitóján, így minden bizonynyal az ázsiai ország zászlaja leng majd a legmagasabban a csapatok bevonulásakor. "Jao roppant becsületes, jó humorú sportember, ezért úgy véljük, ő a tökéletes személy erre a feladatra" - kommentálta a döntést Hsziao Tien, a kínai delegáció egyik vezetője. Az észak-amerikai profiligában szereplő Houston Rockets 228 centis centere Kína valaha volt legnagyobb küldöttségét - 407 sportoló és 230 edző - vezetheti majd az Olimpiai stadionban.

A cselgáncsozónő barátja is ugrott

Hétfő délután ugyanabból a harmadik emeleti ablakból kiugrott Eleni Ioannu görög cselgáncsozónő barátja, mint amelyikből maga a sportoló esett ki és szenvedett életveszélyes sérüléseket szombat délután. A férfi állapotáról egyelőre nem közöltek részleteket.

Jana Pittman: 60 százalék az esély

Az orvosok szerint Jana Pittmannak 60 százalék az esélye, hogy rajthoz állhat az olimpián. A 400 méter gátfutás ausztrál világbajnoka pénteken a zürichi Golden League-viadal előtt szenvedett térdsérülést, s akkor úgy tűnt, ebben az idényben már nem versenyezhet. A 21 éves atlétát Londonban megoperálták, s a műtét után az orvosok úgy nyilatkoztak, hogy elképzelhető athéni részvétele. Pittmannak, aki előzetesen az ausztrálok egyik biztos éremvárományosának számított, először augusztus 21-én kellene rajthoz állnia a 400 méter gát előfutamában.

Az alelnök elégedett a szélerősséggel

Elégedett az olimpia evezős és kajak-kenu viadalának helyszínén, Szkíniászban tapasztalt szélerősséggel Anita DeFrantz, a Nemzetközi Evezősszövetség alelnöke, aki egyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja. "Reggel és délelőtt nem volt gond, és mi, evezősök korán kelő emberek vagyunk" - jegyezte meg a hétfői látogatás alkalmával. Az evezős és kajak-kenus helyszínnel korábban sok probléma merült fel: az erős szél által korbácsolt, nagy hullámok miatt tavaly tesztversenyt szakítottak félbe, míg nemrégiben a helybéliek váratlanul átalakították a pályát és az eredeti építőnek, egy magyar cégnek a rajt előtti napokban kellett befejeznie a munkát.

Kenterisz gyújtja meg a lángot?

Görög sajtóinformációk szerint a görög atléta-válogatott sprintere, a címvédésre készülő harmincegy éves Kosztasz Kenterisz gyújtja meg az ötkarikás játékok megnyitóján az olimpiai lángot.

Levetették a Castro-képet a faluban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság meghiúsította a kubai küldöttség akcióját az ötkarikás faluban.

A házigazdák eltávolíttatták a Fidel Castro államelnököt ábrázoló képet, amelyet a szigetországbeliek a szálláshelyük előtt állítottak ki. A NOB azzal indokolta a döntést, hogy a szabályzat értelmében az olimpiai létesítményekben tilos mindennemű politikai demonstráció. A csapat vezetői mindenesetre gyorsan leszögezték: az olimpikonok szeme előtt verseny közben is ott lebeg majd a nagy vezér arca…

NOB: Gunilla Lindberg lett az új alelnök

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság athéni, 116. teljes ülésén az alelnökévé válaszotta a svéd Gunilla Lindberget. Az 57 éves sportdiplomata a német Thomas Bachot váltja.
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004