FONTOS


 

Kajak-kenu, Európa-bajnokság
Janics remekelt, Joób javított a kajak-kenu Eb-n

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2004.05.20
--------------------------------------------------------------------------------

Mindössze két magyar egység lesz érdekelt a péntek délelőtti 1000 m-es középfutamokban a poznani olimpiai kvalifikációs kajak-kenu Európa-bajnokságon, a többi számban - egy kivétellel - legközelebb csak a döntőben szállnak vízre Angyal Zoltán szövetségi kapitány csapatának tagjai. A  délutáni 500 m-es előfutamokból négy magyar egység kvalifikálta magát egyenes ágon a döntőbe.

Délelőtti krónika

A csütörtöki nyitányon összesen öt magyar hajó vett részt: a kajakosoknál Kökény Roland (k-1) megnyerte előfutamát, a Bauer Márton, Siebel Lajos duó pedig harmadik lett. Mindkét egység a középfutamba került. Elsőként haladt át a célvonalon a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összeállítású olimpiai bajnok kvartett, csakúgy, mint a kenusoknál a Kozmann György, Kolonics György páros. Ezekben a számokban a siker egyből döntős szereplést jelentett.

C-1-ben a fiatal Joób Márton néhány méterrel a befutó előtt beborult a vízbe, így kiesett a versenyből. Ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarország ebben a számban nem szerezhet olimpiai kvótát az Eb-n, de Athénban ettől függetlenül természetesen indíthat versenyzőt, hiszen korábban már négy kenusnak harcolt ki indulási jogot, márpedig ők "lefedhetik" mind a négy számot (c-1, c-2 500 és 1000 m) az ötkarikás játékokon.

Az már szerdán eldőlt, hogy a leghosszabb távon négy magyar egységnek - k-1-ben Kovács Katalinnak, k-2-ben Szabó Szilviának és Bóta Kingának, valamint k-4-ben a Dékány Kinga, Móni Katalin, Faldum Bereniké, Benedek Linda négyesnek, illetve a Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Pulai Imre, Novák Ferenc kenus kvartettnek - nem kell vízre szállnia csütörtökön, mivel a nevezések alacsony száma miatt ezekben a számokban csak fináléra kerül sor.

Ez történt délután

Délután az 500 m-es előfutamokkal folytatódott az Eb. A magyarok közül a címvédőként induló női kajak négyes kezdett, s nem győzött ugyan, de második helyével is bejutott a vasárnapi fináléba. A világbajnok Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga kvartett - amely a május eleji, szolnoki válogató megnyerésének köszönhetően immár az athéni játékokra készül - az ötös pályára került, az ukránok és a románok közé. A rajttól ez a három egység jött el a legjobban, az ukránok nagyon "bekezdtek", 250 m-nél ugyanis már több mint egy fél hajóhossz volt az előnyük a magyarok előtt. A sorrend a folytatásban sem változott, mindössze annyit módosult a helyzet, hogy az élen álló hajó még jobban elhúzott a mezőnytől. Kovácsék második pozícióját - és egyben egyenes ági fináléba kerülését - senki és semmi sem veszélyeztette, így a csapat nem erőltette a győzelem megszerzését.

A Buzál Miklós, Ispán László, Pulai Imre, Novák Ferenc kenunégyes számára csak finálét rendeznek, ebben a számban ugyanis kevesen neveztek. K-1-ben Janics Natasa a döntőbe, Vereckei Ákos a középfutamba, c-1-ben Joób Márton szintén a középfutamba jutott 500 m-en.

Az Eb-n való indulás jogát a címvédő és egyben világbajnok Kovács Katalin szolnoki legyőzésével kiharcoló Janics úgy tűnik, nem elégszik meg klasszis riválisa "skalpjának" begyűjtésével, hiszen az előfutamban mutatott produkciója azt sugallja: a kontinensviadalon is nyerni akar. A selejtezőből csupán az első jutott egyenes ágon a vasárnapi fináléba, s a Démász-Szeged 21 éves lapátforgatója már a verseny elején tudatosította ellenfeleiben, hogy ő lesz az, aki a pénteki középfutamot kihagyja. Fölényére jellemző, hogy a finisre kiengedett, de így is mintegy másfél hajóhossznyi előnnyel ért célba.   

A szintén kajak egyesben rajthoz álló, címvédő Vereckei sokáig az élen haladt, a végére azonban kissé fáradni látszott, és végül másodikként zárt, helyezésének azonban nem volt különösebb jelentősége, hiszen az első hat a középfutamba kvalifikálta magát.

A folytatásban a kenu egyesek második előfutamában az a Joób Márton következett, aki délelőtt, 1000 m-en a vízbe borult, és kiesett. Ezúttal látszott, hogy semmit nem bíz a véletlenre, és inkább a kormányzásra - valamint dressze szárazon tartására - koncentrál. Igaz, így mindössze az utolsó, hetedik helyen haladt át a célvonalon, de ez is elég volt ahhoz, hogy a középfutamban folytathassa, és esélye maradjon arra, hogy újabb kvótát szerezzen Magyarországnak az olimpiára.

A Kozmann György, Kolonics György kenus páros egyből a döntőbe jutott 500 m-en, csakúgy mint a Benkő Zoltán, Beé István, Kucsera Gábor, Kökény Roland kajakos kvartett, míg a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, valamint a Paksy Tímea, Benedek Dalma kajak kettes a rövidebb táv előcsatározása során a középfutamba kvalifikálta magát.   

Kozmannék - csakúgy, mint délelőtt 1000 m-en - ismét magabiztos teljesítményt nyújtottak, futamukban a második helyen zártak, s mivel az első három automatikusan a fináléba került, készülhetnek a vasárnapi végjátékra.  

Az újabb olimpiai kvótákért is harcoló olimpiai bajnok Kammerer, Storcz duó ugyan megnyerte versenyét, de ez ebben a számban csupán a középfutamos folytatásra volt elegendő. A szolnoki válogatón a világbajnok Szabó Szilvia, Bóta Kinga párost legyőző Paksy, Benedek egység szereplését nagy várakozás előzte meg, ők azonban csalódást okoztak: saját bevallásuk szerint a nagy szél miatt irreális volt a verseny, és ezért értek csak a hatodik helyen célba. Ez azt jelenti, hogy a péntek délutáni középfutamban lesznek kénytelenek kiharcolni a fináléban való indulás jogát.  

Az 500 m-es előfutamok zárásaként a magyarok közül a Benkő Zoltán, Beé István, Kucsera Gábor, Kökény Roland kajakos kvartett szállt vízre, és győzött futamában, így bejutott a döntőbe. 

Nyilatkozatok

Angyal Zoltán szövetségi kapitány a következőképpen értékelte az Eb első napját: "A nyitány mindenki számára kötelező feladatot jelentett, és ma még lehetett hibázni, akik viszont a pénteki folytatásban is vízre szállnak, azoknak már jobban oda kell figyelniük. Akadtak apróbb hibák 1000 és 500 méteren is, ide sorolható Joób Márton borulása vagy az, hogy a női kajaknégyes délután beragadt a rajtnál, és végül csak második lett. A Kozmann, Kolonics kenus duó teljesítményével maximálisan elégedett vagyok, csakúgy, mint a kajakos Janics Natasa szereplésével."

Paksyék futamában állt rajthoz a közel négy éves kihagyás után visszatérő német klasszis, Birgit Fischer, aki Carolin Leonhardt párjaként versenyez Lengyelországban. A hétszeres olimpiai és 27-szeres világbajnok, 42 éves csillag a sydneyi játékok óta először szállt vízre világversenyen.  "Nagyon jó újra itt lenni, jó erőben érzem magam, és a hajónk is nagyszerű" - mondta a "kajaknagymama", akinek egysége fölényesen, mintegy 15 m-es előnnyel nyerte futamát, és ezzel egyenes ágon a fináléba került.  

A magyarokról szólva Fischer elmondta: tudja, hogy a válogatás még nem zárult le, és a csütörtökinél erősebb ellenfélre kell számítaniuk mind a döntőben, mind augusztusban Athénban.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK