FONTOS


 

Viski és András malac 2001 óta veretlen a négyessel
A konyha világbajnoka is

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.07.31
--------------------------------------------------------------------------------

Az idén először a hét végi, második válogatón száll hajóba a vb-részvételért női kajak négyesünk, amely immár harmadik éve nem talál legyőzőre. A magyar kvartett utoljára Sydneyben szorult a második helyre, ám a 2001-ben kialakult - a teljes olimpiászt tekintve véglegesnek mondható - összetételben mindmáig veretlen. Kovács Katalin egyesben, Szabó Szilvia és Bóta Kinga párosban is remekel, ám K-4-ben aligha mennének sokra a tiszaújvárosi Viski Erzsébet, s egy titokzatos férfiú, András nélkül.


Visky Erzsébet nemcsak a lapátot, a fakanalat is kiválóan forgatja (fotó: Danis Barna)
- Valóban régi motorosok vagyunk már, hiszen 1999 óta a négyes tagjai vagyunk - mondta Viski Erzsébet is, aki a nyilatkozattételre képtelen András nevében is szólt: - Ha valaki nem tudná, a kvartett ötödik tagja a plüss kismalac. Amikor a parton nekiindulunk a hajóval a víz felé, ma már mindnyájan azt kutatjuk, a lapátok mellett Andrást is magunkkal vittük-e.
- Azért e tekintetben négyőjük teljesítménye döntött.
- Mi abban hiszünk, hogy öten vagyunk ilyen erősek, elvégre a kabalájában mélyen hinnie kell minden sportolónak. Ugyanakkor ki kell egészítenem a sikerreceptet: a legfontosabb szereplő ugyanis esetünkben rendre a parton marad. Edzőnk, Fábiánné Rozsnyói Katalin munkája nélkül aligha értük volna el a sikereinket.
- Az ötszáz négyes mellett milyen számokban versenyezne még az atlantai világbajnokságon?
- Még a kvartettbéli indulást sem akarom biztosra venni, hiszen a jogot most, a szegedi válogatón szerezhetem meg. Szintúgy igaz ez az ezres négyesre, illetve ha minden jól megy, a kétszázas párosra, amelyben Dékány Kinga a partnerem.
- Feltételes módban kérdem: mire számíthatnánk a vébén az említett számokban?
- Kétszázon nagyon sok a jó kajakos, tavaly az ezres négyessel a harmadik hely is szép eredménynek tetszett, ötszázon ellenben a címvédés a cél. Mi tagadás, nem bánkódom azért, mert a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt épp a legfontosabb számban nyújtjuk.
- Úgy tudom, már csak azért is nélkülözhetetlen a csapatnál, mert a lapát helyett főzökanállal a kézben is legyőzhetetlen.
- Ez némiképp azon is múlik, hogy a lányok közül épp engem szponzorál a Zepter, úgyhogy kötelességem főzőcskézni. Ám miután ebben a műfajban nem írnak ki válogatót, nincs miért szerénykednem: e "szakágban” is világbajnok vagyok.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Viski Erzsébet