FONTOS


 

Bóta Kinga megelégelte a tartalékos szerepet
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Sportonline, 2001.05.25
--------------------------------------------------------------------------------

Alig telt el egy hét és újabb megmérettetésen, a MOL Kupán vesznek részt kajakosaink, ezúttal Szegeden. A szolnoki ob.-n egyértelművé vált, hogy az eddig tartalékos szerepre kényszerült - a Sydneyben ezüstérmes négyesben, "csak" alternatívaként jött szóba - Bóta Kinga, Szabó Szilvivel párosban, de egyéniben is alkalmas arra, hogy megfelelően képviselje a sportágat a nemzetközi vizeken.


Tartalékként vettél részt az olimpián.

Elegem is lett ebből a szerepből. Nagyon rossz úgy ott lenni egy vilgágversenyen, ráadásul egy olimpián, hogy a lényegből kimaradsz. Ezért is határoztam úgy, hogy meghúzom ezt az évet, legyen most más a tartalék, én versenyezni szeretnék.

Hogyan megy most alattad a hajó?

Van még mit javítani, de nem rosszul. Az egyértelműen állíthatom, hogy nem vagyunk még csúcsformánkban, de amikorra kell, akkorra meg lesz.

Az elöbb elmlítetted, hogy bizonyítani akarsz. Nem lenne ez jobb egyesben?

Nagyon töröm rajta a fejem, de nem vagyok a doggal egyedül, mert Szabó Szilvinek is hasonló elképzelései vannak, de Kovács Kati áll legközelebb a mevalósításához és jön Visky Erzsi is, aki a négyes tagja is, ebből egyértelműen következik, hogy egyesben is ott akar lenni. Ettől válik ez a csapat nagyon gyorssá, mert egyenként is képesek vagyunk a sikerre, összeülve meg egyesül ez az erő.

Szabó Szilvi volt a legerdményesebb női kajakos az elmúlt hét végén, a gyorsasági kajak-kenu országos bajnokságon, az egyik aranyérméhez az ötből, te is hozzásegítetted.

500 m. párosban mentünk együtt és azt hiszem meggyőzően nyertünk. Bíztunk a sikerben, mind annak ellenére, hogy keveset edzettünk együtt a tavasszal, de amit igen, az nagyon jó volt.

Benetek még az olimpia, vagy jól sikerült a tavasz?

Nem történt más, mint az, hogy jönnek a fiatalok, akik nem hagynak a babérokon ücsörög minket. Sokat segítenek azzal, hogy a nyomunkban vannak, meg a becsvágy is hajt azért bennünket, mivel nem volt az a Sydney szereplés teljesen makulátlan. Rengeteget dolgoztunk az idén már, de a világversenyekre még több kell.

Az, hogy jól mentetek együtt, jósol e a világversenyekre valamit?


Sejteni lehet csak a dolgokat, de biztosat a válogatók után tudunk majd mondani.Az 500 m négyes látszik csak biztosabban, Kovács Kati - Visky Erzsi - Szabó Szilvi és én ülünk majd össze, de bízom benne, hogy párosban is ott leszek Szilvivel.

Ha edzésen mentek egy pályát, olyan mintha bajnoki döntő lenne?

Igen, teljesen. A hétvégi bajnokságon is azon nevettünk, hogy párosban is mintha házi döntő lett volna, mert szinte minden egységben volt csapatag közülünk.

Nem egyfajta hűtlenség a Szilvi részéről, hogy egyik nap veled, másnap Kovács Katival megy párosban?

Mindenki a saját érdekei szerint dönt, mint ahogy én is ezt teszem. Ezen a versenyen is így volt, 3 párost mentem három különbőző emberrel, mert az adott számban így éreztük a legjobbnak. Csapat számára pedig sokkal jobb, ha mindenki tud mindenkivel menni, persze vannak jobb és rosszabb összeülések is, amikre csak próbákkal lehet rájönni, hogy melyek azok.Aztán majd a válogatók alkalmával eválik, hogy az éles versenyen ki kivel fog versenyzeni. Most először a MOL kupa következik, mely az idei első komolyabb próbatétel.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Bóta Kinga