FONTOS


 








Universiade
Kosztolánczy: itt az első aranyérem!

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.08.26
----------------------------------------------------------------------

Megszületett az első magyar aranyérem a Teguban zajló universiadén, a cselgáncsozó Kosztolánczy György volt a "tettes”, aki a 100 kg-os kategóriában szerepelve a francia Bruziauy, a brazil Correa és a mongol Bajtargal legyőzésével jutott el az elődöntőig, amelyben a litván Paskeviciusnál is jobbnak bizonyult.

Ekkor már biztos volt az éremszerzés, Kosztolánczy azonban nem elégedett meg ennyivel, és az olasz Giaccagliával szemben egy waza-arival megszerezte a végső győzelmet.
Jól szerepelt a ritmikus gimnasztikázó Haris Brigitta is a szerenkénti döntők során: buzogánnyal az ötödik helyet szerezte meg. Vívásban a női tőrözők egyéni küzdelmeire került sor hétfőn, és a magyarok közül Varga Katalin szerepelt a legjobban, nyolcadik lett. Pedig a selejtezőből mellette Jeszenszky Szilvia és a júliusban Európa-bajnoki címet szerző Varga Gabriella is továbbjutott, utóbbi ráadásul remek teljesítménnyel, hat győzelemmel. A 32-es tábla első körében aztán Jeszenszky meglepetésre 15:12-re legyőzte őt, a 16 között viszont neki is búcsúznia kellett, ugyanis 15:11-es vereséget szenvedett a későbbi ezüstérmes orosz Lobincevától. Varga Katalin viszont megverte a német Silkét (15:13), majd az ukrán Hismatulinát (15:6), az elődöntőbe kerülésért azután 15:11-re kikapott az orosz Lamonovától.
Férfi vízilabda-válogatottunk a harmadik mérkőzését is megnyerte, ezúttal a görögök ellen diadalmaskodott 10-4-re, ezzel csoportelsőként jutott tovább, és legközelebb csütörtökön, a negyeddöntőben száll vízbe. Atlétikában a férfiak 100 méteres versenyében Németh Gergely előbb 10.71 mp-et, majd 10.79-et futott, és továbbjutott a szerdai középdöntőbe. Szintén sikerrel járt a nők hasonló távú versengésében Szabó Enikő, aki 11.63-at, majd 11.65-öt ért el. Középdöntőbe jutott Csesznegi Dávid is, ő 400-on 48.52-vel biztosította helyét a folytatásban, női 100 m gáton ugyanakkor 13.48-cal elbúcsúzott a további küzdelmektől Vári Edit.
Közben a hátralévő versenyek bojkottálásával fenyegetőznek a 22. nyári universiadén szereplő észak-koreai csapat vezetői, amennyiben a dél-koreai Teguban további, országuk politikai rendszerét kritizáló megmozdulásokra kerül sor. Jeon Kuk Man, a delegáció vezetője erről azután beszélt, hogy kisebb összecsapásra került sor "békés” helyi tüntetők és az északi együttes néhány tagja között. "Felül kell vizsgálnunk a további részvételünket, ha a jövőben hasonló eset fordul elő” - mondta Jeon Kuk Man, aki elsősorban azt sérelmezte, hogy mintegy száz rendőr asszisztálása mellett történt az esemény.
A csapatvezető felvetette a dél-koreai hatóságok felelősségét, egyúttal arra szólította fel az illetékeseket, hogy kérjenek bocsánatot a történtekért, és tegyenek meg mindent a hasonló célzatú tüntetések megelőzéséért. Az észak-koreai elöljárók már az universiade kezdete előtt le akarták mondani a szereplést, miután jobboldali aktivisták egy szöuli tüntetésen - amelyen a kommunista rezsim atomfegyverprogramja ellen tiltakoztak - elégették Kim Dzsong Il észak-koreai vezető képét és az ország zászlaját. Ezt követően Ro Mu Hjun elnök nyilvánosan bocsánatot kért, majd a KNDK küldöttsége elutazott Dél-Koreába.

22. universiade, Tegu
A magyarok eredményei

CSELGÁNCS. Férfiak. 100 kg. Döntő: Kosztolánczy György-Giaccaglia (olasz) 7:0. RITMIKUS GIMNASZTIKA. Szerenkénti döntők. Buzogány: …5. Haris Brigitta. TENISZ. Férfiak. 3. forduló: Li Jen Hszun (tajvani)-Jaross Gábor 6:3, 4:6, 6:3. VÍVÁS. Női tőr: …8. Varga Katalin. VÍZILABDA. Férfiak: Magyarország-Görögország 10-4

ATHÉN.2004

LINKEK

  UNIVERSIADE 2003