FONTOS


 

Úgy tudják, eltiltották az edzőt a hongkongi úttól
Pintér Sydneyben ugrik, Helsinkiben nem teheti

"Segítő kezek nyúltak felém, mégis sikerült..." - mondta enyhe iróniával a napokban három méteren olimpiai kiküldetési szintet ugró Pintér Orsolya kedvese, Veszeli Gábor, aki valódi családi vállalkozást üzemeltet, hiszen az általa alapított Swan Dive-nak egyetlen versenyzője van, a szülés után visszatért, már fentebb említett Pintér Orsolya. Veszeli amúgy a hongkongi Grand Prix-versenyen kivívott olimpiai részvétel miatt invitálta a tollforgatókat a Kaltenberg sörözőbe, ám hamar kiderült: nem csak örömre van oka a műugrópárnak.

A szó szerint szerelemből létrehozott egyesület és a Magyar Műugrószövetség viszonya ugyanis továbbra sem felhőtlen, Veszeli diplomatikus fogalmazásából is kitűnt, a jeges viszony mögött az (is) állhat, hogy mint a szövetség volt társadalmi elnöke, jelenleg is pereli a szervezetet. A lényeg viszont: Veszeliék meglehetősen furcsának tartják, hogy Pintér edzője, Benyák András az utolsó pillanatban lemondta a hongkongi Világkupa-részvételt, a versenyző így edzője nélkül lépett deszkára. Nem hivatalos értesüléseik szerint, Benyákot a szövetség tiltotta el az utazástól - és nem azért, hogy ezzel is segítsék Pintér ugrásait...

Veszeli Gábor szerint sokan azt sem nézték jó szemmel, hogy a szülés után visszatérő versenyző kétszer is Miamiban edzőtáborozott. Ami tény, Pintér felkészülését - tavaly szeptember óta tréningezik ismét - a férje, Veszeli Gábor finanszírozza. Mint megtudtuk, a Sydneyt érő hongkongi szereplésig ötmillió-kétszázezer forintba került Orsolya felkészülése. Mindamellett nem egy profitorientált vállalkozásról van szó, Veszeli szerint: "Tudom, hogy Orsinak a műugrás az élete, a párom, a gyerekem anyja, természetesen mindent megteszek érte."

Pintér Orsolya azt is megsúgta, az olimpián a legjobb tizenkettőbe szeretne kerülni - Atlantában huszonötödik volt -, és fejébe vette, hogy a június végén esedékes helsinki Eb-n is elindul. És itt a következő bibi... Mint kiderült, Pintér bár menne, nem tagja az utazó csapatnak. Veszeli szerint arról nem Orsolya tehet, hogy a három Eb-válogató közül csak egyen tudott részt venni, a másik kettő idópontjában Kínában, majd Hongkongban, a már említett Grand Prix-viadalon vendégszerepelt.

A sajtóbeszélgetésen elhangzottakkal szembesítettük Hajnal Attila szövetségi kapitányt. Mint elmondta: Benyák Andrást nem letiltotta a szövetség a honkongi útról, hanem úgy ítélte meg: jobb ha a tengerentúlról hazatérő, olimpiai éremesélyes Lengyel Imrével foglalkozik inkább Budapesten. Azt, hogy Pintér nem lesz tagja az Eb-csapatnak, Hajnal szerint várható volt: "Három válogatóversenyt írtunk ki, abból kettőn kellett indulni és egyen kellett Eb-kiküldetési szintet teljesíteni. Pintér Orsi csupán az első válogatón vett részt, akkor sem ugrott szintet. Az olimpiai keretnek természetesen tagja, az Eb-n viszont így nem számolhatunk vele" - összegzett Hajnal, aki szerint szó sincs arról, hogy vélt vagy valós sérelmek miatt valaki is Pintér ellen tenne. A helsinki Európa-bajnokságon amúgy Lengyel Imre, Mélay Csaba és Déri Eszter szerepel.

Pintér nem. Neki marad Sydney.

Családi vállalkozásban...

Sal Endre, Nemzeti Sport 2000.06.10.

MŰUGRÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

   Pintér Orsolya