FONTOS


 








Már csak öt nap a 21. nyári universiade rajtjáig
Kovácsék aranyra vágynak

Már nagyon kijárna egy érem a legfényesebbikből Kovács István csapatának. A népszerű vízilabdaedző, az idei bajnok Domino-BHSE mestere 1995 óta irányítja az universiade-válogatottat, és ezen idő alatt két ezüstöt és egy bronzot "termeltek" játékosai, két évvel ezelőtt például úgy lettek harmadikok, hogy mindössze egy mérkőzést veszítettek el.

Remélhetőleg az idén ez nem fordul elő velük, már csak azért sem, mert vízilabdázóink jövő hétfőn ismét remek formában utaznak el Pekingbe, a 21. nyári universiade színhelyére. Kovács István öt hete dolgozik együtt a játékosokkal, akiknek többsége a bő válogatott keret tagja, azaz Kemény Dénes szövetségi kapitány irányítása mellett egyaránt részt vett a világ- és Európa-bajnoki felkészülésben.

-- Az universiade-csapatot Kemény Dénessel közösen jelöltük ki, a válogatottban főként azok kaptak helyet, akik kimaradtak a főbb világversenyekre utazó csapatból -- mondta Kovács István. -- Jó játékosokkal utazunk Pekingbe, a tizenhárom tagú keretből például hatan még a budapesti Európa-bajnokság ideje alatt is segítették a nagyválogatott felkészítését.

-- Milyen volt ez az öt közös hét?

-- Kicsit megosztott, hiszen a magyar bajnokság közeli rajtja miatt a srácok délelőttönként klubjaikban edzettek, vagyis a fizikai munka nagy részét saját csapatukon belül végezték el. De ez egyáltalán nem okozott problémát, a játékosok ennek ellenére is remek egységet tudtak alkotni.

-- A sorsolás szerint az első meccsüket Jugoszlávia ellen vívják. Az Európa- és a világbajnokság tapasztalatai alapján nem tart ettől a találkozótól?

-- Nem, mert fogalmunk sincs arról, hogy milyen erősség? csapatok jönnek Kínába, az universiadéval egy időben rendezik például a Mediterrán Játékokat, amelyen az olaszok, spanyolok és a jugók is szerepelnek. Ráadásul az universiadékon szerzett eddigi tapasztalataink szerint a helyszínen mindig megváltoztatták az előzetes sorsolást... Egy biztos, győzni megyünk Pekingbe, ám hogy mennyire reális ez a célunk, az majd a helyszínen kiderül.

-- A férfi vízilabdasport, a fiatalokat leszámítva, szerényebb évet zárt. Nem érez terhet a csapatán, vagyis ha már az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon nem sikerült, legalább az universiade-csapat szállítsa az aranyat...

-- Senki sem pakolt ilyen terhet ránk. A csapatunk erős, a fiúk rendkívül elszántak, és ugyanúgy nyerni akarnak, mint az Európa-bajnokságon vagy a vébén szereplő válogatott. És ennél többet nem is tehetünk...

***

A rekorder kapus

-- Szinte hihetetlen, hogy már a negyedik universiadémra utazom. Azon gondolkodtam, hogy ezzel csúcstartó vagyok-e, de azt hiszem, igen. Talán a vívó Mohamed Aida mondhatja még el ezt magáról, ám ebben nem vagyok biztos. Mindegy, legföljebb megosztozunk a rekordon -- mondja Pelle Balázs, a Domino-BHSE 24 éves kapusa.

-- Az eddigi három közül melyik volt a legkedvesebb?

-- Az első, a kilencvenötös fukuokai! -- vágja rá gondolkodás nélkül. -- Azt szervezték meg a legjobban, ott együtt lakott mindenki az universiade-faluban, ami külön élmény volt. A következő két alkalommal elszeparálva, szállodákban laktunk. Fukuokában lehetőségünk volt elmenni más sportágak versenyeire, utána azonban már nem. És a város is csodás volt, ráadásul akkor jártam először Ázsiában. Szóval, Fukuoka felejthetetlen. Kár, hogy onnan nem tudtunk aranyéremmel hazajönni, az lett volna a megkoronázása a két hétnek. A döntőben csupán hosszabbításban kaptunk ki a jugoszlávoktól.

-- Két évre rá Szicíliában is csak egy gólon múlt az aranyérmük.

-- Igen, de az egészen más eset volt. Ott a rendes játékidőben kaptunk ki öt--négyre az olaszoktól úgy, hogy végig nekik fújtak a bírók, ezt tükrözi a tizenhárom--hatos kiállítási arány is. Az enyhe kifejezés, hogy feléjük lejtett a medence.

-- Feltételezem, a legutóbbi, mallorcai universiade eredményeit is kapásból sorolja.

-- Számokban nagyon jó vagyok... Ott harmadikak lettünk, az elődöntőben a spanyoloktól kaptunk ki nyolc--hétre, majd a bronzmeccsen tizenhárom--hétre vertük az amerikaiakat. Mondom, az eredményekre évek múltán is emlékszem.

-- Mit vár Kínától?

-- A számokat majd utólag sorolom fel... Minél több versenyre szeretnék kimenni, a Nagy Falat és a Tienamnen teret mindenképp meg akarom nézni, aztán meglátjuk, mire lesz még időm. Még nem jártam Kínában, és a kérdezősködésemre vegyes válaszokat kaptam. Mondják, az ellentétek országa, nagy a szegénység és a gazdagság, de amit akarnak, meg tudják csinálni. Abban biztos vagyok, hogy a 2008-as olimpia miatt az universiadét jól megszervezik.

Nemzeti Sport 2001.08.17.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004