FONTOS


 








Már csak egy nap a 21. nyári universiade rajtjáig
Akár Eb-szint is lehet a vége

Néhány héttel ezelőtt zajos sikereket arattak úszóink a fukuokai világbajnokságon. Kovács Ágnes 200 méter mellen nyert arany- és 100 méter mellen elért bronzérme mellé jónéhány országos csúcs és döntős szereplés is társult.

Rekordokra és érmekre számít Sós Csaba edző a pekingi universiadén is. Öttagú kis különítménye (Bodor Richárd, Kerékjártó Tamás, Lakos Gyöngyvér, Simon Jácint és Sz?cs Tamás) akár teljes éremkollekcióval érkezhet haza az egyetemi és főiskolai játékokról.

- Hogy mire alapozom ezt? - kezdi Sós Csaba. - Elővettem a két évvel ezelőtti Palma de Mallorca-i universiade eredményeit, amelyeket összehasonlítottam az idei magyar bajnokságon úszott eredményekkel, és ez alapján két aranyérem és három dobogós hely jutott volna a versenyzőinknek, akik egyelőre még a felnőtt válogatott második vonalát adják.

- Mi alapján kerültek ők az universiade csapatba? Elvégre Fukuokában jónéhány egyetemista úszónk tempózott a medencében.

- A szintidőket az elmúlt három universiade döntős eredményei alapján határoztuk meg, vagyis átlagoltuk az elmúlt versenyek nyolcadik helyezett időit. Ez alapján több úszónk, köztük például Kovács Ágnes és Gáspár Zsolt is kvalifikálta magát, de ők nem vállalták a megméretést. Megértem, hiszen nehéz egy világbajnokság után még két-három hétig kemény edzésben maradni. A Pekingbe utazó versenyzőim számára pedig ez jelenti az idei fő versenyt, ami azért is különleges, mert hét év múlva olimpiának ad otthont a kínai főváros. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, elég sok sportolónak adott kiugrási lehetőséget az universiade, így az is lehet, hogy jövőre ugyanezekkel a nevekkel találkozhatunk az elkövetkező világversenyek döntőiben.

- Úgy hallottuk, az esetleges éremhalmozáson kívül még egy fontos feladatot betölthet majd az universiade.

- Igen, Kiss László szövetségi kapitány úgy határozott, hogy a jövő évi Európa-bajnokság szintidőit akár egy esztendővel a kontinensviadal előtt megúszhatják a versenyzők. Nos, a fukuokai világbajnokság még nem, de a pekingi universiade eredményei már beleszámítanak az Európa-bajnoki kvalifikációba, vagyis meglehet, hogy valaki már Európa-bajnoki részvevőként tér haza erről a versenyről.

- Lát erre reális esélyt?

- Jó formában vannak a versenyzőink, de az adott pillanaton múlik majd minden. A mezőnyről szinte semmit sem tudok, de abban biztos vagyok, hogy az olimpiai helyszín miatt a klasszisok közül néhányan kíváncsiságból is eljönnek erre a versenyre.

Pekingi pillanatok

Hétfőn hajnalban repülőgépre ült a magyar universiade delegáció legnagyobb csapata, szinte a teljes vívóválogatott, az úszók, a m?ugrók, a vízilabdások, a dzsúdósok egy része és a teniszezők vették az irányt Peking felé, hogy közel kétnapos utazást követően megérkezzenek a kínai fővárosba.

Az út hosszúsága elrettentőnek t?nik, de hozzá kell tenni, hogy a népes küldöttség egy napot Frankfurtban tartózkodott a pekingi csatlakozást várva. A hétfői delegáció már a negyedik volt a sorban. Legelőször Hédi Csaba csapatvezető érkezett meg a helyszínre, aki a Nemzetközi Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (FISU) kongresszusán képviselte a magyarokat. Majd a Frenkl Róbert vezette delegátus, az asztalitenisz és tornaválogatott landolt a kínai fővárosban.

Csang Mao, Peking alpolgármestere tiszteletbeli polgárának nyilvánította George E. Killiant, a FISU elnökét. Killian a tizennyolcadik ilyen kitüntetettje a kínai fővárosnak, és a hagyományok szerint a tizennyolcas szerencsés szám Kínában.

Nemzeti Sport 2001.08.21.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004