FONTOS


 








Két harmadik, három negyedik hely és számos egyéni csúcs a keddi magyar mérleg
Annus és Bodor is a bronzkorban

Aki sikerre éhes volt a magyar táborból kedden délután, az az atlétikai stadion napsütötte lelátóján telepedett le, hiszen a kalapácsvető Annus Adrián révén éremesélyesünk volt, sőt, bíztunk benne, hogy végre megszületik az első magyar arany is a pekingi universiadén. A nap végére azonban kiderült, erre továbbra is várnunk kell, de nem mondhatjuk, hogy eredménytelen napot zártunk, hiszen az úszóknak, az atlétáknak és a vívóknak köszönhetően két bronzérem és három negyedik hely termett a mieinknek. De térjünk vissza az atlétikai pályára, ahol igencsak foghíjas nézőtér előtt léphettek dobókörbe a kalapácsvetők, köztük Annus Adrián, aki nyolcvanhárom méter feletti eredménnyel a második helyen áll az idei világranglistán.

Igaz, ezúttal nem várhattunk tőle ilyen nagy dobást, a formaidőzítése ugyanis a néhány héttel ezelőtt befejeződött edmontoni világbajnokságra szólt, ahol sajnos csak a kilencedik helyet tudta megszerezni.

Éppen ezért egy universiade-siker jó gyógyírként szolgált volna Annus lelkének, aki azonban azt is felmérte, nem piskóták között kell megfelelnie ezen a napon. A mezőnyben ugyanis ott volt több olyan dobó, aki rendszeres résztvevője a nagy nemzetközi viadaloknak - Annuson kívül az olasz Vizzoni, az ukrán Piskunov, az orosz Herszoncev és a dél-afriaki Harmse nevére odafigyel minden atlétabarát.

A szombathelyi dobón már a bemelegítésnél látszott, hogy igen jó formában van, és egészen a verseny utolsó sorozatáig külön csatát folytatott az olasz Vizzonival az első hely megszerzéséért, ám ezúttal nem tudott 78 méter fölé jutni. Ráadásul hatodikra az ukrán Piskunov egy jól eltalált dobással leszorította őt a harmadik helyre, így a magyar atléta bronzérmet vehetett át.

- Nagyon szép ez az eredmény, rögtön éremmel tudtunk bemutatkozni, annak ellenére is, hogy a csapatból még jónéhányan küzdenek az átállással - mondta Kelemen Endre, az atléták vezetője.

- Én csak azt sajnálom, hogy a világbajnokságon nem tudott ilyen jó technikával dobni Adrián, hiszen akkor biztos, hogy dobogón végzett volna Edmontonban. Most pedig arra a kondícióra lett volna szüksége, ami a világbajnokságon megvolt neki, és akkor itt senki sem vitte volna el az orra elől az aranyérmet - mondta Vida József edző.

Ajkler Zitától a bronzot csenték el az utolsó pillanatban női távolugrásban. A magyar lány, a második sorozatban elért 651 centis ugrásával, végig a harmadik helyen állt, ám az utolsó körben a japán Ikeda egy centivel túlugrotta őt. Az Európa-bajnoki hatodik helyezett atléta, aki elsősorban hármasugró, rendkívül szomorúan hagyta el a pályát, de semmi oka sincs a szégyenkezésre, hiszen idei legjobbja közelében teljesített.

Kedden brillíroztak az úszók is, akik eddigi legjobb napjukat zárták az universiadén. Bodor Richard 100 m mellen meglepetésbronzot szolgáltatott, és ahogyan azt már megszokhattuk tőle, 1:02.44-gyel új egyéni csúcsot úszott.

Kerékjártó Tamás a 400 m vegyes döntőjében az előkelő negyedik helyen érkezett célba, míg Szűcs Tamás és Simon Jácint 200 m gyorson ott lesz a szerdai fináléban, ráadásul utóbbi 1:51.13-mal új egyéni csúcsot repesztett.

Vízilabdásaink Dél-Korea ellen 18-4-es, nagyarányú győzelemmel melegítettek be a szerdai, jugoszlávok elleni találkozóra, és bár simán győztek a fiúk, forrt a medence, hiszen az ázsiaiak meglehetősen agresszívan futottak neki ennek a találkozónak.

- Addig csípkedtek, ütöttek, rugdostak minket a víz alatt, amíg a felszínen is elcsattant néhány pofon, de igazából nem volt nagy vész - magyarázta Steinmetz Ádám, a csapat egyik tagja.

Ami belefér a vízipólósoknál a medencében, az kicsit furcsán hat a vívópást mellett. Pedig megtörtént az, amire senki sem számított, elcsattant néhány pofon a női tőrversenyek során. Négy csapat lévén, a magyar lányok a kínaiak ellen vívtak a döntőbe kerülésért, és nagyon jól tartották magukat Mohamed Aidáék. 43:43-as állásnál azonban letelt a vívóidő, és következett a hirtelen halál, amelyben egy egyértelmű magyar tust a kínaiaknak ítéltek meg, és ezzel ők kerültek be a fináléba.

Azonnal felhördült a magyar tábor, és Fekete Attila párbajtőröző, valamint Horváth Mária edző heves vélemény-nyilvánítására a lengyel zsűri sárga lap helyett pofonnal válaszolt.

Egy biztos, a döntőbe kerülést, és a nagy idegesség után az oroszok ellen vívott bronzcsatát is elveszítették a lányok, de ennek az ügynek lesz még folytatása, hiszen Szabó Bence sportági vezető feljelentést tesz majd a nemzetközi szövetség bírói bizottságánál.

Férfi tőrözőink, miután Kuba ellen veszítettek, Japánnal és Hongkonggal mérkőztek meg a 9-12. helyért. Marsi Márkéknak csak a hongkongiak ellen sikerült győzni, így végül a tizenegyedikek lettek.

Asztaliteniszben voltunk még érdekeltek ezen a napon, Ács Pongrác és Monostori Péter párosban a legjobb nyolc közé jutásért maradt alul egy görög kettőssel szemben, míg Monostori egyéniben a tizenhat közé kerülésért, az egyiptomi Sayed ellen bukott el 2:0-ás vezetésről.

Bodor újabb lépcsőfokra lépett

Sós Csaba, a magyar csapat vezetője azt mondta róla, későn érő típus. Amikor a célba érkezés után meglepetten, egy félmosollyal felintegetett a magyar tábornak, valóban olyan volt, mint egy gyerek. Bodor Richárd akkor még fel sem fogta, hogy bronzérmet nyert 100 méter mellen, csak annyit érzett, hogy valami igazán nagy dolog történt vele.

- Ezen az universiadén a kétszáz mell kivételével szinte minden futamban egyéni csúcsot úszott, és a hétfői százas középdöntős eredménye alapján már érezni lehetett, hogy szép siker van készülőben...

- Pedig én egyáltalán nem hittem benne - mondta Bodor Richárd. - Még a bemelegítésnél is úgy gondoltam, hogy egy hatodik hellyel talán nem okozok csalódást. És ha sikerülne még egy picit faragnom az egyéni csúcsomon, akkor igazán elégedett lehetek. De ez az érem? Maga az álom!

- Pedig nem is a fő számában, vagyis a kétszáz mellen brillírozott.

- Mivel a program szerint igen kevés időm lett volna a kétszáz mellig akklimatizálódni, így már odahaza inkább a száz mellre helyeztük a fő hangsúlyt, és úgy tűnik, kiválóan sikerült a formaidőzítés. A döntőben mindössze az volt a taktikám, hogy odafigyeltem a mellettem levő osztrák srácra, tartottam a tempóját, nehogy leszakítson. Aztán a forduló után nyomtam, ahogy csak bírtam. Amikor célba értem, igazából csak azt éreztem, hogy nagyon kiúsztam magam.

- Ez élete első nagy felnőtt versenye, és rögtön éremmel tér haza. Talán jövőre már az Európa-bajnoki döntőben is láthatjuk önt?

- Én erre mindig az edzőm szavait tudom csak idézni, vagyis hogy minden lépcsőfokot meg kell mászni ahhoz, hogy sikeres úszó lehessek. Mindenesetre ez az universiade nagy lökést adhat a jövőmhöz.

- Gondolom, ezt az érmet alaposan megünnepli.

- Módjával, de ünnepelni fogok. Különben is hétfőn már a medencében kell lennem, de remélem, hogy azért egy-két hét pihenőt kapok, mielőtt megkezdjük a téli felkészülést.

Pekingi pillanatok

Nagyon büszkék voltak a kínaiak a legújabb leleményükre, a távirányítású kiskocsira, amellyel a dobóversenyek során a szereket visszaküldik a dobókörhöz. A férfiak kalapácsvető viadalán azonban Jason Parker egy szempillantás alatt lehervasztotta a mosolyukat. Az amerikai ugyanis a bemelegítésnél egy szektoron kívüli dobással ripityára törte az egyébként rendkívül hasznos járművet.

*

Az universiadén az úszóversenyek tartoznak a leglátogatottabb sportágak közé. A kínai éremesélyesek miatt mindig telt ház van, ám ez annak is köszönhető, hogy az egyetemistákból és önkéntesekből ötven-hatvan fős szurkolótáborokat állítanak ki (egyébként ők minden sportág helyszínein megtalálhatóak), akik állandó hangulatfelelősei a versenyeknek.

*

A tornászok után kedden újabb magyar különítmény indult haza. A cselgáncsozók mellett Hámori Bence teniszező és néhány csapatvezető szállt fel a Frankfurt felé tartó gépre.

21. Nyári Universiade, Peking

ASZTALITENISZ

Egyéni verseny

Férfiak. Egyes. A 16 közé jutásért: Szejed (egyiptomi)-Monostori Péter 3:2 (-19, -19, 18, 9, 14)

Páros. A 8 közé jutásért: Giuisz, Papacedragiu (görög)-Ács Pongrác, Monostori Péter 2:0 (19, 15). Universiade-bajnok: Liu Kuo-cseng, Csang Jong (Kína), 2. Dzsu Sze Hjuk, Pak Szang Dzsun (Dél-Korea), 3. Kiho Sinuszuke, Szansza Kodzsi (Japán) és Csiang Peng-lung, Csang Jen-su (Tajvan)

Nők. Egyes. Ub: Tie Ja-na (Kína), 2. Niu Csia-feng (Kína), 3. Csang Ji-ning (Kína) és Rju Dzsi He (Dél-Korea)

ATLÉTIKA

Férfiak. Selejtező. Diszkoszvetés. 2. csoport: ...4. Varga Roland 60.16

Döntők. 100 m. Ub: Marcus Brunson (Egyesült Államok) 10.15, 2. Gennagyij Csernovol (Kazahsztán) 10.29, 3. Christopher Lambert (Nagy-Britannia) 10.38, 4. J. Pita Chala (Kuba) 10.42, 5. C. De Souza (Brazília) 10.44, 6. F. Eyana-Yana (Franciaország) 10.44

110 m gát. Ub: Liu Hsziang (Kína) 10.33, 2. Elmar Lichtenegger (Ausztria) 13.36, 3. Robert Kronberg (Svédország) 13.40, 4. R. Bramlett (Egyesült Államok) 13.49, 5. M. Wignall (Jamaica) 13.70

Kalapács. Ub: Nicola Vizzoni (Olaszország) 78.41 m, 2. Vlagyiszlav Piszkunov (Ukrajna) 77.99, 3. Annus Adrián (Magyarország, egyesület: Haladás VSE, edző: Vida József) 77.73, 4. A. Zagornyij (Oroszország) 76.63, 5. C. J. Harmse (Dél-Afrika) 76.07, 6. I. Csihan (Fehéroroszország) 75.36

Nők. Selejtező. Kalapácsvetés. 2. csoport: ...8. Sugár Barbara 60.30

Döntők. 100 m. Ub: Abiodun Oyepitan (Nagy-Britannia) 11.42, 2. Hsziü Csün-cseng (Kína) 11.58, 3. Mireille Donders (Svájc) 11.59, 4. L. Moura (Brazília) 11.62, 5. J. Poelman (Hollandia) 11.62, 6. K. Benth (Franciaország) 11.72

10 000 m. Ub: Tong Jan-mej (Kína) 32:45.14, 2. Fudzsinaga Josiko (japán) 32:53.55, 3. Akaba Jukiko (Japán) 32:57.35, 4. G. Alekszandrova (Oroszország) 33:10.40, 5. S. Day (Egyesült Államok) 33:25.45, 6. A. Aguilar (Spanyolország) 33:31.49

100 m gát. Ub: Ji Ping-szu (Kína) 12.95, 2. Maurren Maggi (Brazília) 13.13, 3. Jacquie Munro (Ausztrália) 13.17, 4. D. Allahgreen (Nagy-Britannia) 13.18, 5. R.-F. Okori (Franciaország) 13.31, 6. E. Williamson (Egyesült Államok) 13.35

Távol. Ub: Mauren Higa Maggi (Brazília) 683 cm, 2. Kuan Jing-nan (Kína) 656, 3. Ikeda Kumiko (Japán) 652, 4. Ajkler Zita (Magyarország) 651, 5. S. Pilatu (Görögország) 648, 6. A. Iljina (Oroszország) 642

ÚSZÁS

Férfiak. 200 m gyors. Előfutamok. 5. futam: ...2. Szűcs Tamás 1:52.15. 6. futam: ...2. Simon Jácint 1:51.94. Középdöntők. 1. futam: ...3. Szűcs 1:51.55. 2. futam: ...2. Simon 1:51.13. 400 m vegyes. Előfutam. 2. futam: ...2. Kerékjártó Tamás 4:25.48

Döntők. 200 m hát. Ub: Raymond Hunt (Egyesült Államok) 2:00.20, 2. Simon Dufour (Franciaország) 2:00.38, 3. Jü Zsuj (Kína) 2:00.55, 4. P. Marshall (Egyesült Államok) 2:01.03, 5. Takeucsi H. (Japán) 2:02.58, 6. B. Medvesek (Szlovénia) 2:02.59

100 m mell. Ub: Oleg Liszogor (Ukrajna) 1:02.00, 2. Imai Rioszuke (Japán) 1:02.25, 3. Bodor Richárd (Magyarország, e: Pécsi TÁSI, e: Sántics Béla) 1:02.44, 4. P. Schmollinger (Ausztria) 1:02.59, 5. C. Cook (Nagy-Britannia) 1:02.60, 6. T. De Pellegrini (Franciaország) 1:02.71

200 m pillangó. Ub: Andrew Mahaney (Egyesült Államok) 1:58.25, 2. John Somensatto (Egyesült Államok) 1:59.00, 3. Tanaka Hiszajosi (Japán) 1:59.22, 4. J. Veloz (Mexikó) 1:59.36, 5. C. Galenda (Olaszország) 1:59.81, 6. Sz. Feszenko (Ukrajna) 2:01.42

400 m vegyes. Ub: Kevin Clements (Egyesült Államok) 4:17.82, 2. Carlos Sayao (Brazília) 4:21.75, 3. Trevor Siciliano (Egyesült Államok) 4:22.80, 4. Kerékjártó Tamás (Magyarország) 4:25.04, 5. Mori T. (Japán) 4:26.00, 6. L. Sirigo (Olaszország) 4:26.20

Nők

200 m gyors. Ub: Camelia Potec (Románia) 1:59.45, 2. Nagyezsda Csemezova (Oroszország) 1:59.79, 3. Sarah Tolar (Egyesült Államok) 2:01.00, 4. K. Black (Egyesült Államok) 2:01.89, 5. K. Nisbet (Nagy-Britannia) 2:02.48, 6. Luo Jün (Kína) 2:03.92

1500 m gyors. Ub: Jessica Foschi (Egyesült Államok) 16:51.21, 2. Hana Netrefová (Csehország) 16:54.41, 3. Celine Cartiaux (Franciaország) 17:05.45, 4. C. Steer (Ausztrália) 17:05.59, 5. L. Blomme (Franciaország) 17:20.93, 6. Lin Csi-csan (Tajvan) 17:34.83

4x100 m vegyes váltó. Ub: Kína (Jang Fan, Hsziü San, Hsziü Cseng, Hszüe Han) 4:07.71, 2. Egyesült Államok (Susan Woessner, Tara Kirk, Bethany Goodwin, Jennifer Crisman) 4:08.22, 3. Oroszország (Nagyezsda Csemezova, Jelena Bogomazova, Natalija Szutyigina, Marina Csepurkova) 4:10.20, 4. Japán (Nakamura M., Szakagucsi J., Nakanisi J., Jamada K.) 4:10.53, 5. Franciaország (R. Maracineanu, A. Le Paranthoen, A. Mongel, K. Quelennec) 4:14.71, 6. Olaszország (M. Tavernini, S. Farina, P. Cavallino, S. Goffi) 4:17.61

VÍVÁS

Férfiak. Tőr. Csapat. 1. forduló: Kuba-Magyarország 45:43. Helyosztók. A 9-12. helyért: Japán-Magyarország 45:42. A 11. helyért: Magyarország-Hongkong 45:41. Ub: Kína (Csang Csie, Tong Csao-cse, Vang Haj-pin, Csou Zsuj), 2. Olaszország (Marco Ramacci, Salvatore Sanzo, Simone Vanni, Lorenzo Mammi), 3. Franciaország (Erik Friess, Sebastian Coutant, Nicolas Beaudon), 4. Dél-Korea, ...11. Magyarország (Marsi Márk, Somfai Péter, Berjozkin Anton)

Nők. Tőr. Csapat. Elődöntő: Kína-Magyarország 44:43. A 3. helyért: Oroszország-Magyarország 45:37. Ub: Kína (Ju-jan, Meng csie, Csang Lej, Liu Jüan), 2. Olaszország (Valentina Vezzali, Margherita Granbassi, Ilaria Salvatori), 3. Oroszország (Jekatyerina Jucseva, Olga Lobincseva, Julija Hakimova), 4. Magyarország (Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Katalin)

VÍZILABDA. Magyarország-Dél-Korea 18-4. G: Varga II Zs. 5, Madaras, Bárány 3-3, Vindisch 2, Petik, Ibolya, Binder, Varjas, Steinmetz A., ill. Ja Min Ma 2, Bong Szu Pak, Hjon Dzsong Kim

Éremtáblázat
A E B
Kína 35 19 15
Egyesült Államok 10 11 7
Japán 8 12 19
Oroszország 8 9 15
Ukrajna 6 6 5
Olaszország 6 4 4
Kuba 4 2 1
Franciaország 3 1 10
Nagy-Britannia 3 1 2
Románia 3 1 -
Dél-Korea 2 8 9
Lengyelország 2 2 1
Ausztrália 2 - 1
Hollandia 1 2 2
Üzbegisztán 1 2 2
Brazília 1 2 1
Csehország 1 1 5
Koreai NDK 1 - 5
Németország 1 - 1
Kenya 1 - -
Spanyolország - 2 -
Mexikó - 2 -
Tajvan - 1 2
Svájc - 1 1
Ausztria - 1 -
Lettország - 1 -
Kazahsztán - 1 -
Grúzia - 1 -
Azerbajdzsán - 1 -
Kanada - 1 -
Belgium - 1 -
Fehéroroszország - - 4
MAGYARORSZÁG - - 4
Észtország - - 2
Ciprus - - 1
Svédország - - 1
Jugoszlávia - - 1
Egyiptom - - 1
Szlovénia - - 1


Akikért szoríthatunk

Augusztus 29., szerda

ATLÉTIKA. Férfi diszkosz döntő (Varga Roland), súlylökés selejtező (Kiss Szilárd), női rúdugrás döntő (Szabó Zsuzsanna, Juhász Fanni). ÚSZÁS. Férfi 200 m gyors döntő (Simon Jácint, Szűcs Tamás). RITMIKUS GIMNASZTIKA. Egyéni összetett selejtező (Kiss Katalin). VÍVÁS. Férfi és női párbajtőr csapatverseny (Fekete Attila, Boczkó Gábor, Imre Géza, Kiskapusi Dóra, Fodor Renáta, Diós Linda). VÍZILABDA. Magyarország-Jugoszlávia

Nemzeti Sport 2001.08.29.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004