FONTOS


 








IN MEMORIAM 2002
Összeállításunk második részét az elmúlt évben elhunyt külföldi sportembereknek szenteljük
Hosszú a veszteségek listája

----------------------------------------------------------------------
forrás: Lévai György, Nemzeti Sport 2003.01.03
----------------------------------------------------------------------

A harmadik évezredben - hasonlóan az előző évekhez - folytatjuk megemlékezéseink sorozatát az elhunyt sportvezetőkről, sportolókról, sportújságírókról. Összeállításunk második részét a nemzetközi sportélet halottjainak szenteljük.

JANUÁR

- 84 éves korában ragadta el a halál Jany van der Veen (holland) labdarúgóedzőt, aki többek között a legendás, háromszoros aranylabdás Johan Cruyff felfedezőjeként vált ismertté.
- Ismeretlen tettesek megöltek egy 18 éves, juniorkorú ökölvívóbajnokot: a kolumbiai Efrén Granadost egy külvárosi utcában, kerékpározás közben támadták meg, és több késszúrással végeztek vele.
- A svéd válogatott egykori (1971-79) szövetségi kapitánya, Georg Ericson (képünkön) 82 éves korában halt meg. Kapitányként az 1974-es világbajnokságon elért ötödik hely volt a legjobb eredménye. Játékosként a Norrköping színeiben két alkalommal bajnoki címet szerzett.
- A zágrábi Zrinjevac atlétáját, Ivan Buljatot 22 éves korában a pályán érte a halál. A sprinter gyakorlás közben megállt, rosszul lett, elájult. Bár az orvos gyorsan érkezett, nem tudta megmenteni az életét. Az atléta a 4x400-as váltó tagjaként horvát bajnoki címet is nyert.
- Az egykori kétszeres brazil labdarúgó-világbajnok Vavá - polgári nevén Edvaldo Izídio Neto - hosszas szívpanaszok után egy Rio de Janeiró-i klinikán halt meg 67 éves korában. A Vascónál kezdte pályafutását, majd a csapattal két bajnoki címet nyert (1952, 1956). A nemzetközi porondon elért első nagyszerű eredményét az 1958-as svédországi vb jelentette, ahol öt góllal járult hozzá a selecao első világbajnoki címéhez. Rövid ideig Spanyolhonban, az Atlético Madridnál játszott, de honvágya erősebb volt, és visszatért hazájába, a Palmeirasba. Az 1962-es chilei vb-n hozzájárult a brazil csapat címvédéséhez. Vavá összesen 22-szer volt brazil válogatott.
- Autóbaleset áldozata lett 27 éves korában Vincenzo Mero, a Brescia labdarúgója. A Parma ificsapatában nőtt fel, majd profiként játszott a Casaléban, a Crevalcoréban, a Ravennában és a Ternanában. 1998-ban került a Brescia csapatához, és az elmúlt évben debütált az A-ligában.
- 87 éves korában elhunyt egy világcsúcstartó rúdugró, George Varoff, aki 1936-ban Princetownban bambuszrúddal (!), 443 centiméterrel állított fel világrekordot. Az egykori csúcstartó később a második világháborúban pilótaként harcolt. A japánok lelőtték, ám fogságból kiszabadulva visszatért otthonába.

FEBRUÁR

- 80 éves korában, hosszas szívbetegség következtében halt meg Zizinho, az elmúlt század negyvenes éveinek egyik legendás brazil labdarúgója. "Sokoldalú játékos volt, kitűnően irányította társait a pályán, számomra ő minden idők legjobbja" - nyilatkozta Pelé, a brazilok másik kiválósága. Pályafutása során 54-szer szerepelt és 31 gólt szerzett a válogatottban.
- Szívroham következtében edzés közben meghalt Jannisz Patiakakisz, az Akratitosz szakvezetője. A szakembert három napja nevezték ki erre a posztra, s ez volt az első gyakorlása csapatával.
- Rákbetegség következtében 58 éves korában elhunyt Ramon Grosso, a Real Madrid egykori labdarúgója. Bajnoki mérkőzéseken 473-szor szerepelt csapatában, és hét bajnoki, három kupa- és egy BEK-győzelem részese volt. 14 alkalommal szerepelt a válogatottban.
- Fiatalon, 44 éves korában távozott az élők sorából John Eriksen 17-szeres dán válogatott csatár. Hatszor volt eredményes a nemzeti tizenegyben, legemlékezetesebb találatát az 1986-os vb-n a németek ellen 2-0-ra megnyert találkozón érte el. Játszott a holland Rodában, a Feyenoordban, a francia Mulhouse-ban, valamint a svájci Servette-ben. Pályafutását az Odensében fejezte be.
- Walter Winterbottom, a világhírű angol labdarúgó-szakember 89 éves korában hunyt el. 1946-ban került az angol válogatott élére, amely négy világbajnokságon vett részt a vezetésével. Alf Ramsey 1962-ben váltotta fel. A neves szakvezetőt a királynő 1978-ban lovaggá ütötte. Winterbottom a magyarok ellen kétszer ült a kispadon (a mieink 6:3-ra és 7:1-re nyertek).
- 81 éves korában elhunyt Branko Sztankovics, a legendás "Nagykövet". Az egykori sportember a Szlavia színeiben kezdte labdarúgó-pályafutását, majd játékosként a Crvena zvezdában érte el legnagyobb sikereit. 489 bajnokin szerepelt és 34 gólt lőtt, négyszer szerepelt bajnokcsapatban, 61-szer húzta magára a "plávik" válogatottjának mezét. Részt vett az 1950-es brazíliai vb-n, és két ízben - 1948-ban Londonban és 1952-ben Helsinkiben - olimpiai ezüstérmet vehetett át. Később szakvezetőként is hírnevet szerzett, hiszen 1979-ben az UEFA-kupa döntőjéig vezette a zágrábi csapatot. A jugoszláv válogatott pályaedzőjeként, 1968-ban Eb-ezüstérmet szerzett csapatával.

MÁRCIUS

- Újabb autóbaleset után gyászol az olasz futball. Elhunyt Jason Mayelé, a Chievo 26 éves középpályása. A Kinshasában született játékos a francia másodosztályban, a Chateauroux csapatából került 2000-ben a Cagliarihoz. Egy évre rá szerződött az Serie A-ban újonc Chievóhoz, s mindössze tíz bajnoki meccsen lépett pályára.
- A New York-i női maratoni 1997-es győztese, Franziska Rochat-Moser síbalesetben vesztette életét. Bár a mentők gyorsan érkeztek, belehalt sérüléseibe. A 46 éves sportolónő tájfutóként kezdte pályafutását, majd később tért át a hoszszabb távú futásra. Két ízben szerepelt a nyári olimpiai játékok maratoni versenyén, 1992-ben és 1996-ban.
- 31 éves korában a medence mellett esett össze Vangelisz Rupakosz, a Vuliagmeni női görög vízilabdacsapat edzője.
- 67 éves korában súlyos, hosszan tartó betegség után Bécsben elhunyt Vinko Kandija, minden idők egyik legjobb és legeredményesebb kézilabdaedzője. Kézilabdás pályafutását kapusként kezdte, majd rövidesen az edzői pályát választotta. Vezetésével a legendás Radnicski Beograd 1971 és 1980 között nyolc jugoszláv bajnoki címet, három kupát és két BEK-et nyert. Időközben a jugoszláv válogatott szövetségi kapitányi posztját is betöltötte. Később a svájci Grasshoppers csapatának irányítását vette át, majd a svájciak férfi szövetségi kapitányaként dolgozott, és csapatát a moszkvai olimpiára vezényelte, ahol az a 12 csapat között nyolcadikként végzett. Később visszatért a női szakágba, többször ült az osztrák Hypobank kispadján, ahol halmozta a BEK-sikereket.
- 87 éves korában elhunyt Marcel Klint belga profi kerékpáros, aki nyolc évig volt világbajnoki címvédő. Elsőségét még az 1938-as hollandiai versenyen szerezte, és ezt védte meg később, 1946-ban. "Fekete Sas" néven vált ismertté, s a Tour de France-on hatszor aratott szakaszgyőzelmet.

ÁPRILIS

- Váratlanul elhunyt Bruce Dworschak, a NOB sajtóbizottságának tagja, aki több olimpián kifogástalanul irányította az újságírók kiszolgálását. A 48 éves szakember az 1984-es Los Angeles-i, az 1996-os atlantai és a 2002-es Salt Lake City-i játékokon is közreműködött. Munkája révén mindenki "Miszter Megbízhatóságnak" hívta.

MÁJUS

- Életének 64. évében hunyt el Valerij Vasziljevics Lobanovszkij, a szovjet és ukrán válogatott egykori szövetségi kapitánya. A világszerte ismert trénert a zsaporizzsjai kórházban kellett megműteni, hogy eltávolítsanak egy vérrögöt az agyából. A műtét jól sikerült, de a szervezete nem bírta a beavatkozást. Csapatával, a Dinamo Kijevvel nyolcszor nyert szovjet, majd ötször ukrán bajnoki címet. Kétszer KEK-győzelemig kormányozta együttesét, egyszer az Európai Szuperkupát is elhódította.

JÚNIUS

- Gyászol a német labdarúgás is. Elhunyt minden idők egyik legjobb német labdarúgója, Fritz Walter (képünkön). Az 1954-es világbajnokságon győzelemre vezette - éppen ellenünk - csapatát. A ballábas csatár a Kaiserslautern csapatában játszott, kétszer nyert bajnoki címet, és 379 bajnoki találkozón 306 gól fűződött a nevéhez. Úgy a csapatánál, mint a válogatottnál örökös csapatkapitánynak választották.
- Hosszú betegség után, 84 éves korában elhunyt Csoj Hong Hi, a Nemzetközi Tékvandószövetség elnöke és a sportág megalapítója. Az elmúlt negyed században több alkalommal is járt hazánkban, és igen sikeres nemzetközi edzőtábort vezetett. A kilencdanos nagymester halála megrendítette a sportág híveit.

JÚLIUS

- 82 éves korában elhunyt egy legendás egyiptomi futballista, Musztafa Kamel Manszur. A fekete kontinens futballjának egyik legnépszerűbb alakja volt, részt vett az 1934-es olaszországi világbajnokságon.
- Szívinfarktus következtében 61 éves korában elhunyt Hans Dorjee, a Feyenoord egykori edzője. A neves edző az 1991-92-es idényben irányította a rotterdami együttest, amelynek akkor magyar játékosa is volt Kiprich József személyében. A szakember 1988-ban Guus Hiddink vezetőedző segítőjeként BEK-et nyert a holland PSV-vel. Egy teniszparti után lett rosszul és érte a halál.

AUGUSZTUS

- Autóbalesetben életét vesztette Borisz Alekszandrov, a kazah jégkorong-válogatott 47 éves szövetségi kapitánya. A tragédia Moszkva közelében történt. A neves játékos 1976-ban az innsbrucki téli olimpián tagja volt a Szovjetunió aranyérmes csapatának.
- Halálos autóbalesetet szenvedett Peter Carter, a svájci Davis-kupa-csapat ausztrál szövetségi kapitánya. Az edző feleségével Dél-Afrikában nyaralt, ott történt a tragédia. A 37 esztendős szakember 1993 óta élt Svájcban, Roger Federer, a helvétek ifjú csillaga az ő segítségével került a teniszvilág elitjébe.

SZEPTEMBER

- Szívelégtelenség következtében távozott az élők sorából Johnny Unitas, az amerikai futball egyik legendás alakja, irányítója. A Baltimore Colts együttesét az ötvenes és a hatvanas években kiválóan dirigáló Unitas háromszor nyerte meg a Super Bowlt, és ugyanennyiszer volt az év játékosa. Napjainkig él egy NFL-rekordja: zsinórban 47 meccsen az NFL egyetlen quarterbackje sem volt képes TD-passszt adni - rajta kívül.
- Egy macedón labdarúgó, Stefan Tuleszki, a Napredok 23 éves válogatottja - aki egykor a Nagykanizsa színeiben is játszott - a Kumanovo elleni meccs 58. percében összeesett, és a gyors kórházba szállítás ellenére elhunyt. Az orvosi jelentések szerint halálának oka szívinfarktus volt.
- Egy negyvenéves uruguayi bíró, Carlos Acosta lelte halálát egy alsóbb osztályú labdarúgó-mérkőzésen. A játékvezető kiállított egy játékost, erre a feldühödött szurkolók berohantak a pályára, körbevették, szidalmazták és ütlegelni kezdték. Az egyik fejre mért ütéstől - amely állítólag ólmosbottól származott - a bíró azonnal meghalt.

OKTÓBER

- Autóbalesetben elhunyt az NK Osijek egyik tehetséges csatára, Daniel Popovic, akit az egyik legtehetségesebb horvát labdarúgónak tartottak. A horvátok U21-es válogatott csatára a Vukovar '91-ben nevelkedett, majd a Bastiában is megfordult. Az őszi idényben négy góllal az eszéki alakulat legeredményesebb játékosa volt.

NOVEMBER

- Két gyermek lett az áldozata egy guayanai autóversenynek, amikor az egyik pilóta elveszítette uralmát a jármű felett. A brit David Brodie kocsija először átszakította a védőkorlátot, majd megpördült, és egy személyszállító mikrobuszt is felborított. A versenyző csodával határos módon megúszta a bukást és a balesetet.
- Halálos baleset történt egy spanyol bajnoki kosárlabda-mérkőzésen. Ernesto de la Torre, a harmadik ligás Cajarioja húszéves játékosa az Aridana de Canarias elleni mérkőzésen beütötte a fejét a rivális együttes egyik védőjének könyökébe, majd arccal a padlóra zuhant. Eközben nyelve a torkába csúszott, s a kórházban hiába próbálkoztak az újraélesztésével, már csak a halál beálltát tudták megállapítani.
- Gyógyíthatatlan betegség következtében, 42 éves korában elhunyt Gianluca Signorini, a Parma, a Roma és a Genoa egykori labdarúgója.
- Az 1936-os berlini olimpia maratoni futóbajnoka, Szon Ki-csung kilencvenéves korában tüdőgyulladás következtében halt meg. A koreaiak nemzeti hősének - az 1910-től 1945-ig tartó japán megszállás miatt - a berlini olimpián a felkelő nap országának himnuszát kellett hallgatnia a győzelmi emelvényen.
- Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Alexandre De Merode herceg, a NOB orvosi bizottságának belga elnöke. A jogász-filozófus 1964 óta volt a NOB tagja (ennél régebben csak Juan Antonio Samaranch exelnök és a svájci Marc Hodler tevékenykedik a NOB-ban). 1980 és 1990 között részt vett a végrehajtó bizottság munkájában, 1986 és 1990, illetve 1994 és 1998 között a szervezet alelnöke volt.
- Gyászol a labdarúgóvilág: 77 éves korában távozott az élők sorából minden idők egyik legjobb uruguayi játékosa, Juan Alberto Schiaffino (képünkön). 18 esztendősen mutatkozott be a Penarol felnőttcsapatában, két évvel később már válogatott volt, s 48 ízben húzta fel a "céleste" mezét. Az 1950. évi világbajnokságon kulcsembere volt az uruk együttesének, amely nagy meglepetésre legyőzte a hazai pályán szereplő Brazíliát. Az 1954-es vb után a Milanhoz került. Három bajnoki címet nyert a piros-feketékkel, négyszer még az olasz válogatottban is szerepelt. Pályafutását a Romában fejezte be.
- Az uruguayiak 1950-es világbajnoki csapatának egy másik tagja, Eusebio Ramon Tejera nyolcvanéves korában követte válogatott társát.
- Agyvérzés következtében 38 esztendősen elhunyt Kim Gallagher, az amerikaiak két olimpián is szereplő középtávfutónője. 1984-ben Los Angelesben másodikként, 1988-ban Szöulban bronzérmesként végzett a 800 méteres síkfutásban. Az elhunyt 1995-ben gyomorrákot kapott, azóta átesett egy szélütésen is.
- Hosszan tartó betegség következtében halt meg az egykori keletnémet atlétaválogatott edzője, Horst-Dieter Hille. Számos tanítványa lépett fel az olimpiai és az Európa-bajnoki dobogóra. Olim-
piai bajnokot nevelt Renate Stecherből, Bärbel Wöckelből és Marlies Göhrből. Tanítványai összességében 19 győzelmet arattak világversenyeken.

DECEMBER

- A Costa Rica-i Golfito kikötőjének közelében holtan találták Zigmasz Gyilajtiszt. Az orosz vitorlázó az első orosz földkerülő expedíció 200. évfordulója alkalmából akart végigmenni az eredeti útvonalon. A helyi rendőrség erőszakra utaló nyomot nem talált.
- 81 éves korában elhunyt az uruguayi Luis Ramon Castro, aki a Nacional Montevideóval hétszer nyert bajnokságot. 274 bajnoki mérkőzésen 166 gólt szerzett. Később játszott az argentin River Plate-ben is. Tartalékként jelen volt az 1954-es svájci világbajnokságon.
- Ismeretlen tettesek Mahacskalában lelőtték Omar-Kadi Omarov egykori szovjet válogatott birkózót. 65 éves volt.
- Halálos balesetet szenvedett a 47 éves olasz Vincenzo Polli az arab emírségekbeli Abu Dzabi Formula-1-es motorcsónak-vb-futamán. Ezen a pályán már régebben két ízben is történt halálos baleset.
- Harmincéves korában autóbalesetben életét vesztette Samuel Manez, a mexikói Vercaruz kapusa. Egy nagy sebességgel haladó kamion megcsúszott, és szemből nekirohant gépkocsijának. Azonnal szörnyethalt.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004