FONTOS


 








Az ünnepélyes megnyitóval szerdán megkezdődik Pekingben a 21. nyári universiade
Aranyszállítás az olimpia jegyében

Hasznos főpróba. Így vélekedik a világ az augusztus 22-én rajtoló 21. pekingi nyári universiadéról. Mióta a július közepi moszkvai választásokon a kínaiak hatalmas fölénnyel elnyerték a 2008-as ötkarikás esemény rendezési jogát, sokan fontos mérföldkőnek tekintik az egyetemi és főiskolai játékokat az olimpiai úton.

Pedig egy ideig úgy volt, hogy az universiade eszköz lesz a kínaiak kezében az erdetileg későbbre tervezett olimpiai voksoláson: ezzel a "bevállalással" próbáltak előnyt kovácsolni a többiekkel szemben a nagy versenyfutásban. Aztán a szavazás időpontját Juan Antonio Samaranch tiszteletére (hogy napra pontosan akkor köszönhessen el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, amikor huszonegy évvel ezelőtt Moszkvában megválasztották) előbbre hozták, vagyis az universiade rendezése elveszítette eredeti célját, ám a vendéglátók azt elérték, hogy most árgus szemekkel figyel a világ: vajon mivel rukkolnak elő Pekingben a nyári universiadén...

Az tény, most nagyon meg kell mutatniuk - ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a mostani rendezésből még nem lehet konzekvenciákat levonni a 2008-as eseménnyel kapcsolatban, ám nagy vonalakban azért feltérképezhető, mire számíthatunk hét kemény esztendő múlva.

A város már most elképesztő léptékben fejlődik (a fejlett világ gazdaságfejlődési mutatóinak dupláját-tripláját produkáló országgal egyetemben), gomba módra nőnek a felhőkarcolók, multik kezdik meg befektetéseiket, mind több és több munkalehetőséget teremtve a tízmilliós városban.

Júliusban Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elégedetten beszélt arról, hogy Peking nyerte el a rendezés jogát. Úgy fogalmazott, a sport és az olimpiai mozgalom számára is fantasztikus lehetőség, hogy a földkerekség legnagyobb, 1.3 milliárd lakost számláló országa ötkarikás játékok házigazdája lesz. Ugyanis ez nemcsak a kínai sportnak adhat még nagyobb lendületet, hanem az olimpiai eszme táborát is milliós nagyságrenddel növelheti. Ráadásul a magas színvonalú sport a kínai kultúra hagyományaival ötvözve csodálatos játékokat hozhat létre.

Érvényes ez az universiadéra is, ami az olimpiák, a világ- és Európa-bajnokságok után az egyik legnépszerűbb és legrangosabb megmérettetése a sportolóknak. Nem véletlen, hogy újabb és újabb országok tűnnek fel az egyetemi sport palettáján, Gabon például most először küldött csapatot a játékokra.

A magyarok állandó és sikeres részvevői a kétévenkénti eseménynek, mindössze az 1967-es tokiói versenyen nem indultak. Pekingbe, tíz sportágból válogatva, nagy számú küldöttséggel utazik a magyar csapat, és mint eddig megszoktuk, most is a vívók adják a delegáció fő részét. Főleg azért, mert nemcsak az olimpiákon, hanem az universiadékon is a legeredményesebb magyar sportág a vívás. Ez egyrészt "helyzeti előnyéből" is adódik, hiszen míg mondjuk a vízilabdában csupán egyetlen érmet lehet nyerni, a pástok sportjában számonként akár többet is. És ha hozzávesszük, hogy minden szakágban rendeznek egyéni és csapatviadalt is, akkor igazi éremesővel számolhatunk. Mivel az idén a női kard is felkerült az universiade műsorára, Pekingben már hat fegyvernemben osztanak érmeket. A másik ok, ami miatt a vívók váltak a legsikeresebb versenyzőkké, az, hogy mindig erős válogatott indult harcba a küzdelmeken.

Így lesz ez most is, hiszen a húsztagú küldöttségben helyet kapott például olimpiai bronzérmes (Imre Géza), világ- vagy Európa-bajnok (Nemcsik Zsolt, Fekete Attila, Boczkó Gábor) és felnőtt világversenyeken egyéb érmet szerzett (Mohamed Aida, Knapek Edina, Marsi Márk, Nagy Orsolya, Fodor Kende) versenyző.

Ezek után természetes, hogy Szabó Bence sportági vezető Pekingben is sikeres szereplést vár a vívóktól.

"Bár sokan vallják, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, szerintem egy sportoló akkor érezheti jól magát egy világversenyen, ha eredményesen szerepel - mondta a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó. - A vívóktól pedig mindig várják az érmeket. Sportági vezetőként tisztában vagyok azzal, hogy elsősorban nekünk kell »gyártanunk« a magyar medáliákat. Egyrészt a csapat mérete miatt, hiszen a mienk a legnagyobb létszámú egység, no meg az erőssége alapján is. A mezőnyt nem nagyon ismerjük, de mivel az októberi világbajnokság előtt már nincs rangos verseny, aki teheti, bizonyára megragadja az alkalmat a pekingi részvételre. No és vonzó lehet az is, hogy 2008-ban Kína rendezi az olimpiát."

Arra a kérdésre, hogy reálisan kitől várható jó eredmény, Szabó Bence a kardozó Nemcsik Zsolt, a párbajtőröző Fekete Attila, valamint a tőröző Knapek Edina nevét említette. Csapatban pedig a fiatal, új összetételű női párbajtőr-válogatott, valamint a férfi tőrözők kivételével minden egység dobogós lehet.

Aranyéremre esélyes férfi vízilabdaválogattunk is. Kovács István vezényletével már 1995 óta szerepelnek sikeresen pólósaink, akik azonban az elmúlt három universiadén még nem tudtak felállni a dobogó legfelső fokára. Talán ezúttal megtörik a jég, hiszen a mester rendkívül tehetséges, lelkes, és főként sikerre éhes csapattal dolgozott együtt az elmúlt egy hónap során. A felnőtt válogatott keret második vonala gyakorlatilag a világ- és Európa-bajnoki felkészülésből csapott át az universiade-felkészülésbe, s a csapatban több olyan játékos is tempózik, aki az elmúlt három universiadén úgymond elszalasztotta az aranyat.

Az edmontoni világbajnokságon szintén lecsúszott az aranyról, sőt, dobogóra sem sikerült kerülnie a kalapácsvető Annus Adriánnak, aki azonban bármikor képes lehet kiugró eredményre. A nyár elején óriási, 83.39 méteres dobással vétette magát észre Zalaegerszegen, ez a teljesítmény jelenleg a világranglista második helyét jelenti számára. Az atlétacsapat másik tagja, a diszkoszvető Varga Roland plusz töltettel tért haza a kanadai világversenyről, hiszen a fináléban 65.86 méterrel élete legjobb teljesítményét nyújtotta, és az előkelő hetedik helyen végzett. Ám nemcsak a két dobóatlétában, hanem a csapat zömében benne van a jó eredmény, s nemcsak pontokkal, de érmekkel segíthetik a magyar küldöttséget.

Érvényes ez az úszókra (érdemes lesz odafigyelni például Kerékjártó Tamásra), a már universiade-győztes műugró Lengyel Imrére, a tornász Gál Róbertre, továbbá a dzsúdócsapat tagjaira is.

A magyarok eddig kilencvenhat első helyet értek el az universiadékon, és a csapatvezetés bízik benne, hogy Pekingben a századik arany tiszteletére pukkanhatnak a pezsgős dugók.

Akikért szoríthatunk

ASZTALITENISZ (augusztus 23-29.): Ács Pongrác, Monostori Péter, Bali Ibolya

ATLÉTIKA (augusztus 27.-szeptember 1.): Annus Adrián (kalapács), Horváth Gergely (gerely), Kiss Szilárd (súly), Varga Roland (diszkosz), Ajkler Zita (hármas), Juhász Fanni (rúd), Petráhn Barbara (200 m, 400 m), Sugár Barbara (kalapács), Szabó Zsuzsanna (rúd), Zsiga Tímea (félmaratoni)

CSELGÁNCS (augusztus 23-27.): Bere Tamás (73 kg), Kosztolánczy György (100 kg), Szilágyi László (+100 kg), Vészi Klára (52 kg)

MűUGRÁS (augusztus 23-29.): Lengyel Imre (1 m, 3 m, torony), Déri Eszter (torony), Hajnal András (torony)

RITMIKUS GIMNASZTIKA (augusztus 29-31.): Kiss Katalin

TENISZ (augusztus 23-31.): Hámori Bence, Horváth Mónika, Pákay Edit

TORNA (augusztus 23-26.): Fekete Levente, Gál Róbert, Jordanov Krisztián, Lőrik Attila, Takács Árpád

ÚSZÁS (augusztus 23-29.): Bodor Richárd, Kerékjártó Tamás, Simon Jácint, Szűcs Tamás, Lakos Gyöngyvér

VÍVÁS (augusztus 23-30.): Berjozkin Anton és Marsi Márk (tőr), Decsi Tamás, Fodor Kende és Nemcsik Zsolt (kard), Boczkó Gábor, Fekete Attila, Imre Géza és Somfai Péter (párbajtőr), Diós Linda, Fodor Renáta, Kiskapusi Dóra és Szász Emese (párbajtőr), Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Katalin és Varga Gabriella (tőr), Csaba Edina, Nagy Annamária és Nagy Orsolya (kard)

VÍZILABDA (augusztus 23-31.): Bárány Attila, Binder Szabolcs, Hesz Máté, Ibolya Tamás, Jäger Gábor, Kovács Zoltán, Madaras Norbert, Pelle Balázs, Petik Tamás, Steinmetz Ádám, Varga II Zsolt, Varjas Attila, Vindisch Ferenc

Magyar érmek az universiadékról
A E B
1959 Torino 7 5 2
1961 Szófia 8 2 8
1963 Porto Allegre 19 13 6
1965 Budapest 16 8 14
1970 Torino 3 6 6
1973 Moszkva 1 9 4
1975 Róma - 2 -
1977 Szófia 3 4 4
1979 Mexikóváros 4 3 3
1981 Bukarest 1 1 2
1983 Edmonton - - 1
1985 Kobe 1 4 4
1987 Zágráb 5 2 5
1989 Duisburg 4 4 1
1991 Sheffield 3 1 1
1993 Buffalo 4 4 6
1995 Fukuoka 4 4 6
1997 Szicília 7 4 1
1999 Palma de Mallorca 2 2 2
Összesen 96 78 66

(Megjegyzés: az 1967-es tokiói játékokon nem vett részt a magyar csapat, 1975-ben Rómában csak atlétika, míg 1989-ben Duisburgban csak atlétika, evezés, kosárlabda és vívás szerepelt a programban.)

Pekingi pillanatok

Kedden Frankfurton keresztül megérkezett a magyar universiade-csapat legnagyobb küldöttsége - a több mint hetventagú delegáció épségben, biztonságban landolt a kínai fővárosban. A szervezők profi módon bonyolították le a versenyzők érkeztetését, hiszen a repülőtértől számítva gyakorlatilag egy óra leforgása alatt mindenki el tudta foglalni szálláshelyét az universiade-faluban.

*

Kosztolánczy György dzsúdós nagy elismerésben részesült. Az augusztus 23-án 100 kilogrammban tatamira lépő versenyző ugyanis a magyar csapat küldötteként kedden futhatott az universiade lángjával.

"Óriási megtiszteltetés ez számomra, ráadásul itt Pekingben nagy becsben tartják a fáklyát, hiszen az ünneplő tömeg mellett végig televíziós kamerák kísérik az útját. Egy kicsit az olimpiák hangulatára emlékeztet" - mondta a versenyző.

*

Bár Hédi Csaba, a magyar csapat vezetője már a múlt héten megérkezett az universiade-faluba, még kedden is az átállás nehézségeiről panaszkodott: "A harmadik nap a legkritikusabb, akkor érzi meg igazán az ember az időeltolódást, de reméljük, a most érkezett versenyzőknek nem okoz majd gondot az akklimatizáció".

Nemzeti Sport 2001.08.22.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004