FONTOS


 








Schmitt Pál beszámol terveiről
Nem kér bizalmi szavazást

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.04.24
----------------------------------------------------------------------

Schmitt Pál egészen bizonyosan túléli a Magyar Olimpiai Bizottság pénteki elnökségi ülését. Annak ellenére, hogy a testület egyes tagjai tudni vélték, hogy a Fidesz alelnökségére felkért - és a felkérésre igent mondó - MOB-elnök bizalmi szavazást fog kezdeményezni önmaga ellen, amelyen annak rendje és módja szerint el is bukik.


Schmitt Pál nem tart a támadásoktól
Maga Schmitt azonban cáfolja ezt a hírt. Egyrészt esze ágában sincs bizalmi szavazást kérni, másrészt őt a közgyűlés választotta meg, csak ez a testület válthatja le. Az más kérdés, hogy ő pénteken beszámol a politikai ambícióiról, s adott esetben - ha valaki indítványozná - elképzelhető, hogy az elnökség arról szavaz, támogatja vagy sem ez irányú terveit. De, s ez nagyon fontos, ennek semmiféle következménye sincs - legfeljebb befolyásolja majd a június 20-i közgyűlés hangulatát.
Schmitt egyébként úgy véli, addigra látni fogják azt is: politizál-e a MOB vagy sem. Mert ezt valóban tiltja a szabályzat. Azt viszont nem, hogy bármelyik tagja politikai tevékenységet folytasson. Az elnök azt gondolja, hogy aki őt emiatt támadná, az hibát követne el, hiszen a 108 esztendős MOB sikeres szervezet, ő sikeres elnök, ezért - nem szó szerinti idézet! - a reá szegezett puska viszszafelé sülhet el.
Ez egy vélemény, az viszont tény, hogy egyes MSZP-s körök máris lemondásra szólították fel Schmittet. Jánosi György sportminiszter a Napkelte szerdai adásában ugyan cáfolta, hogy ez testületi vélemény lenne, de egy oldalvágást azért elhelyezett a MOB első emberén, amikor újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy egyes szponzorok azért vonták meg támogatásukat a Magyar Olimpiai Bizottságtól, mert "nem látják, hogy hogyan használódik fel a támogatás, amit a MOB-nak adtak", azaz a testületnél "átláthatatlan a források elosztása".
A puskás hasonlatnál maradva: a jelek szerint a fegyver már csőre van töltve.

A Fidesz népszavazást akar az olimpiáról

A Fidesz támogatja, hogy a 2012-es olimpia esetleges budapesti megrendezéséről a végső szót népszavazás keretében mondják ki. Deutsch Tamás a Fidesz alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a népszavazást az olimpia megrendezésével kapcsolatos szándéknyilatkozat benyújtása után (ennek határideje július 15.), de az olimpiai pályázat tényleges elkészülte előtt kell megtartani.

Schmitt Pál nem mond le a MOB-elnökségrôl
----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.04.23
----------------------------------------------------------------------

Elfogadta Orbán Viktor volt kormányfô felkérését a Fidesz alelnökjelöltségére Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, aki keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: eddig távol tartotta magát a politikától, a pártoktól, de elérkezett az idô, hogy ezt felülvizsgálja és függetlenségét felajánlja a Fidesznek. Tervei szerint a Fidesz országos választmányának május 10-i ülésén lépne be a bôvülô és megújuló pártba. Kitért arra is, hogy a jelenleg társadalmi munkában betöltött különbözô tisztségeirôl, azaz a MOB-elnöki, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) protokollfônöki és az Olimpikonok Világszövetségének (WOA) elnöki posztjáról egyelôre nem kíván lemondani. Az 1968-ban Mexikóvárosban és 1972-ben Münchenben a párbajtôrvívócsapat tagjaként ötkarikás aranyérmes Schmitt május 13-án lesz 61 esztendôs, pontosan három évtizede tagja a NOB-nak, s a kilencvenes évek végétôl a Környezetvédelmi Bizottság elnöke is. A MOB-ban 1983 óta visel vezetô tisztséget: 1989-ig fôtitkár volt, azóta elnök. Legutóbb 2001. június 9-én egyedüli jelöltként közfelkiáltással választották meg elsô számú irányítónak, megbízatása az alapszabály értelmében az olimpiai ciklushoz igazodik, azaz gyakorlatilag a jövô év végéig szól.
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004