FONTOS


 








Bere többet érdemelt volna
Ha a bírónak lett volna videója

Jó, ha az embernek van egy videokamerája. Elhozza magával Pekingbe, látványos felvételeket készít a Nagy Falról, a zsúfolt utcákról, a kínai emberek mindennapi életéről, és természetesen a versenyek legszebb vagy legszomorúbb pillanatairól.

Szilágyi László cselgáncsozó például ez utóbbit rögzítette, hiszen szomorú volt látni, hogyan esik el csapattársa Bere Tamás 73 kilogrammban a legjobb négy közé jutástól. Berének ugyanis ott lett volna a helye az elődöntőben, sőt akár megkockáztathatjuk azt is, esélye lett volna az aranyérem megszerzésére, ám egy ingatag bíró vitatható döntése következtében a magyar fiú a vigaszágra kényszerült.

Bere hihetetlen magabiztosan, bátor akciókkal menetelt be a legjobb nyolc közé, ipponnal verte az ír Donallyt, az algériai Beniottut, a brit Bontit pedig yukóval búcsúztatta, s úgy tűnt, ezen a napon nehezen lehet megfogni őt.

Aztán a négy közé az a Kvon Jung Vu következett, aki a világbajnokságon a harmadik helyen végzett, de Németh Endre csapatvezető szerint nem volt ok az izgalomra, hiszen Bere már több versenyen is verte őt. A magyar fiú ismét bátran kezdett, ám egy akciónál passzivítás miatt a vezetőbíró érthetetlen módon megintette őt, vagyis a koreai egy kokával megszerezte a vezetést. Bere támadta szokatlan stílusú ellenfelét, és egy nem várt pillanatban (ezt a videokamera is rögzítette) ippont dobott rajta.

Nem véletlenül hördültek fel a lelátón ülők, ám a bíró mintha mi sem történt volna, továbbot intett, míg egy vazaarival sem díjazta Bere akcióját, aki végül intése miatt búcsúzni kényszerült az egyenes ágról. (A csalódott dzsúdós a vigaszági mérkőzésre már nem tudta összeszedni magát, ráadásul An Kum Ae olyan szerencsétlenül dobta meg őt, hogy a mérkőzés végén a vállát jegelni kellett.)

"Bosszantó ami történt, és még óvni sem tudunk, hiszen cselgáncsban a birkózással ellentétben videofelvétel alapján nem lehet felülvizsgálni a bíró döntését. Mit tud ilyenkor mondani egy edző? Büszke vagyok rá, nálam ő nyerte meg ezt a meccset, de hát ilyenkor ez senkit sem vigasztal" -- magyarázta Németh Endre.

A tavalyi főiskolai világbajnokságon ezüstérmet szerző Vészi Klárának sem volt szerencséje. A magyar lány látványos ipponokkal került a legjobb nyolc közé, ahol az olimpiai és világbajnoki ötödik Dineát kapta vetélytársul. A román lány először vazaarit, majd ippont ért el, így Vészi szintén a vigaszágra kényszerült. A visszakerülésért folytatott csatában azonban a japán Kazama megfogta őt, hiába vezetett Vészi egy vazaarival, 32 másodperccel a dudaszó előtt a japán ipponja tett pontot a találkozó végére.

"Kétszer is fojtást alkalmazott, és a másodiknál teljesen elzsibbadtam, ilyen állapotban pedig nehéz lett volna kikerülni ez az ippont" -- magyarázta Vészi, aki Beréhez hasonlóan a kilencedik helyen zárt.

A magyar vízilabda-válogatott ezúttal Görögország ellen szállt medencébe, s akárcsak Dél-Afrika ellen, ismét nagy arányú győzelmet aratott. A hellének 17--6-ra kaptak ki Kovács István tanítványaitól, akik közül néhányan a teniszezők társaságában (Hámori Bence kínai ellenfél ellen a második fordulóban kiesett, míg a Pákay, Horváth páros továbbjutott) a műugró Lengyel Imre esti háromméteres döntőjére is kilátogattak.

Jó volt hallani a kis magyar szurkolótábor hangját, és a csapatban akadtak szakértők is, hiszen Kovács Zoltán és Bárány Attila szakkommentátorokat is megszégyenítő meglátásaival jól elszórakoztatta a nagyérdeműt. Lengyelnek egyébként ezúttal nem sikerült az éremszerzés, hiszen a végelszámolásnál a hetedik helyen zárt, de egyáltalán nem kell szégyenkeznie, mert egy méteren nyert bronzérmével a magyar csapat legeredményesebbje. Ami a vívókról egyenlőre nem mondható el. Eddigi legjobb eredményüket, egy nyolcadik helyet a tőröző Marsi Márk érte el, ebből pedig kiderül, hogy a női tőrözők után férfi párbajtőrözőinknek sem sikerült a legjobb nyolc közé kerülniük az egyéni versenyek során. Nagy reménységeink közül a nyolcaddöntőben Fekete Attila egy osztrák, míg Imre Géza (ő a tizenhat közé jutásért Boczkó Gábort búcsúztatta) egy orosz versenyzőtől szenvedett vereséget.

A tornacsarnokban az egyéni összetett viadalok során mindössze egy versenyzőnk, Takács Árpád lépett a szerekhez, aki becsületesen megdolgozott huszonnegyedik helyéért. A fiatal tornász talajon, lólengésben és ugrásban kapott kilenc feletti pontszámot, de a csapat eddigi eredményeiből le kell szűrni, hogy jelentősen elrobogott versenyzőink mellett a világ.

Az úszók közül -- bár 50 méter mellen Bodor Richárd egyéni csúcsot úszott -- Kerékjártó Tamás tartja a leginkább a tempót az elittel. A 200 méter vegyesen bemutatkozó úszónk ugyanis a negyedik idővel klvalifikálta magát a vasárnap esti fináléba.

"Az előfutamban és a középdöntőben is biztonsági úszást produkáltam, úgy érzem maradtak még tartalékaim, ha a vasárnapi döntőben minden jól sikerül, akár a dobogón is végezhetek, hiszen a harmadik idővel kvalifikáló amerikai fiút biztos hogy meg tudom fogni" -- mondta Kerékjártó, aki a második éremszerzője lehet a magyar küldöttségnek.

***

Akikért szoríthatunk

ASZTALITENISZ. Férfi és női egyes, páros, vegyespáros (Monostori Péter, Ács Pongrác, Hergert István, Bali Ibolya). CSELGÁNCS. Abszolut kategória (Szilágyi László). MűUGRÁS. Női háromméteres verseny (Pintér Orsolya). TENISZ. Női páros (Horváth Mónika, Pákay Edit). ÚSZÁS. Férfi 50 m gyors (Szűcs Tamás), 400 m gyors (Simon Jácint) elő és középfutamok, 200 m vegyes (Kerékjártó Tamás) döntő. TORNA. Szerenkénti döntők, ugrás (Gál Róbert). VÍVÁS. Női párbajtőr egyéni versenyek (Kiskapusi Dóra, Fodor Renáta, Diós Linda). VÍZILABDA. Magyarország--Spanyolrország

***

Pekingi pillanatok

Szombaton megérkezett a magyar csapat utolsó delegációja, amelynek a népes atlétatáboron kívül kardozó lányaink és Kis Katalin ritmikus sportgimnasztikázó is tagja volt.

A faluban lakó sportolók lehetőséget kaptak arra, hogy kifejezzék, ők is részt vesznek a doppingellenes küzdelemben. A WADA egy világtérképet helyezett el a falu parkjában, amelyet minden olyan sportoló aláírhat, aki a tiszta eszközöket tartja az egyetlen járható útnak.

A kínaik, bár nemigen beszélik az idegen nyelveket, nagyon törekednek arra, hogy megértsék és megértessék magukat a külföldiekkel. A vívócsarnokba buszozva az egyik hosstess végigkérdezte a versenyzők nemzetiségét, és miután kiderült hogy az egyik sportoló argentin, elkiáltotta magát: "Ola Maradona!" De mi, magyarok sem maradtunk kedves gesztus nélkül, a csapatiroda recepcióján ücsörgő kínai lány ugyanis tisztán ejtett viszláttal köszönt el tőlünk, amelyet Vészi Klára cselgáncsozó tanított meg neki.

***

21. nyári universiade, Peking

ASZTALITENISZ

Férfiak. Csapatverseny. Universiade-bajnok: Kína (Liu Kuo-cseng, Hszi Min-csie, Csang Jing-csie, Vang Li-csin, Csang Jong), 2. Tajvan (Jang Meng-hszing, Kuo Csin-hsziang, Csiang Peng-lung, Csiang Jen-su, Csüan Csin-jüan), 3. Dél-Korea (Pak Szang Dzsun, Ju Sze Hjuk, Kim Nam Szu, Cso Jong Szun) és Egyiptom (Ahmed Ali Szal, Amaed Moszali, Szajed Lasin)

Nők. Csapetverseny. Ub: Kína (Csiao Jung-li, Ti Ja-na, Niu Csia-feng, Jü Csing-vej, Csang Ji-ning), 2. Dél-Korea (O Jun Kjong, Li Ko Eun, Li Csang Dzsun, Rju Dzsi Hje, Kim Mu Kju), 3. Japán (Jocumoto Naomi, Takahasi Mikie, Hino Majumi, Tanigucsi Naoko, Juhara Miho) és Koreai NDK (Rjom Von Ok, Kim Mi Jong, Kim Jon Huj, Szon Mi Szuk, Ko Un Gjong)

CSELGÁNCS

Férfiak. 66 kg. Ub: Jegamnaz Akbarov (Oroszország), 2. Csoj Jung Szin (Dél-Korea), 3. Kanszta Szijuamijonau (Fehéroroszország) és Pak Csol Szu (Koreai NDK), 5. V. Iszrajeljan (Örményország) és Sz. Szadikov (Kazahsztán)

73 kg. A 32 közé jutásért: Bere Tamás--Donelli (ír) 10:0. A 16 közé jutásért: Bere--Benyottou (algériai) 10:0. Nyolcaddöntő: Bere--Bonti (brit) 5:3. Negyeddöntő: Kvon Jung Vu (dél-koreai)--Bere 3:0. Vigaszág: An Kum Ae (észak-koreai)--Bere 10:0

Ub: Kvon Jung Vu (Dél-Korea), 2. Mehman Azizov (Azerbajdzsán), 3. Jaroslav Svec (Csehország) és Cedric Claverie (Franciaország), 5. F. Turajev (Üzbegisztán) és A. Karimov (Tadzsikisztán), ...9. Bere Tamás (Magyarország)

Nők. 52 kg. A 16 közé jutásért: Vészi Klára--Simonic (horvát) 10:0. Nyolcaddöntő: Vészi--Urjin (mongol) 10:0. Negyeddöntős: Dinea (román)--Vészi 10:0. Vigaszág: Kazama (japán)--Vészi 10:7

Ub: Yurisie Lupetey (Kuba), 2. Nonaka Csika (Japán), 3. Li Lin-cseng (Kína) és Micha Vernerová (Csehország), 5. K. Erdenet-od (Mongólia) és S. Filzmoser (Ausztria), ...9. Vészi Klára (Magyarország)

57 kg. Ub: Csün Szu-jang (Kína), 2. Anais Hernández (Kuba), 3. Anna Szarajeva (Oroszország) és Li Bok Hi (Dél-Korea), 5. K. Roberts (Nagy-Britannia) és O. Bar On (Izrael)

MŰURGÁS

Férfiak. 3 méter. Ub: Vang Tian-ling (Kína), 2. Fernando Platas Alvarez (Mexikó), 3. Teraucsi Ken (Japán), 4. Feng Vang (Kína), 5. C. J. Rodriguez (mexikó), 6. V. Lisszovszkij (Oroszország), 7. Lengyel Imre (Magyarország)

TENISZ

Férfiak. Egyes. A 16 közé jutásért: Csang Jü (kínai)--Hámori Bence 6:7, 6:3, 6:3. Nők. Páros. Első forduló: Pákay Edit, Horváth Mónika--Debvevec, Mulej (szlovén) 6:4, 7:6TORNA

Férfiak. Egyéni összetett. Ub: Tomita Hirojuki (Japán) 56.65, 2. Jang Vej (Kína) 56.65, 3. Cseng Li-huj (Kína) 56.0, 4. F. Maree (Franciaország) 55.45, 5. D. Potra (Románia9 55.225, 6. P. Zozulja (Ukrajna) 55.15, ...24. Takács Árpád (Magyarország) 53.15

ÚSZÁS

Férfiak 50 m mell. Előfutam. 5. futam: 5. Bodor Richárd 29.26. Középdöntő. 2. futam: 6. Bodor 29.00.

200 m vegyes. Előfutam. 5. futam: 1. Kerékjártó Tamás 2:04.39. Középdöntő. 2. futam: 2. Kerékjártó 2:04.35

Nők. 50 m gyors. Előfutam. 3. futam: 1. Lakos Gyöngyvér 26.82. Középdöntő. 1. futam: 8. Lakos 26.70

Döntők. 400 m gyors. Ub: Camelia Potec (Románia) 4:11.41, 2. Rachele Komisarz (Egyesült Államok) 4:12.26, 3. Jamada Szacsiko (Japán) 4:13.01, 4. N. Csemezova (Oroszország) 4:13.04, 5. S. Paduraru (Románia) 4:13.42, 6. J. Foschi (Egyesült Államok) 4:16.70

100 m hát: Ub: Nakamura Mai (japán) 1:01.45, 2. Susan Wössner (Németország) 1:02.48, 3. Ilona Hlavacková (Csehország) 1:02.88, 4. R. Maracineanu (Franciaország) 1:03.26, 5. Nakamura R. (Japán) 1:03.26, J. Crisman (Egyesült Államok) 1:03.37

50 m pillangó. Ub: Bethany Doodwin (Egyesült Államok) 27.18, 2. Rachele Komisarz (Egyesült Államok) 27.26, 3. Hszi Cseng (Kína) 27.37, 4. N. Szutyigina (Oroszország) 27.54, 5. A. Mongel (Franciaország) 27.85, 6. Li Csin (Kína) 27.91

200 m vegyes. Ub: Jana Klocskova (Ukrajna) 2:14.13, 2. Hagivara Tomoko (Japán) 2:15.11, 3. Liang Suang (Kína) 2:15.76, 4. F. Biscia (Olaszország) 2:16.11, 5. P. Carballido (Spanyolország) 2:17.60, 6. K. Yevak (Egyesült Államok) 2:17.62

VÍVÁS

Férfiak. Párbajtőr. Somfai Péter a csoportmérkőzések során kiesett. A 32 közé jutásért: Imre Géza--Steffen (svájci (15:8). A 16 közé jutásért: Fekete Attila--Verwiljen (holland) 15:8, Imre Géza--Boczkó Gábor 15:13. Nyolcaddöntő: Marik (osztrák)--Fekete 15:11, Szelin (orosz)--Imre 15:10

Ub: Denis Mathieu (Franciaország), 2. Makszim Hvoroszt (Oroszország), 3. Nikolai Novosjolov (Észtország) és Alekszej Szelin (Oroszország)

VÍZILABDA

Magyarország--Görögország 17--6 (7--2, 3--2, 3--1, 4--1). G: Madaras, Varga II. Zs. 3--3, Vindisch, Bárány, Varjas, Steinmetz Á. 2--2, Jäger, Binder, Ibolya, ill. Cikolosz, Cokasz 2--2, Dimu, Burtarakisz. Gól -- emberelőnyből: 15/4, ill. 8/3

***

Éremtáblázat

A E B
Kína 13 7 6
Japán 3 6 6
Egyesült Államok 3 6 2
Ukrajna 3 1 4
Olaszország 3 1 2
Oroszország 2 5 8
Kuba 2 1 1
Franciaország 2 -- 6
Nagy-Britannia 2 -- --
Dél-Korea 1 3 4
Üzbegisztán 1 1 2
Hollandia 1 1 1
Ausztrália 1 -- --
Németország 1 -- --
Románia 1 -- --
Csehország -- 1 3
Azerbajdzsán -- 1 --
Belgium -- 1 --
Lengyelország -- 1 --
Mexikó -- 1 --
Koreai NDK -- -- 5
Észtország -- -- 1
Fehéroroszország -- -- 1
Jugoszlávia -- -- 1
Magyarország -- -- 1

Nemzeti Sport 2001.08.26.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004