FONTOS


 








Gyomorrontás után
Horváth Gergely bronzos csattanója

Magyar szempontból maradt egy kis csattanója a pekingi 21. Nyári Universiadénak, hiszen a gerelyhajító Horváth Gergely a játékok utolsó napján megszerezte a magyar küldöttség hatodik bronzérmét.

Pedig Horváth nem volt a legjobb állapotban, két napja már gyomorrontással küszködik, és Miltényi Márta doktornő, aki gondosan becsomagolt egy kis hazai Győrit, kekszkúrát rendelt el a fiatal versenyzőnek, aki még a verseny reggelén is meglehetősen rosszul nézett ki.

"Fogalmam sincs, mi lesz délután, azt tudom, hogy borzasztó gyengének érzem magam, már napok óta alig eszem, és így nem sok jóban reménykedhetek" -- magyarázta a csapatirodán az elektronikus leveleit nézegető Horváth.

Nos, Horváth ezúttal rosszul jósolt, a negyedik sorozatban elért remek 80 méter feletti (80.03) dobással a harmadik lett, a szakértők szerint volt egy olyan kilépett kísérlete is, amellyel nemcsak egyéni csúcsát döntötte volna meg, de az ezüstérmet is megszerezhette volna.

Ajkler Zita is egyéni csúcsa közelében járt. A távolugrásban negyedik helyen végző atléta, ezúttal fő számában, hármasban próbálkozott, és idei legjobbját fél méterrel megjavítva, míg egyéni csúcsától öt centivel elmaradva a hetedik helyen zárt. A hármas döntő egyébként rendkívül színvonalas versenyt hozott, egy atlétikai Grand Prix-versenynek is beillett volna, hiszen négyen is jócskán tizennégy méter felett teljesítettek.

Talán ez a szám is azt mutatja, hogy több olyan színvonalas döntőt láthattunk az universiadén, amely akár egy olimpiai finálénak is megfelelt volna, és mivel egyre több sztár (hármasban például az idei edmontoni világbajnokság aranyérmese, Tatjana Lebegyeva) megtiszteli a viadalt, így az egyetemi sport is egyre magasabb szintre kezd emelkedni.

Ám ezt igazából nem lehet mentségként felhozni csapatunk szereplésére, hiszen több sikersportágunkban is szinte a teljes élvonallal képviseltettük magunkat. Mégis hat bronzérmünkkel az 1982-es edmontoni universiade után (ott mindössze egy harmadik hely volt a mérleg) minden idők második legrosszabb szereplését nyújtotta a magyar delegáció.

A legnagyobb csalódást a vívók okozták, akik a remélt három-négy érem (közte legalább egy arany) helyett mindössze egy negyedik (női tőrcsapat), egy ötödik (Nemcsik Zsolt) és egy hatodik (női kardcsapat) hellyel zártak.

A kudarc különösen kirívó azért, mert ők érkeztek a legnépesebb küldöttséggel, gyakorlatilag minden számban csapatot indítottak, ám a magyar delegáció 44 pontjából mindössze hatot szereztek.

Az okokat igazából még csak most keresgélik a szakvezetők, de intő jel lehet minden sportág vezetői és edzői számára, hogy a vívók esetében egy sikeres koblenzi Európa-bajnokság után az universiadén szinte felfalta a vén kontinens legjobb sportolóit Ázsia.

Csalódottan utaztak haza a vívók és edzőik egyaránt, és bár a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség vezetőinek kicsit keserű a szájíze a látottak miatt, igazából a helyzeten nem tudnak változtatni.

"A mi feladatunk az, hogy minden olyan körülményt megteremtsünk, olyan hátteret adjunk az universiadén a sportolóknak, amely biztosítja a nyugodt versenyzésüket. Azt hiszem, ez jól sikerült, a szakmai részért azonban nem mi tartozunk felelősséggel, hogy azon a néhány rossz bírói tévedésen kívül még min múlott a vívók szereplése, a szövetség vezetőinek kell megállapítani" -- mondta Som Ferenc, a magyar csapat vezetője, aki arra a kérdésünkre is választ adott, vajon van-e értelme ilyen nagy létszámú (csak a sportnagyhatalmak jöttek nagyobb küldöttséggel) csapattal utazni az universiadékra.

"Mindenképpen van értelme, hiszen az universiade több sportágban is részét képezi az olimpiai felkészülésnek, bár ezúttal a sydneyi játékok után egy esztendővel nem volt akkora a jelentősége, mint mondjuk két év múlva lesz -- fejtegette Som. -- Ha arra céloz, hogy anyagilag miből fedeztük a versenyzők szerepeltetését, nos, akkor elárulom, hogy állami pénzből, a kötelező bírói, orvosi és gyúrói utaztatásokon kívül körülbelül ötven versenyzőt tudtunk volna elhozni, ám a szövetségek és különböző szponzorok megtámogatták ezt a versenyt, és bizalmat szavaztak olyan versenyzőknek, akik majd a jövőjét jelenthetik a magyar sportnak. Én személy szerint büszke vagyok arra, hogy olyan sportolóknak adtunk tapasztalatszerzési lehetőséget, akiknek igazából még nem volt lehetőségük nemzetközi megmérettetésre. Bár az unniversiade az olimpiai felkészülés egyik állomása, és előszobája az ötkarikás viadaloknak, nem szabad csak eredménycentrikusan szemlélni ezeket a versenyeket. Az universiade az egyetemi sportolók megmérettetése, ami a sporton kívül más értékekről is szól."

Frenkl Róbertet, a magyar delegáció első emberét az fogta meg leginkább, hogy a versenyzők a sporton kívül másfelé is nyitottak, önállóan kis csoportokat szervezve jártak körbe Peking nevezetességeit.

"Nem hiszem, hogy ezt a kulturális kíváncsiságot turistaútként kellene értékelni. Az elmúlt universiadékon olyat még nem tapasztaltam, hogy a társaság ennyire nyitott lett volna a város értékeire, és ez mindenképpen pozitívumot jelent a számomra -- mondta Frenkl Róbert. -- A sportpályákon nem álltunk túl jól a szerencsével, hiszen több esetben is egy centi, egy gól, egy tus választott el minket a nagy sikertől. Nem értékelem kudarcként szereplésünket, de némi csalódottság van bennem, elsősorban a vívók szereplése miatt, ám azt hiszem, más sportágakban igazából nem lehet okunk panaszra."

***

Magától nem fog kigyulladni a lámpa

Nehéz helyzetbe került Szabó Bence, a vívók csapatvezetője. Az universiade előtt az ő csapatától várták a legjobb szereplést, mindenki úgy hitte, hogy a vívók viszik a hátukon a magyar küldöttséget, ehelyett azonban érem nélkül, mindössze hat ponttal kellett búcsút venniük Pekingtől.

-- Gondolom, nehéz ilyenkor bármit is mondani.

-- Nehéz, hiszen a sikert nem kell megmagyarázni, erről a kudarcról pedig nem igazán tudok mit mondani -- válaszolt a meglehetősen csalódottan Szabó Bence.

-- Nyilván azért valamennyire összeállt, miben hibáztak?

-- Sok összetevője van. Az egyik legnagyobb gondnak azt tartom, hogy két világverseny, az Európa-bajnokság és a világbajnokság közé tették az universiade időpontját, vagyis gyakorlatilag a pihenő időszakukban kellett felkészülni a versenyzőknek erre az eseményre. Az eredmények alapján úgy tűnik, alkalmatlanok vagyunk arra, hogy ilyen periódusokban készüljünk. Ráadásul több esetben is előfordult, hogy a páston nem minket támogattak a bírók, de ezekkel a kifogásokkal nem lehet megmagyarázni, csak farigcsálni lehet a kudarcunkon.

-- Ön szerint versenyzői mindent megtettek a sikerért?

-- Tisztelet a kivételnek, de azt kell hogy mondjam, nem. Sajnos, szembesültem néhány olyan problémával, amelynek biztos vagyok benne, hogy lesz még folytatása a szövetségben.

-- Talán fegyelmezetlenek voltak a versenyzői?

-- Nem, szakmai kifogásaim vannak, amelyeket alaposan át kell beszélnünk, hogy ezek a gondok az őszi, franciaországi világbajnokságon már ne jelentkezzenek.

-- A vébé szempontjából mondhatjuk azt, hogy pont jókor jött ez a pofon?

-- Talán igen. Ezt a fejezetet le kell zárnunk, és ezt a hatalmas kudarcot nagyon gyorsan el kell, hogy felejtsük. A jövő héten megkezdjük a világbajnokságra a hathetes felkészülésünket, és a mostani tapasztalatok alapján remélem, rájöttek arra a versenyzők, hogy magától nem fog kigyulladni a lámpa?

***

A mennyiség még nem minőség

Azt mondják, sírni csak a győztesnek szabad. Ám jobb, ha mi is elvonulunk egy kis sarokba, és ejtünk egy-két -- stílusosan -- krokodilkönnyet a magyar delegáció eredménye láttán.

És Isten ments, hogy ezen sorokon keresztül megbántva érezze magát az úszó Bodor Richárd, a cselgáncsozó Szilágyi László, vagy éppen a gerelyhajító Horváth Gergely, akiknek a pekingi universiade volt az idei fő versenyük, igazából nem várt bronzérmük biztos, hogy tartást, biztonságot, és főleg lendületet ad majd nekik a jövőjükre nézve...

Sírnunk kell azonban, mert Pekingben ismét rá kellett döbbennünk, hol is a helyünk a sportvilágban.

Sírjunk, mert be kell látnunk, egy-egy klasszis versenyzőnk mögött darabjaira hullott a magyar sportélet.

És ha már nem maradnak Csollány Szilveszterek, Kovács Ágnesek, Nagy Tímeák sem mindent elrejtő takarónak, akkor fogunk csak igazan zokogni.

Talan éppen ezért szerényebbnek és következetesebbnek kellene lennünk.

Indulói létszámok és elvárások tekinteteben egyaránt.

És, ha majd kemény válogatás után, rangot jelent egy esetleg szűkebb, de minőségileg jobb egyetemi delegációba bekerülni, akkor talán majd nem kell majd olyan görcsösen várakozni arra az egyetlen, feloldozást hozó aranyra sem...

***

21. Nyári Universiade, Peking

ATLÉTIKA

Döntők. Férfiak. 800 m. Universiade-bajnok: Kalid Tigazuin (Marokkó) 1:45.27, 2. Derrick Peterson (Egyesült Államok) 1:45.49, 3. Otukile Lekote (Botswana) 1:45.63, 4. A. Okken (Hollandia) 1:45.64, 5. K. McCarthy (Ausztrália) 1:46.15, 6. Musszin Sehibi (Marokkó) 1:46.87

5000 m. Ub: Szerhij Lebid (Ukrajna) 13:44.24, 2. Mihail Leginov (Oroszország) 13:46.63, 3. Christian Belz (Svájc) 13:48.21, 4. M. Lane (Egyesült Államok) 13:48.90, 5. Kazujosi T. (Japán) 13:51.64, 6. H. Bellani (Marokkó) 13:54.74

4x100 m. Ub: Japán (Singo Kavabata, Kendzsi Nara, Juszuke Omae, Maszajuki Okuszako) 38.77, 2. Egyesült Államok (Kaaron Conwright, Gerald Williams, Marcus Brunson, Josh Norman) 39.14, 3. Olaszország (Andrea Rabino, Luca Verdecchia, Andrea Colombo, Massimiliano, Donati) 39.35, 4. Namíbia (S. Louw, B. Botha, S. Vries, T. Akwenye) 39.48, 5. Ausztrália (N. Biggs, A. Basil, T. Williams, D. Baxter) 39.50, 6. Oroszország (A. Szmirnov, O. Szergejev, A. Rjabov, Sz. Bicskov) 39.55

4x400 m. Ub: Egyesült Államok (Gary White, Brandon Couts, Andrew Pierce, Thomas Gerding) 3:02.83, 2. Ukrajna (Olekszandr Kajdas, Jevgenyij Zjukov, Volodimir Ribalka, Andrij Tverdosztud) 3:02.87, 3. Japán (Micsuhiro Szato, Riudzsi Muraki, Maszajuki Okuszako, Ken Josizava) 3:03.63, 4. Ausztrália (D. Flowers, T. Williams, C. Hill, P. Pearce) 3:04.51, 5. Dél-Afrika (L. Kgopong, M. Willemse, A. Myburgh, A. Botha) 3:05.23, 6. Hollandia (B. Keus, P. Van Balkom, B. Som, J. Hagen) 3:06.30

Félmaratoni. Ub: Maszakazu Fudzsivara (Japán) 1:04:12, 2. Wodage Zvayda (Izrael) 1:04:30, 3. Riodzsi Macsusita (Japán) 1:04:53, 4. B. Sell (Egyesült Államok) 1:05:16, 5. A. Baj (Marokkó) 1:05:29, 6. C. Jaramillo (Chíle) 1:06:06, ...10. Zatykó Miklós (Magyarország) 1:07:18

Gerely. Ub: Eriks Rags (Lettország) 82.72, 2. Ivan Loaces McKullol (Kuba) 81.68, 3. Horváth Gergely (Magyarország, egyesület: CSHC-VETEX, edző: Fehér Gábor) 80.03, 4. B. Erasmus (Dél-Afrika) 77.62, 5. G. Pineaar (Dél-Afrika) 76.79, 6. L. Dorique (Franciaország) 75.24

Nők. 800 m. Ub: Brigita Langerholc (Szlovénia) 2:00.96, 2. Nedia Semedo (Portugália) 2:01.64, 3. Tatylanova Rogyijonova (Oroszország) 2:01.68, 4. A. Zagorska (Lengyelország) 2:02.21, 5. S. Spencer (Egyesült Államok) 2:02.68, 6. M. Bravo (Spanyolország) 2:03.35

5000 m. Ub: Tong Jan-mej (Kína) 15:30.28, 2. Tatjana Hmeleva (Oroszország) 15:43.18, 3. Josiko Fudzsinava (Japán) 15:43.93, 4. R. Ryan (Izrael) 15:48.45, 5. M. Csan (Hongkong) 16:05.86, 6. M. Grosu (Románia) 16:09.19

4x100 m. Ub: Kína (Csen Jüe-csin, Jan Csian-kuj, Li Hszüe-mej, Cseng Hsziü-csün) 43.72, 2. Brazília (Maila Machado, Lucimar Moura, Rosemar Coelho-Neto, Maurren Higa-Maggi) 44.13, 3. Franciaország (Sylvanie Morandais, Reina-Flor Okori, Celine Thelamon, Katia Benth) 44.24, 4. Ausztrália (B. Chew, J. Munro, N. Apps, S. Porter) 44.90, 5. Nigéria 45.50, 6. (T. Babtunde, I. Gervais, A. Bradshaw, V. Dyercan) 45.58

4x400 m. Ub: Egyesült Államok (Melisa Barber, Mikele Barber, Demetria Washington, Carolin Jackson) 3:28.04, 2. Nagy-Britannia (Natasha Danvers, Jennifer Meadows, Lee McConnel, Tracey Duncan) 3:30.40, 3. Fehéroroszország (Natalija Szafronyikova, Hanna Kazak, Irina Hljusztava, Szvetlana Uszovics) 3:30.65, 4. Oroszország 3:30.91, 5. Ausztrália (R. Sadler, A. Smith, S. Brito, R. Robson) 3:32.20, 6. Hollandia (J. Baarssen, L. Visschers, J. Vis, J. Poelman) 3:37.51

Félmaratoni. Ub: Pong Szil Ham (Koreai NDK) 1:15:24, 2. Ojama Miki (Japán) 1:15:31, 3. Csang Ok Kim (Koreai NDK) 1:15:36, 4. Kum Szil Ri (Koreai NDK) 1:16:09, 5. Csang Su-csing (Kína) 1:16:49, 6. Josida Ikuko (Japán) 1:17:18, ...12. Zsiga Tímea (Magyarország) 1:24:04

Hármas. Ub: Tatjana Lebegyeva (Oroszország) 14:81, 2. Natalija Szafronova (Fehéroroszország) 14.57, 3. Jelena Olejnyikova (Oroszország) 14.29, 4. Y. Perez (Egyesült Államok) 14.29, 5. Vu Ling-mej (Kína) 13.99, 6. K. Umlauft (Németország) 13.93, 7. Ajkler Zita (Magyarország) 13.69

***

Éremtáblázat
A E B
Kína 54 25 24
Egyesült Államok 21 13 13
Oroszország 14 19 20
Japán 14 14 25
Ukrajna 13 14 7
Olaszország 8 8 6
Kuba 6 4 2
Franciaország 5 2 16
Nagy-Britannia 4 2 4
Dél-Korea 3 10 14
Lengyelország 3 4 1
Románia 3 4 --
Ausztrália 3 1 2
Brazília 2 3 2
Spanyolország 2 3 1
Koreai NDK 2 1 8
Csehország 1 4 8
Németország 1 4 2
Hollandia 1 3 3
Mexikó 1 3 --
Üzbegisztán 1 2 2
Izrael 1 1 --
Lettország 1 1 --
Észtország 1 -- 2
Dél-Afrika 1 -- 1
Jugoszlávia 1 -- 1
Szlovénia 1 -- 1
Kenya 1 -- --
Marokkó 1 -- --
Tunézia 1 -- --
Fehéroroszország -- 6 11
Tajvan -- 3 5
Kazahsztán -- 3 --
Belgium -- 2 --
Kanada -- 2 --
Portugália -- 2 --
Svájc -- 1 6
Ausztria -- 1 --
Azerbajdzsán -- 1 --
Grúzia -- 1 --
Írország -- 1 --
Namíbia -- 1 --
MAGYARORSZÁG -- -- 6
Botswana -- -- 2
Ciprus -- -- 1
Egyiptom -- -- 1
Horvátország -- -- 1
Svédország -- -- 1
Szlovákia -- -- 1
Thaiföld -- -- 1

Nemzeti Sport 2001.09.02.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004