FONTOS


 








A munkálatok befejezéséig mindennap csaknem 21 millió forint kötbér terheli a kivitelezőt
A kormány nem veszi át a Sportarénát

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.02.25
----------------------------------------------------------------------

,,A Budapest Sportcsarnok eredeti szerződésének ez év január 13-án aláírt módosítása szerint a kivitelező 2003. február 24-ére vállalta a csarnok épületének fölépítését. Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a közbenső teljesítési igazolás kiadásának feltételei nem állnak fenn, ami azt jelenti: nem vesszük át az arénát!" - mondta a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban hétfő délután tartott sajtótájékoztatón Jánosi György. A tárca első embere elárulta, az igazolás kiadásának két feltétele van: a munkák, maradéktalan elvégzése és a teljesítési ellenőrzési eljárások sikeres lezárása. Egyik feltétel sem teljesült, a közösen felállított 46 bizottságban zajló ellenőrzés során csak két vizsgálatot lehetett lezárni.
A minisztérium illetékesei nem kaptak kézhez építési terveket, így nincs is mihez viszonyítani: a munkálatok valóban befejeződtek-e?
Az általános működéshez szükséges feltételek sem adottak: a világítás- és a hangtechnika minősége nem megfelelő; a beléptetőrendszert még nem üzemelték be; a kivitelező dokumentumokkal nem igazolta, hogy a csarnok a tűz- és katasztrófavédelmi előírásoknak megfelel-e.

Tervben a megnyitó
Habár a Sportminisztérium hétfô délután nem vette át a létesítményt, az Aréna Üzemeltetô Rt. vezérigazgatója délelôtt még optimistán nyilatkozott.
"Az Aréna elkészült, készen áll az események megrendezésére" - jelentette be hétfőn Dominique Fondacci, egy pezsgőbontással egybekötött sajtótájékoztatón, majd ismertette a március 13-tól 16-ig tartó megnyitóünnepség-sorozat programját. A bejelentés alkalmára a hangzatos "the show must go on", azaz "a show-nak folytatódnia kell" mottót választották, amely arra enged következtetni, hogy a tervezés-kivitelezés során felmerült problémákat sikerült megoldani, ez a fejezet végre lezárult. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Miután az Aréna nem készült el az eredetileg tervezett, december 15-i időpontra, a Gyermek Ifjúság- és Sportminisztérium szerződést módosított a francia Bouygues kivitelező céggel, amelyben február 24-ét jelölték meg a létesítmény átadásának végső határidejeként. Mint arról cikkünk első részében beszámoltunk, az egyes sportágak képviselői korántsem voltak elégedettek a látottakkal, és számos kifogást fogalmaztak meg a küzdőtérrel és a kiszolgáló egységekkel kapcsolatban. Ennek tükrében a sajtótájékoztató időpontjában még igencsak kétséges volt, hogy a GYISM a szerződés szerint hajlandó-e átvenni a csarnokot.
A megnyitó főrendezője, Hegedűs László azonban bizakodó: szerinte mindez nem akadályozza majd, hogy március 13-án este, egy klasszikus koncert keretében felcsendüljön az Örömóda. "Miután a hatósági engedélyek megvannak, semmi akadálya az ünnepélyes megnyitónak, még akkor sem, ha az átadási-átvételi procedúra elhúzódik." A főrendező hangsúlyozta: "Már 2002. június 30-án aláírtuk a szerződést a március 13-i megnyitóra. Akkor még az átvétel időpontjaként december 15. szerepelt, ám a biztonság kedvéért ragaszkodtunk a három hónapos kifutási időhöz. Ezt sikerült is tartanunk, hiszen 3-4 napja már befejeződtek a munkálatok a csarnokon belül és március 15-re a külső tér is elkészül." Arra a kérdésre, hogy miért húzódik el az átvétel, Salbert Ferenc, az üzemeltető marketingmenedzsere az MTI kérdésére válaszolva így reagált: "A vizsgálatot 42 bizottság végzi, így ez több napig is elhúzódhat. Felmerült ugyan néhány kisebb hiba, ezeket azonban gyorsan kijavítják."
Zöld lámpát kapott ugyanakkor az április 15-én kezdődő Divízió 1-es jégkorong világbajnokság. A Nemzetközi és a Magyar Jégkorong Szövetség értesítette ugyanis a létesítmény üzemeltetőjét, hogy a csarnok alkalmas a világesemény megrendezésére. Nem ez lesz azonban az első sportesemény, amelynek otthont adhat az új Aréna: március 16-án politikusok közreműködésével teremlabdarúgó-mérkôzésre, majd szintúgy jó három hónapos csúszással a tavaly vb-n, illetve Eb-n érmet szerzett sportolók jutalmazására kerül sor.
A tervezettől eltérően a támogatók mellett, a nagyközönség számára is biztosítanak jegyeket a megnyitóra, amelyeket egy új -az interneten és mobiltelefonon is igénybe vehető - jegyértékesítő rendszer segítségével terjesztenek. Noha a jegyirodákba kihelyezett informatikai rendszer telepítésén hétfőn még dolgoztak, az illetékesek állítása szerint az értékesítés keddtől megkezdődik. A belépők ára 2900-5900 forint között mozog majd.
Sportszakmai szempontoknak sem tesz eleget a csarnok, amelynek a nagy népszerűségnek örvendő sportágakban (atlétika, kosárlabda, kézilabda, jégkorong) a szerződés szerint nemzetközi szintű események rendezésére is alkalmasnak kell lennie. Jánosi elmondta, e téren is számos probléma vetődött fel, s csak példaként említette, hogy a kosármecccseken 12 000 férőhelyet kell biztosítani, ezzel szemben csupán 10 500 nézőt lehet leültetni efféle eseményeken, s a kivitelező nem nyújtott be dokumentumokat arra vonatkozóan: mobil lelátók beszerelésével biztosítani tudja-e a megfelelő nézői létszámot.
Elhangzott továbbá, hogy a GYISM vizsgálatai szerint 1100 (!) ülőhelyről egyáltalán nem láthatóak például az atlétikai versenyek futószámai.
Szilvásy György közigazgatási államtitkár arról szólt, hogy február 25-étől az állam napi csaknem 21 milliós kötbért számít fel mindaddig, míg a korrekciós munkákat a Bouygues el nem végzi. Mindketten reményüket fejezték ki, hogy az építő mihamarabb pótolni képes a hiányzó iratokat, s hogy befejezi a a munkát, így tartható lesz a március 13-ra tervezett nagyszabású megnyitó.

A szakszövetségek szerint is gond van a létesítménnyel

A honi szövetségek illetékeseinek elég sok fejtörést okozott már a létesítmény. Emitt sportra tökéletesen alkalmatlannak minősítették a csarnokot, amott csak apróbb korrekciókat írtak elő, ám tökéletesen elégedett senki sem volt a látottakkal. Körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy áll most a helyzet, elfogadhatónak tartják-e az Arénát a jégkorong-, a kosárlabda-, a kézilabda-, illetve az atlétikai szövetség illetékesei.
Az új sportcsarnok első próbája az áprilisi divízió-I-es jégkorong-világbajnokság lesz. Az eredeti szerződés alapján az Aréna szinte alkalmatlan lett volna az esemény lebonyolítására, ám azóta kedvezően alakultak a dolgok a hokisok szempontjából.
"A legnagyobb gondot az öltözők száma és méretei okozták - mondta Kovács Zoltán, a szövetség főtitkára -, mára szerencsére úgy tűnik, megoldódott a helyzet, ugyanis ígéretet kaptunk rá, az igényeinknek megfelelően alakítják ki őket. Az öltözőkbe eredetileg vasszekrények kerültek volna, ám elértük, hogy a dunaújvárosihoz hasonló faboxos megoldás legyen inkább. Hallottunk róla, hogy egyes helyekről nem látszik majd a pálya, de ez nem csak a mi rendezvényünket érinti, mint ahogy az sem a mi gondunk, hogyan oldják meg a jég felolvasztása után a víz elvezetését, hiszen a csatornarendszer a pályán kívül készült el. Úgy tudom, az eredményjelző hokimeccsekre is alkalmas, ám hogy mennyire zavarja a nézőket, csak később derül ki."
Amennyiben mégis új helyszínre kell vinni a világbajnokságot, a kivitelező a kötbéren felül 200 ezer eurót köteles fizetni az államnak.
Markánsabb problémákkal kell szembenézniük a kosarasoknak, akik a jelenlegi helyzetben bizonyosan nem fogják átvenni a létesítményt. "A legutolsó csarnokbejárás három hete volt, én az akkori állapotokról tudok beszámolni - kezdett bele Bodnár Péter, a honi szövetség főtitkárhelyettese, "BS-felelős". - Azóta nem kaptunk semmilyen visszajelzést, pedig gondunk van bőven. A pályát ugyan összerakták, ám jelentős sérülések voltak rajta, amit a helyszínen toldozgatott néhány munkás. A gyűrű és a palánk rendben van, a pálya két végébe helyezendő eredményjelzőnek viszont még a helyét sem tudták megmondani. Leültem egy székre, és azt mondtam, addig nem mozdulok, amíg nem tájékoztatnak legalább a szerkezet tervezett helyéről. Sajnos nem a nemzetközi szövetség által elfogadott a palánkóra, valamint a nagy kijelző sem, amit a jelen állás szerint teljes egészében le kellene takarni egy kosármeccsen. Ami különösen bosszantóvá teszi mindezt, az az, hogy ezeket a kifogásokat már júniusban jeleztük a kivitelezőknek. Azóta nem érkezett válasz ... "
Még másfél év van hátra a női kézilabda Európa-bajnokságig, amelynek az éremcsatáit szeretné az új BS-ben megrendezni a szövetség. "Sajnos kézilabdás szempontból sem lehetünk elégedettek a létesítménnyel - vélekedett Sinka László, az MKSZ főtitkára, aki az EHF elnökségi tagjaként európai szemüvegen át is figyeli a létesítmény sorsának alakulását. - Amilyen nagy öröm, hogy világversenyekhez méltó csarnokkal gazdagodik az ország és a főváros, akkora gond, hogy a tervezésnél, illetve a tervek elfogadásánál a szakemberek egyszerűen elfeledkeztek néhány nagyobb helyigényű sportágról, köztük a kézilabdáról. Ezt az észrevételünket, plusz több technikai jellegű problémánkat négy hónappal ezelőtt közöltük a sportminisztériummal. Emellett szervezési és anyagi kérdések is felvetődtek a jövő évi női Európa-bajnoksággal összefüggésben, hiszen nem tudjuk, hogy a csarnok bérlése szempontjából mit jelentenek a kilátásba helyezett úgynevezett állami napok. Az aligha elképzelhető, hogy jövő decemberben ingyen kapjuk meg három napra a BS-t, ugyanakkor nem tudjuk, mit ad a rendezvényhez az üzemeltető, és miről kell nekünk gondoskodnunk. Az sem világos, ki és mennyit kér - ha kér - a jegybevételekből. A kontinensviadal előkészületei javában folynak, és a sok-sok tisztázásra váró kérdés ellenére bizakodunk, hogy a BS-ben rendezhetjük meg az Európa-bajnokság helyosztóit és éremcsatáit. De erről még nem döntöttünk, és azzal a lehetőséggel is számolunk, hogy Debrecennel kötünk szerződést a helyosztók három napjára."
Gál László, a 2004-es fedett pályás atlétikai vb szervezőbizottságának tecnikai igazgatója szerint: "Bár nagyon nagy nehézségekkel kellett szembenéznünk az induláskor, mára elmondható, hogy ha komoly kompromisszumokkal is, de a jövő évi világbajnokságot képesek leszünk megrendezni. Ám azt tudni kell, hogy a VIP páholy fölötti mintegy ezer ülőhelyről a szemben lévő futópálya jelentős részét nem lehet látni. Továbbá a bemelegítőpálya csak egy függönnyel lesz elválasztva a küzdőtértől, a rúdugrás nekifutóját pedig tíz-tizenkét centiméterrel meg kell emelni, mert a letűzőszekrényt nem lehet bevésni a betonba a jégkorong számára készített hűtőcsövek miatt. Ezért bár a nemzetközi előírásoknak megfelelő, húszméteres magasugró-nekifutó rendelkezésre áll, az ennél távolabbról induló ugróknak ezzel a terepakadállyal is meg kell birkózniuk. Ugyan a kétszázas futópálya elkészült, a pálya többi részére az elmúlt vasárnapig még mindig nem érkezett megrendelés. De emiatt nem aggódom, hiszen az július elejéig még bőven legyártható. A mostani elképzelések szerint ugyanis akkor lenne idő a szerkezeti elemek összeszerelésére s utána egy tesztverseny lebonyolítására. Ugyanis a világbajnokság előtt erre mindenképpen szükség van, lehetőleg minél korábban."

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004