FONTOS


 








A NOB 112. ülése - egy csendes nap, a kínai ünneplés jegyében
Peking minden idők legjobb olimpiájára készül

A pénteki, rendkívül fontos döntést hozó nap után a szombat jóval csendesebben telt Moszkvában. Miközben a helyi sajtó pro és kontra (elismerő jelzők a pályázatról, szemben az oly sokszor hangoztatott emberi jogok megsértésével) elemezte a NOB döntését, miszerint 2008-ban Peking lehet a XXIX. nyári játékok házigazdája, Juan Antonio Samaranch vezérletével egész napos ülésen vettek részt a tagok. Persze a kulisszák mögött még mindig a kínaiak győzelme volt a téma, no meg az, hogy nem csak Pekingben és Kína más nagyvárosaiban, hanem a moszkvai nagykövetségen is hatalmas ünneplést csaptak a 2008-as rendezők, amelyen ott volt többek között Li Lang-csing miniszterelnök-helyettes, s nyilván ő is hozzájárult az előre behűtött pezsgő, rizspálinka és - mert ugyebár Moszkvában vagyunk... - vodka fogyásához. Rá egyébként ezen túlmenően is kifejezetten kellemes feladat vár, hiszen személyesen számolhat majd be a történtekről a vasárnap Moszkvába érkező Csiang Cö-min államfőnek. E látogatás elsődleges célja ugyan az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel írjon alá alapszerződést, ám a jólértesültek tudni vélik, hogy az időzítés egyáltalán nem véletlen: a kínaiak biztosra mentek, elképzelni sem tudták, hogy ne ők nyerjék el a rendezés jogát. Ebbéli meggyőződésükben még az sem ingatta meg őket, hogy a szavazási procedúra, egy ilyen súlyú döntéshez nem méltó módon, helyenként meglehetősen döcögősen zajlott.

- A NOB nem készítette elő megfelelően a szavazást, méltatlan volt az öt pályázó város magas színvonalú, nagyszerű versengéséhez, s magához az eseményhez, hiszen a döntéssel máris egymillió dolláros csekket kaptak Peking vezetői, és emellett persze a játékok megrendezésének lehetőségét - magyarázta a döntés másnapján Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. - Más alkalmakkor a helyszín kijelölésének kihirdetése sokkal ünnepélyesebb körülmények között zajlott le.

- Mire gondol?

- Arra, hogy korábban a meghívottak egy televíziós adást nézhettek végig: a pályázó városokba kapcsoltak, a hangulatról, a körülményekről tudósítottak. Azután a NOB tagjai a szavazás befejeztével felálltak a színpadon, s Samaranch elnök kinyitotta azt a bizonyos borítékot. Annak idején mi, a NOB tagjai is csak abban a pillanatban értesültünk a döntésről. Beszédek hangzottak el, ünnepélyes keretek között írták alá a rendezéssel kapcsolatos szerződést. Most viszont még az érdekeltek sem lehettek bent a teremben, ahol a szavazás folyt, s ahol kihirdették az eredményt.

- Mi a véleménye a döntésről?

- Peking mindenképpen megérdemelte a sikert. A kínaiak már nyolc esztendővel ezelőtt is kiváló anyagot nyújtottak be, de akkor Sydney megelőzte őket. Azóta finomodott, javult pályázatuk, a szemlebizottság is minden tekintetben megfelelőnek ítélte, s a helyettes államelnök, a főpolgármester és a sportminiszter jelenléte is sokat számított. A sport és az olimpiai mozgalom számára fantasztikus lehetőség, hogy a földkerekség legnagyobb, több mint egymilliárd lakost számláló országa ötkarikás játékok házigazdája lesz. Ez nemcsak a kínai sportnak adhat még nagyobb lendületet, hanem az olimpiai eszme táborát is milliónyi nagyságrenddel növelheti. A magas színvonalú sport a kínai kultúra hagyományaival ötvözve csodálatos olimpiát hozhat létre. Biztos vagyok benne, hogy Peking nagyszer? olimpiát rendez.

- Hogyan vélekedik a szavazás alakulásáról?

- Oszaka első fordulóbeli kiesése várható volt, de túl kevés szavazatot kapott, s ennek a körnek érdekessége volt, hogy Isztambul megelőzte Párizst. Bár a francia miniszterelnök és Párizs főpolgármestere is eljött Moszkvába, de a tagok Athén után valószín?leg nem akartak ismét európai várost előnyben részesíteni. Toronto pályázata technikailag ugyan kiváló volt, de a jelek szerint a NOB tagsága mindenképpen Pekinget akarta. Ezt bizonyítja az is, hogy Isztambul szavazóinak egy része a második körben átpártolt a kínai fővároshoz.

A korábbiakkal ellentétben ezúttal már két magyar NOB-tag vehetett részt a helyszín kiválasztásában, hiszen az elmúlt év szeptembere óta Aján Tamás, a MOB főtitkára, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnöke is a NOB tagja lett.

"Igazán jó döntést hoztunk - mondta Aján Tamás. - Pekingben a nagyszer? létesítmények többsége máris készen áll, a továbbiak megépítésére a kormány vállalt garanciát, így a körülmények minden bizonnyal tökéletesek lesznek. Versenyzőik máris a világ élvonalához tartoznak és az olimpia lehetősége újabb fejlődést eredményezhet. Kínában az utóbbi években több nagy világversenyt rendeztek és az augusztusi Universiade is hasznos főpróbát jelenthet számukra. Ami pedig a két vitatott kérdést, a levegő szennyezettségét és az emberi jogok kapcsán emlegetett panaszokat illeti, ezek felszámolásában, megszüntetésében is segítségükre lehet az olimpia megrendezése."

Apropó, emberi jogok: a moszkvai NOB-ülésre a legnagyobb, közel háromszáz főt számláló küldöttséggel érkező kínaiakkal egytől egyig madarat lehet fogatni, s az örökké vigyorgó Vang Vejnek, a szervezőbizottság vezetőjének az arcáról még akkor sem hervadt le a mosoly, amikor a sajtó képviselői ismételten ezekről a problémákról faggatták. Igaz, segítségére volt Fracois Carrard a NOB főigazgatója, aki sietett kijelenteni: a gondok ugyan léteznek, s a tagok dönthettek volna úgy, hogy emiatt becsapják az ajtót a pekingiek előtt, ám ők inkább megadták az esélyt annak, hogy a következő hét esztendőben változzék a helyzet. Arra ugyan nem felelt, mi történik, ha a kívánt változások nem következnek be, de hát ezek a pillanatok nem is lettek volna ünneprontásra alkalmasak. Különösen úgy, hogy a kínai szervezők szerényen kijelentették: "minden idők legjobb olimpiáját" kívánják megrendezni, olyat, amelyen az összes résztvevő álma teljesül Pekingben. Magyarázatként hozzátették, hogy az olimpiai faluban az egyágyas, tágas szobák, légkondicionálással, televízióval, telefonnal és internetes lehetőséggel várják majd a sportolókat.

Hogy a minden idők legjobb olimpiájára vonatkozó merész kijelentés igaznak bizonyul-e, annak megválaszolására 2008-ig várnunk kell...

Salt Lake City készen áll

Peking és 2008 még messze van, a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpia viszont már vészesen közel. Nem véletlen, hogy az esemény házigazdái a moszkvai NOB-ülést használták ki arra, hogy tájékoztassák a sajtó képviselőit az előkészületekről. Mint kiderült, gyakorlatilag készen állnak a rajtra, ígéretük szerint a téli sportágak szerelmesei emlékezetes versenyeket láthatnak majd a Utah állambeli városból. Az olimpiai lángot november végén gyújtják meg - a hagyományok szerint - Görögországban, s december 4-től (az első állomás Atlanta lesz) kezdve 65 napon keresztül járja be szinte az egész Egyesült Államokat. A versenyeket tizenkét helyszínen bonyolítják le, ezek mindegyike kész, a legnagyobb, az olimpiai stadion 52 ezer néző befogadására alkalmas. Az előzetes számítások szerint a 7 sportág 78 versenyszámában 80 ország 2345 sportolója verseng az érmekért, amelyeket külön az erre a célra épített "Olimpiai Érmek Terén", húszezer néző jelenlétében vehetnek majd át. A versenyek zökkenőmentes lebonyolítását egyébként 20 ezer önkéntes segíti, akiket a 60 ezer (!) jelentkezőből választanak ki.

Kínai falatok a győztes tiszteletére

V. D.

Peking péntekről szombatra virradóra lelkes hangulatban ünnepelt, de a moszkvai kínai nagykövetség szakácsai sem bíztak semmit a véletlenre. Biztosra mentek, s a kedvező döntés kihirdetése után alig néhány órával csaknem félezer vendéget fantasztikus lakomával, igazi kínai falatokkal vártak. Cen-liang Ho, a NOB végrehajtó bizottságának tagja meghatva mondott köszönetet valamennyi kollégájának, s a lelkes hangulat egyik újabb bizonyítéka annak, hogy Peking nagyszer? olimpiát rendez hét esztendő múlva.

*

A szombaton reggel folytatódott ülésen előbb a FIFA korábbi elnöke, Joao Havelange, a NOB doyenje búcsúztatta a leköszönt Francoise Zweifel főtitkárasszonyt, aki a jövőben az olimpiai múzeumot igazgatja. Annyi dícséretet, oly sok elismerést kapott, hogy a végén könnyek fénylettek szemében. Samaranch elnök viszont búcsúja előtt negyvennyolc órával már megkapta az első "figyelmeztetést". Az új-zélandi Tay Wilson ugyanis kifogásolta az új NOB-tagok jelölését, mondván, ezt a kérdést még tanulmányozni kellene, s talán nem ártana az új elnökre hagyni a javaslattételt. A jelzés minden kétséget kizáróan az elnök fiának, az ifjú Samaranchnak szólt, akit a tervek szerint hétfőn iktatnának a testület tagjai közé.

*

Schmitt Pál kétszer jutott főszerephez. Az ülés kezdetén, az olimpiai érdemrendek átadásakor töltötte be a protokollfőnök tisztét, majd a környezetvédelmi bizottság munkájáról számolt be. A tagok elismeréssel adóztak a bizottság tevékenységéért, és örömmel fogadták az újabb világkonferencia rendezését, amelyre november elején Naganóban kerül sor, ötven egykori kiváló olimpikon részvételével.

*

A dopping elleni küzdelemben végre komolyabb előrelépést jelenthet az ésszer? munkamegosztás. A sydneyi olimpiai játékok előtt és alatt a NOB, a szervezőbizottság, a nemzetközi szövetségek, a WADA, az ausztrál kormány és a nemzeti olimpiai bizottságok egyaránt végeztek ellenőrző vizsgálatokat. A magyar szólásmondás igazsága érvényesülhetett, mivel sok bába között elveszett a gyerek. Nos, a jövőben az ellenőrzéseket egyedül és kizárólag a WADA, a Nemzetközi Doppingellenőrző Iroda irányítja, szervezi és koordinálja. A NOB orvosi bizottsága kizárólag a kutatással, neveléssel és felvilágosítással foglalkozik. A génmanipuláció ellenőrzésének vizsgálati rendszerét is napirendre t?zik.

*

Több párizsi és londoni lap szombat reggel megjelent számában közölte Jacques Rogge és Dick Pound elnökjelöltek programját, amivel nyilván megsértették az etikai bizottság szigorú intézkedését. A szabályzat szerint az elnökjelöltek csak tagtársaikat tájékoztathatták terveikről, elképzeléseikről. A kora délutáni sajtótájékoztatón egyébként mindketten kitértek a konkrét válaszadás elől.

*

Az olimpia jövője az új elnök személyétől függetlenül hosszú távra biztosított. Az immár ötödik topprogramhoz, a 2001-2004 közötti időre tíz világcég csatlakozott évente legkevesebb húszmillió dollár támogatással, de már a hatodik, 2004-2008 közötti topprogramhoz csatlakozó szándéknyilatkozatát is négy cég aláírta.

Szűcs Miklós, Nemzeti Sport 2001.07.15.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004