FONTOS


 








A hagyomány kötelez
Nyolcvankét magyar a rajtnál

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.08.21
----------------------------------------------------------------------

Csütörtökön az ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a dél-koreai Teguban az egyetemisták és főiskolások világjátéka, a 22. nyári Universiade. A tizenegy napos eseményen 82 magyar sportoló vesz részt, akiktől a remek hagyományok folytatását várják a szakemberek.

Az 1959-es első, torinói viadal óta a piros-fehér-zöld színek képviselői összesen 96 arany-, 76 ezüst- és 77- bronzérmet szereztek, és mindössze kétszer (1983, Edmonton; 2001, Peking) tértek haza első helyezés nélkül. A legeredményesebben 1963-ban, Porto Alegrében (19 arany, 13 ezüst, 6 bronz), míg a leggyengébben az 1983-as edmontoni játékokon (mindössze egy bronz) szerepelt a nemzeti csapat. A három évvel ezelőtti pekingi viadal sem sikerült túl jól az együttes számára, hiszen a hat bronzérem mellett egyetlen aranyat és ezüstöt sem szerzett. Teguban 14 sportágban rendeznek versenyeket, s ebből tízben – atlétika, úszás, vívás, cselgáncs, tékvandó, torna, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, vízilabda, tenisz – magyar versenyzők is érdekeltek. Az utazók közül többen is komoly eséllyel pályázhatnak a legfényesebb érem megszerzésére: ilyen a férfi vízilabda-válogatott, a párizsi atlétikai világbajnokságon is szereplő kalapácsvető Botfa Péter, az úszó Flaskay Mihály és Kerékjártó Tamás, valamint a háromszoros Európa-bajnok párbajtőröző Boczkó Gábor, illetve a szintén Eb-győztes tőröző Varga Gabriella.

Az esemény népszerűségének növekedését jól mutatja, hogy az idén 170 ország mintegy 8000 sportolója vesz részt az Universiadén, ez pedig abszolút rekordnak számít.
ATHÉN.2004

LINKEK

  UNIVERSIADE 2003