FONTOS


 

tiszaújvárosi versenyző pótolhatja Kőbánt a négyesben
Bóta: foggal, örömmel

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2001.07.05
--------------------------------------------------------------------------------

Bóta Kinga a fogós és a fogas kérdésekre is tudja a választ. A világbajnoki bronzérmes, kétszeres Eb-ezüstérmes tiszaújvárosi kajakos ez utóbbi problémával szerdán kereste fel fogorvosát, s két töméssel megúszta a látogatást. Fogós kérdésnek a négyes új összeállítása tetszett, ám Bóta nem várt sokáig e gond orvoslásával: hiába mondták sokan, hogy Kőbán Rita kiválásával tátongó űr marad női csapathajónkban, Bóta beülése nyomán szinte azonos tudású négyes indulhat a hét végi MKB-kupán, a második válogatón, s minden bizonnyal az ez évi világversenyeken.

- Hű, de fáradt a hangja, ilyen sokat edz a válogató előtt?!

- Dehogy, az adag már csökken, csak lidokainból kapok többet - mondta Bóta Kinga.

- Így meggyötrik a tréningek?

- Ugyan, csak a fogorvosom adja be, injekció formájába. Most tömettem be két fogam, mert nem akarok ezzel bajlódni az Eb- és vb-felkészülés során.

- Ha megbocsát a hasonlatért: ön is eltüntette a lyukat négyeshajónkban...

- Igen, úgy fest, ötszázon megoldódnak a gondjaink. Remélem, a következő években is velem végződik majd a kvartett összeállítása.

- Mire lett volna képes, ha már tavaly, az olimpián lehetőséget kap?

- Nem volt felemelő érzés csupán tartalékként kiutazni Sydneybe, de a feltételes módú, múlt idejű mondatok nem foglalkoztatnak. A női mezőnynek jutó három olimpiai szám igen szűkösen szabja meg a lehetőségeket: ettől függetlenül abban bízom, hogy Athénben már aktív résztvevője, mi több, éremszerzője leszek a játékoknak.

- Elképzelését erősíti, hogy a négyes mellett egy másik olimpiai számban is helyet követelt: az egyesre áttért Kovács Katalin helyén párosban szintúgy stabil csapattag.

- Egyelőre valóban elég jól megy nekünk Szabó Szilvivel: edzéseken kiváló időket teljesítünk, nyertünk már válogatót, s élen végeztünk az eddigi egyetlen nemzetközi versenyen, a szegedi Mol-kupán. Én szeretnék a milánói Európa-bajnokságon még egy futamot elvállalni: mondjuk a kétszázas vagy az ezres négyest, de természetesen az olimpiai számokkal is elégedett vagyok.

- A tavalyi, igaz, elsősorban Kőbánnal kapcsolatos zűrök után milyen a hangulat Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatában?

- Remek. Kati nénivel sem nehéz együtt dolgozni, kitűnő edző. Egy kicsit ugyan maximalista, ám a sikerességhez alighanem ez elengedhetetlen. Szolnokon amúgy a legjobb hazai pályán készülhetünk, így panaszra nincs okunk.

- Idén egyedül önnek adatott meg az, hogy külföldön versenyezzen. Japánban le is győzte a német Birgit Fischert...

- Hiába mondják, hogy Sydney óta nemigen lapátolt, számomra szép emlék, hogy megelőztem a hétszeres olimpiai bajnokot, a sportág legeredményesebbjét. Önbizalmat ellenben nem ebből merítenék: inkább az Eb-n és a világbajnokságon mutatott teljesítményemből.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Bóta Kinga