FONTOS


 








Már csak hat nap a 21. pekingi nyári universiade rajtjáig
Jordanov megtörte az átkot nyújtón

Bár a legnagyobb küldöttség csak augusztus 20-án ül repülőgépre, hogy elutazzon Pekingbe a 21. nyári universiade színhelyére, a tornászok az asztaliteniszezőkkel és dzsúdósokkal kiegészülve egy kisebb előörsöt képezve már augusztus 18-án a kínai fővárosba repülnek.

Éppen ezért nagy jelentősége volt a szerdán a Tornacsarnokban lebonyolított felmérő viadalnak, amelyen a férfi tornaválogatott adott ízelítőt jelenlegi tudásából.

Bátran kijelenthető: a helyzet sokat változott. Legalábbis a múlt szerdai tatai világbajnoki válogatóhoz képest, ahol meglehetősen gyatra produkciókkal riogatták a fiúk a jelenlévőket. Szerdán azonban mintha kicserélték volna a csapatot, négy szerig ugyanis rontás nélkül adták elő gyakorlataikat a versenyzők. S igazából azon sem csodálkoztunk, hogy korláton és nyújtón gyengébb teljesítményt nyújtottak, hiszen az idén ezzel a két szerrel szenvednek a legtöbbet tornászaink.

Ezúttal kivétel volt ez alól Jordanov Krisztián és Takács Árpád, előbbi nyújtón tíz pontból induló gyakorlatára 9.3-at kapott (rég volt már ilyen magas pontszám ezen a szeren), utóbbi pedig Jordanovhoz hasonlóan rendkívül biztatóan mozgott korláton. Jordanov egyébként 52.300 összpontszámmal megnyerte a felmérőt, ami az utóbbi idők balszerencsés szerepléseit nézve akár önbizalmat is adhat neki az universiadéra.

De érvényes ez a megállapítás az egész csapatra. Gál Róbert, akit talajon és ugrásban a döntőbe várnak Pekingben, ezúttal lovon és ugrásban jutott kilenc pont fölé. Fekete Levente lólengés gyakorlata 9.3, míg gy?r?je 9.2-őt ért, amit ha csiszolgatna még egy kicsit, akár szép reményekre jogosíthatná őt a jövő héten rajtoló egyetemi és főiskolás olimpián.

És nem szabad elfeledkeznünk Lőrik Attiláról sem, aki a csapat rangidőseként utazik Kínába. A BHSE tornásza ezúttal erős fejfájással versenyzett, de lólengésben (9.1) és ugrásban (9.1) így is sikerült kiemelkedőbb gyakorlatot produkálnia.

Lipiczky Ágnes

Felmérő verseny, Tornacsarnok

Férfiak. Egyéni összetett: 1. Jordanov Krisztián (BHSE) 52.300, 2. Fekete (BHSE) 52.000, 3. Takács (BHSE) 51.400

Takács jó szereplést remél

Úgy tartják róla, nagy reménysége lehet a magyar tornának. Robbanékony, de ugyanakkor elegáns tornász, és ha leküzdi a fiatalsága adta bohóságát, akár még sokra is viheti ebben a sportágban. Takács Árpádról van szó, aki a múlt hét végén megnyerte az egyéni összetett versenyt a Szlovákia-Magyarország válogatott találkozón, és a szakemberek egyöntet? véleménye szerint figyelemre méltó tornát nyújtott Pozsonyban.

- Úgy érzem, sokkal jobb kondícióban vagyok, mint mondjuk egy hónappal ezelőtt, többet bírok el az edzéseken, és ennek meg is lett az eredménye Pozsonyban - mondta a fiatal tornász.

- Melyik az a szer, amelyre kiemelten odafigyel?

- Gyakorlatilag minden szer ugyanolyan fontos, de úgy érzem, a korlát megy a legjobban. Annak ellenére is, hogy Pozsonyban például talajon és ugrásban értem el jobb eredményt. Igazából az a célom, hogy az universiadén és az őszi világbajnokságon is mind a hat szeren hibátlan gyakorlatot adjak elő, hiszen ezzel leszek a leginkább a csapat segítségére.

- Az idén szerepelt először a felnőttek között. Milyen tapasztalatokat szerzett?

- Igazából még nem voltak olyan nagy versenyeim, az universiade lesz az első komoly megméretésem. Bevallom, egy kicsit izgulok is ezért.

- Szokott félni a versenyein?

- Előfordul, és ez hol jobb, hol rosszabb hatással van rám. Most csak azt érzem: örülök, hogy megkaptam a lehetőséget arra, hogy az universiade csapat tagja legyek. És ahogy a mai produkciónkat látom, szerintem mindenki keményen odateszi majd magát Pekingben.

Pekingi pillanatok

Egy héttel az Universiade kezdete előtt szerdán Pekingben megnyitotta kapuit a sportolók elhelyezésére szolgáló falu. Pai Csi, a kínai főváros polgármestere az ünnepségen elmondta: reméli, hogy az egyetemisták és főiskolások világjátéka történetének legjobb eseménye lesz a mostani. Az augusztus 22. és szeptember 1. közötti 21. universiadéra 160 ország több mint 7000 versenyzőjét várják. A magyar küldöttség tíz sportágban érdekelt.

*

Lala tündéri. Sokan úgy vélekednek róla, hogy az universiade kabalaállatának választott krokodil kedves figurája lesz az universiadénak. Ráadásul nem légből kapott a kabala. Lalát ugyanis a Pekingen is átfolyó Jangcéban megtalálható.

Nemzeti Sport 2001.08.16.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004