FONTOS


 








Látványos megnyitóval megkezdődött a 21. Nyári Universiade Pekingben
Lengyel Imre: triplázásra várva

Kovács Zoltán vízilabdázó sikeres zászlóvitelével és az elképesztően profi módon megkomponált megnyitóval szerda este megkezdődött Pekingben a 21. Nyári Universiade. Az eseményre 169 országból több mint hétezer résztvevő érkezett, amely óriási rekordnak számít a játékok történetében. Magyarország, amely több évtizede az indulók között szerepel az egyetemisták és főiskolások olimpiáján, több mint száztagú küldöttséggel vesz részt a versenyen, és ha minden a vezetőség reményei szerint alakul, akár már csütörtökön megszerezheti első érmét a csapat.

Sokan kétkedve, bizalmatlanul fogadták, amikor Peking nyerte meg a 2008-as nyári olimpia rendezési jogát. "Az olimpia most már egyértelműen a pénzről szól, a sport teljesen elüzletiesedett és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban a sportértékek és a hagyomány helyett egészen más szempontok alapján döntenek egy-egy helyszín kijelöléséről" - hangoztatták a fanyalgók táborában.

Nos ezekkel a véleményekkel lehet egyetérteni vagy hevesen tiltakozni ellenük, ám tény, a 21. Nyári Universiade rendezése kapcsán a résztvevők egy kis szeletkét kaphatnak a nagy olimpiai tortából. És ezen a tortán nem kell sokat rágódni, hogy kiderüljön: feltehetőleg nem hoztak rossz döntést július közepén az érdekeltek, Peking ugyanis - egyelőre - tökéletes házigazdája az eseménynek.

Már a repülőtérről kilépve tudatosul az emberben, hogy Kína kiemelten kezeli a sportot. A város felé haladva egymást váltják a 2008-as olimpiát, valamint az universiadét propagáló óriásplakátok, poszterek, zászlók, amelyek között jól megfér a 2002-es japán-koreai közös rendezésű labdarúgó-vb anyaga is. Szinte majd' minden utcasarkon feltűnik az olimpiai öt karika, és a kerékpározók számát látva az ember azon tűnődik, hogy ez az ország könnyedén elbírna egy Tour de France-szintű kerékpáros körversenyt is...

Az universiadefaluhoz - amelyet a Kínai űrkutatási Egyetem frissen épített bázisában alakítottak ki - érkezve leszűrhető a propaganda eredménye is, hiszen esténként jó néhányan kapaszkodnak a falut szegélyező rácsokba, és sóvárogva néznek befele, hátha feltűnik egy-egy világsztár az épületek mellett lévő parkban vagy utcácskákon.

És erre minden esély megvan. Hiszen egyes sportágakban olimpiai szintű mezőny verődött össze. Asztaliteniszben a hírek szerint a teljes kínai élvonal asztalhoz lép, vagyis a sportág krémjéről beszélhetünk, és dzsúdóban is találkozhatunk olimpiai érmesekkel, világbajnokokkal. Fő is a sportágvezető Németh Endre feje, ugyanis a sorsolás nem nevezhető egyszerűnek a mieink számára. A csütörtökön +100 kg-ban tatamira lépő junior-világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnok Szilágyi Lászlónak például többek között az Európa-bajnok holland Van der Geesten is át kellene küzdenie magát ahhoz, hogy esetleg a döntőben megvívhasson a világbajnoki címvédővel is. A 100 kg-ban versenyző Kosztolánczy György is inkább csak egy grimaszt vágott továbbjutási esélyeit mérlegelve.

"Persze láttunk már csodákat, nem biztos, hogy a papírforma érvényesül majd. A főiskolai világbajnokságon Vészi Klári például olyan ágra került, hogy azt mondtam magamban, az első fordulót sem éli túl. Aztán pedig világbajnoki ezüstéremmel jött haza Malagából" - magyarázta Németh Endre, aki bízik benne, hogy a sorsolás ellenére is szépen menetelnek majd versenyzői.

"Két napja jártam az állatkertben, ahol edzésképpen legyűrtem egy-két pandát, úgyhogy nem lesz itt semmi gond" - viccelődött Szilágyi László, aki korcsoportváltás miatt gyakorlatilag egy évig nem szerepelt világversenyeken.

A cselgáncs érdekessége még, hogy a FISU vezetősége az atlétika után a résztvevők létszámában és minőségében is az universiade egyik legszínvonalasabb sportágának ítélte meg. Pedig egyelőre még nem szerepel a fix sportágak között, kétévenként, mint meghívott szerepel a programban. A cselgáncsozók szinte biztosra veszik, hogy két év múlva a koreai Dajguban még ott lesz a programban sportáguk, ám az izmiri játékokon feltehetőleg a törökök által népszerűbbnek ítélt birkózás vagy súlyemelés váltja majd fel a cselgáncsot.

Ám evezzünk könnyebb vizekre, hiszen csütörtökön a csapatversenyekkel és az egyéni összetett kvalifikációjával a tornászok is megkezdik a küzdelmeket. Ők már vasárnap óta a faluban tartózkodnak, de még mindig álmos szemekkel közlekednek az edzőterem és a szállás között.

"Nem gondoltuk volna, hogy ekkora gondot okoz majd az átállás, elég révetegek vagyunk, de azt hiszem, a versenyre már mindenki összeszedi magát. Nehéz dolgunk lesz, hiszen annak ellenére, hogy a brisbane-i Jóakarat Játékokat majdnem azonos időpontban rendezik meg, nagyon erősek az ellenfeleink. A franciák például a teljes első vonalukkal jöttek Pekingbe" - magyarázta Jordanov Krisztián, a csapat egyik tagja.

Erős versenyre lehet számítani a vívóknál is, akik közül az első nap a tőröző Berjozkin Anton és Marsi Márk lép pástra.

"Még nem kaptam meg a csoportok sorsolását, de bármi lehet ezen a versenyen. Mindkét fiú jó állapotban van, Marsi Márktól pedig már megszokhattuk, ha jó napot fog ki, bárkit megverhet" - magyarázta Szabó Bence csapatvezető, aki felmérte, hogy a leghangosabb sikereket elsősorban az ő sportágától várja a szakvezetés.

"Én csak azt sajnálom, hogy a csütörtöki korai kezdés miatt nem tudtunk elmenni a megnyitóra, hiszen a falu színvonalát ítélve, az ünnepség is nagyon hangulatos lehetett" - szomorkodott Berjozkin.

Csütörtökön a vívók mellett a legnagyobb figyelem a Szicíliában kétszeres universiadegyőztes Lengyel Imre szereplését kíséri majd, aki már az első nap begyűjtheti a magyar delegáció első érmét, hiszen egy méteren megkezdi a versenyt.

Igaz, kedd este még adódott vele kapcsolatban egy kis izgalom, mivel az Egyesült Államokban, pontosabban Miamiban tanuló sportoló iskolalátogatási papírját nem találták megfelelőnek a szervezők. A magyar vezetőség néhány faxváltás után azonban tisztázta a félreértéseket, és Lengyel elkerülte, hogy a verseny helyett esetleg már a csütörtöki géppel hazafelé vegye az irányt.

"Egyáltalán nem idegeskedtem emiatt, jókat edzettünk, az átálláson is úgy-ahogy túljutottam, vagyis gyakorlatilag készen állok a versenyre - mondta Lengyel. - Az uszoda szuper, és már azon sem lepődöm meg, hogy a nevezések szerint itt lesznek a fukuokai világbajnokság dobogósai is, tehát keményen meg kell küzdenem az éremért."

Az első nap slágerszámának a magyar-jugoszláv vízilabda-összecsapás ígérkezett, ám a technikai értekezleten kiderült, hogy a találkozó egyelőre elmarad, és még egy pihenőnapot nyernek a fiúk.

"Mérget vettem volna erre, hiszen nem telt még el úgy universiade, hogy a vízilabda-sorsolást ne kellett volna megváltoztatni a helyszínen - nevetett Kovács István, a válogatott edzője. - Mivel a kanadai és a mexikói válogatott visszalépett, teljesen megbolygatták a csoportbeosztásokat, és gyakorlatilag két héttagú csoportot hoztak létre. E szerint csütörtökön még pihenhetünk és pénteken a dél-afrikaiak ellen szállunk először medencébe."

A csütörtöki menü

ASZTALITENISZ. Férfi csapatversenyek (Ács Pongrác, Monostori Péter, Hergert István).CSELGÁNCS. Férfi 100 kg (Kosztolánczy György), +100 kg (Szilágyi László).MűUGRÁS. Férfi és női egyméteres versenyek (Lengyel Imre). TENISZ. Férfi és női egyes (Hámori Bence, Horváth Mónika, Pákay Edit). TORNA. Férfi csapatverseny és egyéni összetett kvalifikáció (Fekete Levente, Gál Róbert, Jordanov Krisztián, Lőrik Attila, Takács Árpád). ÚSZÁS. Férfi 100 m hát, 200 m mell (Bodor Richárd), 50 m pillangó és női 100 m gyors (Lakos Gyöngyvér), 800 m gyors és 4x100 m gyorsváltó előfutamok és középdöntők. VÍVÁS. Férfi tőr egyéni selejtezők és döntők (Berjozkin Anton és Marsi Márk)

Pekingi pillanatok

A magyar csapat körül három hosztesz segédkezik, Attila, János és Kinga. A három fiatalról tudni kell, hogy kínaiak, és itt, Pekingben tanulják a magyar nyelvet - meglehetősen magas szinten. Magyar nevüket egyébként az egyetemi tanáruktól kapták, és jól láthatóan rendkívül büszkék ideiglenes "magyarságukra".

*

Az universiadefalunak különújságja van, Village News címen, amelyben minden érdekességet meg lehet tudni a sporteseményekről, résztvevőkről és az aktuális programokról egyaránt. Pekingben egyébként a sajtó több oldalon keresztül foglalkozik az universiade eseményeivel, míg a kínai televízió (CCTV) több mint kétszáz órát közvetít, a versenyek mellett a nyitó- és a záróünnepséget is élőben adja.

*

A kedden befejeződött közgyűlésen öt új taggal bővült a Nemzetközi Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (FISU): Gabon, Kambodzsa, Jemen, Srí Lanka és Csád ugyanis először szerepel az egyetemi olimpián. A tanácskozáson három új tiszteletbeli tagot is választott az elnökség, hiszen az ausztrál Al Fraser, a dél-koreai Csong Ha Li és az izraeli Adin Talebar került be a testületbe.

*

Csütörtökön Frenkl Róbert és Hédi Csaba a CESU, vagyis a tudományos bizottság tanácskozásán tart előadást. Az idei konferencia főleg arról tárgyal, hogyan lehetne még több nőt bevonni a sportba.

*

Az universiadefalu központi részében, vagyis a hatalmas színpaddal és szökőkúttal díszített parkban egyelőre még nagy élet zajlik. Az edzésről hazatért sportolók délutánonként a füvön pihennek, beszélgetnek, ám a latin-amerikai és afrikai országok versenyzőiben itt is buzog a vér. A brazil labdarúgók egyik nap rögtönzött szamba- és capuoierabemutatót tartottak a parkban, míg a dél-afrikai delegátus egy kisebb csoportja több órán keresztül körtáncot járt a szökőkútban.

Nemzeti Sport 2001.08.23.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004