FONTOS


 








Vereségek a tatamin
Lengyel-bronz Kínában

Nem telt unalmasan az első nap a magyarok számára. Világbajnoki negyedik helyezett, Európa-bajnoki ezüstérmes műugrónk, Lengyel Imre bronzérmet szerzett 1 méteren, míg a vívó Marsi Márk a legjobb négy köze jutásért szenvedett vereséget a tőrözők küzdelmében.

Hajnal Attila, a műugrók szövetségi kapitánya egyik cigarettáról a másikra gyújtott csütörtök délután az universiade-faluban. Izgatott volt, hiszen Lengyel Imre igazán reménytkeltően mutatkozott be a délelőtti verseny során.

"Imre nagyon jó volt a selejtezőben, a nyolcadik helyen jutott be a középdöntőbe, de érezhető volt, hogy még vannak tartalékai" -- magyarázta izgatottan Hajnal, aki nagyon halkan ki merte mondani: érmet vár a magyar ugrótól.

Nem is alaptalanul. A mezőny alapján ugyan egy világbajnoksággal egyenrangú volt a viadal, ám Lengyel remekül állta a sarat a sztárokkal tarkított mezőnyben. A selejtezőben egészen az ötödik fordulóig a harmadik helyen állt, és csak egy kis hiba miatt csúszott vissza a nyolcadik pozícióba.

Az esti középdöntőben azonban már nyoma sem volt a bizonytalanságnak. Csoportjából a második helyen került be a hatos fináléba, és ami még örömtelibb volt, hogy pontjai alapján az 1 méteren világbajnok Vang Feng, és a 3 méteren világbajnoki ezüstérmes Vang Tien-ling mögött a harmadik helyen kvalifikálta magát a mindent eldöntő csatába.

Ahol Lengyel Imre újabb parádéval rukkolt elő, hiszen az első fordulótól kezdve követte kínai riválisait, és megszerezte a magyar csapat első érmét. Az 1997-es szicíliai universiadén nyert két aranya mellé ezúttal egy bronzot gyűjtött be.

"Éreztem, hogy nem lesz baj -- mondta már nyugodtabban Hajnal. -- Jó formában volt Imre, és ezen a napon egyáltalan nem éreztem rajta egy cseppnyi idegességet sem. Nagyon büszke vagyok a teljesítményére."

A vivók is jól indultak ezen a napon, és bár produkciójukra nem lehet panasz, maradt némi keserűség versenyzőinkben. Berjozkin Anton például szomorúan üldögélt a vívócsarnok

lelátóján. A fiatal versenyző bár mesésen nyitott az egyéni versenyen, csalódottan kellett tudomásul vennie, hogy a sorsolás megint nem neki kedvezett. Berjozkin a csoportküzdelmek során brillírozott, hiba nélkül, azaz hat győzelemmel zárta a selejtezőt, és reményt keltő volt, hogy másodikként sorolták be a 64-es főtáblára. Ráadásul -- mivel az indulók kis létszáma miatt lyukas tábláról beszélhettünk -- nem kellett megküzdenie a legjobb harminckettő közé kerülésért. Udvarhelyi Gábor edző és Szabó Bence csapatvezető tekintetébél leszűrhető volt, Berjozkin olyan jó formában van, hogy akár a legjobb négy közé is könnyedén elmenetelhet.

Aztán megjelent a táblán ellenfele neve, és egyáltalán nem mosolygott, mikor megtudta, hogy az idei koblenzi Európa-bajnokság győztesével, az olasz Simone Vannival kell megküzdenie a továbbjutásért. Az asszó sorón úgy tűnt, hogy semmit sem számít a papírforma -- Berjozkin 7:4-re is vezetett az olasz ellen, aztán hirtelen megtántorodott, és nem tudta hozni az addig nyújtott, bátor vívását.

"Nem tudom, mi történt, egyszerűen megtört a lendületem -- magyarázta a verseny után Berjozkin. -- És az is fáj, hogy ilyen balszerencsés volt a sorsolásom." A másik magyar résztvevő, Marsi Márk sem volt túlságosan elkényeztetve. Igaz, ő a csoportmérkőzések során bukdácsolt, hiszen két vereséggel zárta a selejtezőt, ám a főtáblán szárnyakat kapott, a 32 közé jutásért a lengyel Mojszkit, a 16 közé a német Reichert búcsúztatta, míg a nyolc közé jutásért a kubai Perojónak adott alapos leckét. Szerencsétlenségére a negyeddöntőben, azaz már az éremért folyó csatában a hazaiak kedvencével, a rendkívül lendületes Tung Csao-csével kellett megküzdenie, aki nem ismert kegyelmet.

"Elrontottam a gyomrom, szinte alig volt erőm, de érdekes módon ezt a páston egyáltalán nem éreztem. Úgy érzem, jól vívtam, sajnálom, hogy nem sikerült a négy közé jutnom" -- mondta Marsi a végén.

Az úszóknak jóból és rosszból is egyaránt kijutott. Lakos Gyöngyvér 100 m gyorson 58.08-cal a tizenkilencedik időt úszta, és sajnos nem jutott be a középdöntőbe. Bodor Richárd azonban remekelt, előfutamából a kilencedik helyen lépett tovább, és bár reméltük, hogy sikerül a fináléba is beverekednie magát, az elődöntőben már nem tudta megismételnie ezt a bravúrt.

Cselgáncsban sem termett sok babér a mieinknek, a 100 kg-ban versenyző Kosztolánczy György az első körben egy egyiptomi, míg az erőnyerő Szilágyi László a második fordulóban egy japán versenyzőtől kapott ki.

Férfi tornászcsapatunk a tizenharmadik helyen zárt (úgy tűnik, ez a szám kísérti a válogatottat), és a válogatottból igazábóol csak Takács Árpád, Fekete Levente és Gál Róbert teljesítménye dicsérhető. Férfi asztalitenisz-csapatunk kiesett a tizenhat közé jutásért zajló versenyben, miután a hollandoktól és a katariaktól is vereséget szenvedtek. Az universiadén szereplő új sportágban, a teniszben Horváth Mónika svájci ellenféltől kapott ki, míg Hámori Bence egyesben továbbjutott a második fordulóba.

***

Nagy öröm, kis ünnep!

Lengyel Imre műugró mosolyogva jött ki az 1 méteres verseny után a dobogósoknak tartott sajtótájékoztatóról.

-- Volt egy kis kavalkád, a kínai újságírók addig ostromolták versenyzőiket, míg egyikük leesett a székről, és beverte a fejét -- mondta Lengyel.

-- Gondolom, nem csak ezért ér fülig a szája?

-- Nem, végre bejött az, amire számítottam. Tökéletes formában, nyugodt versenyzéssel meg tudtam mutatni, hogy mire vagyok képes. Szerencsére egyáltalan nem izgultam a

döntő alatt, és úgy éreztem, sokkal jobb ugrásokat produkáltam, mint a néhány héttel ezelőtti fukuokai világbajnokságon.

-- Megnyugtatja ez az eredmény?

-- Meg, hiszen egy ideje már el voltam kenődve az eredményeim miatt. Legutóbb kilencvenkilencben, az Európa-bajnokságon tudtam igazán azt nyújtani, ami bennem volt.

-- Fő számának a három méter tekinthető, hasonló produkciót vár magától?

-- Bár a mezőny itt is rendkívül erős lesz, azért bízom benne, hogy ott is jó leszek. Különben is most nagyon feldob ez a siker.

-- Annyira, hogy koccint is egy pohárka pezsgővel az érmére?

-- Csak egy pohárkával, a nagy ünneplést az universiade utánra tartogatom.

***

21. Nyári Universiade, Peking

CSELGÁNCS. Férfiak. +100 kg: 1. Dennis Van der Geest

(Hollandia), 2. Mihalin (Oroszország), 3. Selezen (Ukrajna)

és Tangrive (Üzbegisztán), ...Szilágyi László a második

fordulóban kiesett. --100 kg: 1. Suzuki Kejdzsi (Japán), 2.

Jang Szung Ho (Dél-Korea), 3. Jalovenko (Oroszország) és

Vanbever (Franciaország), ...Kosztolánczy György az első

fordulóban kiesett. Nők. +78 kg: 1. Juan Hua (Kína), 2.

Cukada (Japan), 3. Donguzasvili (Oroszország) és

Prokofjeva (Ukrajna). --78 kg: 1. Michelle Rogers (Nagy-

Britannia), 2. Zwiers (Hollandia), 3. Morosima (Japán) és

Laborders (Kuba)

MŰUGRÁS. Férfiak. 1 m: 1. Vang Tien-ling (Kína) 458.58, 2.

Vang Feng (Kína) 445.74, 3. Lengyel Imre (Magyarország, egyesülete: BVSC, edzője: Ligárt Balázs) 384.75

TORNA. Férfiak: 1. Kína 172.150, 2. Japán 168.700, 3. Dél-

Korea 165.925,...13. Magyarország (Gál Róbert, Jordanov

Krisztián, Fekete Levente, Lőrik Attila, Takács Árpád)

160.300

ÚSZÁS. Férfiak. 4x200 m gyorsváltó: 1. Olaszország 7:20.34,

2. Egyesült Államok 7:23.62, 3. Franciaország 7:23.71. Nők.

800 m gyors: 1. Lin Csin-csau (Tajpej) 9:06.45, 2. Schrader

(Svájc) 9:10.55, 3. Blomme (Franciaország) 9:16.61.

VÍVÁS. Férfiak. Tőr. Egyéni: 1. Tung Csao-cse (Kína), 2.

Vang Haj-pin (Kína), 3. Mammi (Olaszország) és Ajupov

(Oroszország), ...Marsi Márk a nyolc közé jutásért, Berjozkin Anton a 16 között esett ki

***

Pekingi pillanatok

A magyar vízilabda-válogatott, mivel a sorsolás megváltoztatása miatt az első napon nem szállt medencébe, így fél napos kiránduláson megtekintette Kína egyik legnagyobb látványosságát, a Nagy Falat. A csapat egyébként pénteken a dél-afrikai válogatott ellen kezdi meg a küzdelmet.

Nagy visszhangot váltott ki az universiade faluban a szerda esti megnyitó-ünnepség. Szinte mindenki arról beszélt, hogy a kínai szervezők eddig sohasem látott pompával nyitották meg a játékokat. Az elképesztő, olimpiai megnyitóval vetélkedő műsorban több mint tízezren szerepeltek, és a nem mindennapi látvány mellett Kína történetéről is átfogó képet kaphattak a nézők.

Nem hiányoznak a sztárok az idei universiadéról sem. A vívócsarnokban feltűnt az olimpiai és világbajnok olasz Valentina Vezzali is, aki nagy esélyese a pénteki női egyéni tőrversenynek. És, hogy miért rettegnek tőle az ellenfelei? Vezzali egyszerűen kiszámíthatatlan a páston. "A barátaim csak gyilkosnak becéznek, mert az asszók alatt mindig rendkívül higgadt vagyok, még a legkiélezettebb pillanatokban is" -- mondta Vezzali. Remélhetőleg a magyar lányok azonban saját fegyverét Vezzali ellen tudják fordítani, és meglepik a ravaszságáról messze híres olasz vívónőt.

Peking továbbra is a számok bűvöletében él. Nem véletlen, hiszen a résztvevők tekintetében minden eddigi rekordot felülmúltak. Külön statisztikát készítettek arról, hány nemzet érkezett száz fő feletti küldöttséggel: a 169 ország közül e tekintetben Magyarország 110 résztvevővel az első húszban szerepel. A legtöbben -- egész pontosan 390-en -- természetesen a kínaiak vannak, akiknek ki is kellett költözni az universiade faluból ahhoz, hogy minden csapat kényelmesen el tudjon helyezkedni.

***

Akikért szoríthatunk

ASZTALITENISZ. Férfi csapatverseny (+++). MűUGRÁS. Női toronyugrás (Déri Eszter). TENISZ. Férfi és női egyes, vegyes páros (Pákay Edit, Hámori Bence). ÚSZÁS. Férfiak: 100 m gyors (Simon Jácint, Szűcs Tamás), 800 m gyors elő- és középfutamok; 100 m hát, 50 m pillangó, 200 m mell (+), 800 m gyors döntők. Nők. 100 m mell, 50 m pillangó, 100 m hát, 200 m vegyes, 4x200 m gyors váltó elő- és középfutamok, 100 m gyors és 4x200 m gyorsváltó döntők. VÍVÁS. Női tőr egyéni (Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Katalin, Varga Gabriella)

Nemzeti Sport 2001.08.24.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004