FONTOS


 








Az úszó Kerékjártó Tamás a negyedik, Gál Róbert a hatodik helyen zárt
Szilágyi László újabb bronzérmet nyert a magyar csapatnak

Fodor Kende, Boczkó Gábor és Nemcsik Zsolt vasárnap délelőtt kilátogatott a magyar-spanyol vízilabdaderbire, ám a magyar szurkolótábor helyett ők egy nagyobb kínai csoport mellé telepedtek le. Nem véletlenül. A kardozó Fodor vezérletével ugyanis elkezdték bővíteni a magyar delegáció szimpatizánsait, és úgy harminc kínainak megmutatták, hogyan is szól a közismert "Ria, ria, Hungária!" rigmus.

A kínaiak azonnal vették a lapot, és majd' minden magyar gólnál nekiláttak kiabálni, igaz, nem kristálytisztán, de azért felismerhetően. Még George Killian, a Nemzetközi Egyetemi és Sportszövetség (FISU) elnöke is elmosolyodott ezen a jeleneten, aki feltehetőleg egy izgalmas csata reményében éppen ezt a találkozót szemelte ki magának.

Tény, az uszodában senkit sem kerülgetett szívinfarktus a mérkőzés láttán, hiszen a magyarok esélyt sem adtak a rendkívül gyengén muzsikáló spanyoloknak. Ibolya Tamás vezérletével (három gólt lőtt a magyar játékos) 11-4-re gyűrték le a délieket a mieink, és igazából annyi jelentősége volt a találkozónak, hogy a spanyolok ezzel elbúcsúztak az universiade további küzdelmeitől.

A pólósok ezután taxiba ültek, és kilátogattak a Tienanmen térre, valamint megtekintették a Tiltott Város csodaszép pagodáit, ám este az uszodában már néhányuk közül ott ültek a lelátón, hiszen az úszó Kerékjártó Tamás révén magyar éremesélyünk volt a 200 vegyes fináléjában.

"A harmadik hely reális lehet a számára, ha második lesz, cigánykereket fogunk vetni, de ha győzne, az maga lenne a csoda" - fogalmazta meg a lelátón ülve esélyeinket Bodor Richárd mellúszó.

Nos Kerékjártó remekül kezdett, végig a második-harmadik helyen tempózott, és az utolsó ötvenre fordulva úgy tűnt, meg is lesz az áhított érem. A magyar csapat már állva szurkolta végig az utolsó métereket, főleg azért, mert az egyes pályán a szlovén begyújtotta a rakétáit, és szinte már egy vonalban volt Kerékjártóval.

Akinek sajnos nem sikerült a benyúlása!

Kerékjártó egyetlen aprócska századdal (!) csúszott le a dobogó harmadik fokáról, ami egy sportoló életében - akár olimpiai, akár egy universiade-döntőt veszít el vele - fájdalmas lehet.

"Az volt a baj, hogy a hatos pályáról nem láthatta, mit csinál a szlovén - mondta Soós Csaba csapatvezető. - Tökéletesen úszott, mindent jól csinált, de ezt nem tudta kivédeni. És azt is sajnálom, hogy Simon Jácint nem tudott bekerülni a négyszáz gyors döntőjébe, neki két század kellett volna a fináléhoz."

Amíg az elúszott bronzon keseregtünk, Szilágyi László cselgáncsozó nem mindennapi tettet hajtott végre. Az abszolút kategóriában induló dzsúdós az első fordulóban az olimpiai ezüstérmes brazil Honorato ellen ugyan vereséget szenvedett, ám a vigaszágon egészen a bronzéremig menetelt. Skalpjai között a kazah Tujakov, a japán Takai és a litván Paskevicius szerepelt, akit egy pimasz ipponnal fogott meg az éremért zajló csatában.

A tornászoknál mindössze egy versenyzőnk kvalifikálta magát a szerenkénti döntőkbe, Gál Róbert ugrásban indult, és 9.087-es pontszámmal a hatodik helyet szerezte meg. Vagyis a tornászoktól is van már pontszerzője a magyar delegációnak.

Hiányzik ez még vívásban, ahol női párbajtőrözőink a harminckettő közé jutásért búcsúztak. Rossz hír, hogy a második fordulóban kiesett a Pákay, Horváth teniszpárosunk is, és Pintér Orsolya műugró sem került be a három méter döntőjébe, ám asztaliteniszben nagy sikerként könyvelhettük el, hogy Monostori Péter feljutott a 64-es táblára, és hétfőn egy indonéz játékos ellen akár a legjobb harminckettő közé is bekerülhet a meglehetősen erős mezőnyben.

Hancurka és szilvás gombóc

Szilágyi László késő este mosolyogva lapátolta magába az universiade-falu vacsoráját. A +100 kg-ban versenyző cselgáncsos már egy hatalmas tál szilvás gombócról álmodozott, mellyel barátnője várja majd odahaza. Szilágyi meg is érdemli kedvenc csemegéjét, hiszen az abszolút kategóriában a vigaszágon egészen a bronzéremig menetelt.

- Az első fordulóban rögtön az olimpiai ezüstérmes Honoratóval kerültem össze. Vigyáztam vele, mert tudtam, hogy a válldobás a kedvence, de úgy tűnik, nem voltam elég óvatos, mert egy vaza-arit ért el rajtam. Ekkor már neki kellett hogy rontsak, aminek ippon lett a vége - mesélte Szilágyi.

- Gondolom, azért ekkor nekikeseredett.

- Úgy bizony. Azt gondoltam, itt vagyok az universiadén, két vesztes meccs van a hátam mögött, de szép teljesítmény! Ám amikor a vigaszágon megvertem a kazah srácot, valami megmozdult bennem, talán visszatért az önbizalmam. Küldtem egy SMS-t a barátnőmnek, hogy már csak két győzelem kell a bronzéremért, mire ő azt válaszolta, ha éremmel megyek haza, csinál nekem egy tál szilvás gombócot. Innentől kezdve minden úgy ment, mint a karikacsapás. Megvertem azt a japán fiút, aki ellen még életemben nem győztem, aztán pedig a bronzmeccsen a litvánnak adtam egy hancurkát.

- Micsodát?

- Az edzőm így hívja, amikor balra, karfeltolás után jobbra válldobással repítem el az ellenfelemet. Nagyon ritkán csinálnak ilyet, én is csak hülyéskedésből szoktam a haverommal gyakorolni, de úgy tűnik, jó vagyok benne, mert ezzel nyertem meg a junior Európa-bajnokságot.

- Amikor Budapesten felült a repülőgépre, bízott ebben az eredményben?

- Egyáltalán nem, az idén még nem is indultam nemzetközi versenyen, inkább tapasztalatszerzésnek szántam ezt a viadalt, amihez szerencsémre nagyon rangos mezőny gyűlt össze. Örültem, hogy ilyen jó versenyzőkkel küzdhettem meg, de ami most történt velem, az felér egy kisebb csodával.

Akikért szoríthatunk

ASZTALITENISZ. Férfi egyes (Monostori Péter). ATLÉTIKA. Férfi kalapácsvetés selejtező (Annus Adrián), női 400 m (Petráhn Barbara), rúdugrás (Szabó Zsuzsa, Juhász Fanni). MűUGRÁS. Férfi toronyugrás (Hajnal András). TENISZ. Női egyes vigaszág (Horváth Mónika, Pákay Edit). ÚSZÁS. Férfi 100 m mell, előfutamok és középdöntő (Bodor

Richárd). VÍVÁS. Férfi és női kard egyéni versenyek (Nemcsik Zsolt, Fodor Kende, Decsi Tamás, Nagy Orsolya, Nagy Annamária, Csaba Edina). VÍZILABDA. Magyarország-Brazília

Pekingi pillanatok

Az universiade egyik legnagyobb sztárja a 400 m vegyes úszás olimpiai bajnoka, az ukrán Jana Klocskova. Az úszócsillagnak azonban egyáltalan nincsenek sztárallűrjei, vasárnap este csapattársaival ott állt a leláton, és az ukrán zászlót lobogtatva biztatta honfitársait.

"Imádom az universiadét, nagyon jó hangulata van, és egy világbajnoksággal ellentétben a teljesítmények mellett más értékek is előtérbe kerülnek. Örülök, hogy itt lehettem, és egyáltalán nem bánom, hogy a vébé után nem álltam le az edzésekkel."

CSELGÁNCS

Férfiak. 60 kg. Ub: Magam Gyafarov (Oroszország), 2. Murat Kalikulov (Üzbegisztán), 3. Franck Bellard (Franciaország) és Milos Mijalkovics (Jugoszlávia), 5. F. Georgery (Belgium) és D. Margosvili (Grúzia)

Abszolút kategória. 1. forduló: Honorato (brazil)-Szilágyi László 10:0. Vigaszág: Szilágyi-Tujakov (kazah) 10:0, Szilágyi-Takai (japán) 7:0. A 3. helyért: Szilágyi-Paskevicius 10:0

Ub: Dzsang Szung Ho (Dél-Korea), 2. Abdule Tangrijev (Üzbegisztán), 3. Szilágyi László (Magyarország, egyesület: KSI, edző: dr. Hetényi Antal, Pánczél Gábor) és Ihar Makarau (Fehéroroszország), 5. C. Honorato (Brazília) és M. Paskevicius (Litvánia)

Nők. 48 kg. Ub: Hszien Tung-mej (Kína), 2. Okszana Karzakova (Oroszország), 3. Ellenite Merle (Franciaország) és An Kum Ae (Dél-Korea), 5. I. Dinea (Románia) és F. Hukuda (Brazília)

Abszolút kategória. Ub: Sintani Midori (Japán), 2. Cso Szu He (Dél-Korea), 3. Tung Ven (Kína) és Anne Mondiere (Franciaország), 5. G. Müller (Németország) és S. Somolinos (Spanyolország)

MűUGRÁS.

Nők. 3 méter. Ub: Kuo Csing-csing (Kína), 2. Li Zsung-csian (Kína), 3. Natalija Umiszkova (Oroszország), 4. G. Szorokina (Ukrajna), 5. M. Farrow (Kanada), 6. C. Schmalfuss (Németország), ...Pintér Orsolya nem jutott tovább a selejtezőből

TENISZ. Nők. Páros: Fattahitgyinova, Golozvinyina (orosz)-Pákay Edit, Horváth Mónika 6:1, 6:1

TORNA

Férfiak. Szerenkénti döntők. Ugrás. Ub: Benoit Caranobe (Franciaország) 9.368, 2. Jang Vej (Kína) 9.325, 3. Jang Ta Jung (Dél-Korea) 9.318, ...6. Gál Róbert (Magyarország) 9.087

ÚSZÁS

Férfiak. Előfutamok. 50 gyors. 3. Futam: ...4. Szűcs Tamás 24.05. 400 m gyors. 4. Futam: 3. Simon Jácint 3:58.56

Döntők. 100 m gyors. Ub: Romain Barnier (Franciaország) 49.39, 2. Bart Kizierowski (Lengyelország) 49.65, 3. Vjacseszlav Sirsov (Ukrajna) 49.81, 4. M. Kidd (Nagy-Britannia) 49.84, 5. K. Novy (Svájc) 50.20, 6. S. Cercato (Olaszország) 50.26

400 m gyors. Ub: Igor Snitko (Ukrajna) 3:51.94, 2. Dragos Coman (Románia) 3:52.24, 3. Fudzsita Sunicsi (Japán) 3:53.65, 4. M. Warkentin (Egyesült Államok) 3:55.94, 5. B. Neligan (Egyesült Államok) 3:56.67, 6. I. Cservinszkij (Ukrajna) 3:57.86

50 m hát. Ub: Peter Marshall (Egyesült Államok) 25.79, 2. Mariusz Siembida (Lengyelország) 25.79, 3. Todd Smolinski (Egyesült Államok) 25.99, 4. Csen Lej (Kína) 26.08, 5. D. Grigalionis (Litvánia) 26.09, 6. Nisikori A. (Japán) 26.20

50 m mell. Ub: Oleg Liszogor (Ukrajna) 27.99, 2. Remo Lutolf (Svájc) 28.08, 3. Adam Whitehead (Nagy-Britannia) 28.33, 4. P. Schmollinger (Ausztria) 28.76, 5. J. Vincenzetto (Olaszország) 28.89, 6. A. Maljarov (Oroszország) 28.91

100 m pillangó. Ub: Igor Marcsenko (Oroszország) 52.78, 2. Andrij Szerdinov (Ukrajna) 52.88, 3. Kavamoto Kohej (Japán) 53.62, 4. A. Haidinyak (Egyesült Államok) 53.78, 5. P. Lagun (Fehéroroszország) 54.06, 6. C. Galenda (Olaszország) 54.59

200 m vegyes. Ub: Mori Takahiro (Japán) 2:02.34, 2. Kevin Clements (Egyesült Államok) 2:02.35, 3. Peter Mankoc (Szlovénia) 2:03.37, 4. Kerékjártó Tamás (Magyarország) 2:03.38, 5. M. Halika (Izrael) 2:04.34, 6. S. Ciancarini (Olaszország) 2:04.98

4x100 m gyors váltó. Ub: Nagy-Britannia (Matthew Kidd, Alex Scotcher, Chris Cozens, Paul Belk) 3:20.18, 2. Egyesült Államok (Matt Macedo, Kicker Vencill, Matthew Brado, Scott Vonschoff) 3:20.58, 3. Franciaország (Nicolas Kintz, Romain Barnier, Sebastien Lequeux, Hugo Viart) 3:20.71, 4. Olaszország (A. Beccari, K. Laznarini, M. Pelliciari, S. Cercato) 3:21.08, 5. Oroszország (Gy. Primakov, D. Csernyicsev, V. Aminov, I. Marcsenko) 3:22.76, 6. Spanyolország (R. Castellano, J. Benavides, F. Del Villar, J. Noriega) 3:24.17

Nők

50 m gyors. Ub: Hszie Han (Kína) 25.62, 2. Olga Mukomol (Ukrajna) 25.72, 3. Suze Valen (Hollandia) 26.00, 4. S. Platzer (Egyesült Államok) 26.03, 5. Jamada K. (Japán) 26.11, 6. A. Palomo (Spanyolország) 26.13

100 m mell. Ub: Hsziü San (Kína) 1:09.45, 2. Csang Ji (Kína) 1:10.16, 3. Szakagucsi Juko (Japán) 1:10.71, 4. T. Kirk (Egyesült Államok) 1:10.83, 5. Iszoda J. (Japán) 1:10.95, 6. J. Kormacseva (Oroszország) 1:11.02

4x100 m gyors váltó. Ub: Egyesült Államok (Jennifer Crisman, Tanica Jamison, Monica Williams, Sarah Tolar) 3:44.47, 2. Kína (Hszüe Han, Suang Liang, Hszie Cseng, Li Csin) 3:46.27, 3. Japán (Jamada Kaori, Hagivara Tomiko, Aojama Ajari, Amanoj Eri), 4. Oroszország (N. Csemezova, M. Csepurova, I. Jiszkaja, L. Jugyina) 3:47.54, 5. Németország (P. Dallmann, A. Scholz, M. Freitag, C. Rund) 3:47.69, 6. Nagy-Britannia (C. Davies, M. Pedder, K. Nisbeth, K. Evans) 3:48.31

VÍVÁS

Nők. Párbajtőr. Egyéni. A 32 közé jutásért: Csartova (orosz)-Kiskapusi Dóra 15:14, Tarchini (svájci)-Szász Emese 15:13, Gomez (kubai)-Diós Linda 15:8, Gonzalez (kubai)-Fodor Renáta 15:11

Ub: Csi Sao-jang (Kína), 2. Hanna Garina (Oroszország), 3. Li Na (Kína) és Olga Alekseieva (Észtország)

VÍZILABDA. Magyarország-Spanyolország 11-4 (4-1, 4-1, 1-0, 2-2). G: Ibolya 3, Madaras 2, Binder 2, Hesz, Varjas, Varga II Zs., Steinmetz, ill. Abarca 3, Robles 1. Gól

emberelőnyből: 7/4, ill. 12/3

Éremtáblázat
A E B
Kína 21 16 11
Japán 7 9 10
Egyesült Államok 5 7 3
Oroszország 5 6 11
Ukrajna 5 4 4
Olaszország 3 1 2
Kuba 3 1 1
Franciaország 3 - 8
Dél-Korea 2 5 7
Románia 2 1 -
Nagy-Britannia 2 - 1
Ausztrália 2 - -
Üzbegisztán 1 2 2
Lengyelország 1 2 -
Hollandia 1 1 2
Koreai NDK 1 - 5
Németország 1 - -
Csehország - 1 3
Brazília - 1 1
Azerbajdzsán - 1 -
Belgium - 1 -
Grúzia - 1 -
Lettország - 1 -
Mexikó - 1 -
Svájc - 1 -
Tajvan - 1 -
Fehéroroszország - - 4
Észtország - - 2
MAGYARORSZÁG - - 2
Ciprus - - 1
Egyiptom - - 1
Jugoszlávia - - 1
Szlovénia - - 1

Nemzeti Sport 2001.08.27.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004