FONTOS


 

Kajak-kenu, Európa-bajnokság
Európa–bajnokság előtt, fókuszban a férfikajak. Olimpiai címvédő négyesünk aranyeséllyel utazik Poznanba
Storczék kvótáért lapátolnak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Lipiczky Ágnes, Nemzeti Sport 2004.05.19
--------------------------------------------------------------------------------

Míg a női mezőnynél azt írtuk, hogy a csütörtökön kezdődő poznani Európa-bajnokság csak amolyan kötelező feladat lesz versenyzőink számára, hiszen az olimpiai indulás szempontjából semmit sem dönt el a négynapos viadal, addig a férfiak jó, ha iparkodnak Lengyelországban.

A válogató időszak megkezdése előtt Angyal Zoltán szövetségi kapitány ugyanis kijelentette: aki érmet szerez a kontinensviadalon (az olimpiai négyesnek legalább az ezüstérem megszerzése a cél), athéni indulónak vallhatja magát. Eddig K–1 500 méteren, valamint K–4 1000 méteren sikerült kvalifikációt szerezniük versenyzőinknek, így jó szereplés esetén a fennmaradó három indulási lehetőséget még begyűjthetik férfi kajakosaink (érem esetén pedig a helyüket is biztosítják a kajakosok az Athénban induló egységekben).
A legnagyobb esély erre a kettesek 500 méteres küzdelmében lesz, hiszen itt rajtol az olimpiai címvédő Kammerer Zoltán, Storcz Botond kettős, amely a szolnoki válogatón meggyőző formában lapátolt.
"Úgy érzem, valóban remek állapotban vagyunk, és ez nemcsak a párosra igaz, hanem a négyeshajóra is, hiszen a felkészülés ezen szakaszában még sosem mentünk ilyen jó időket" – mondta Kammerer Zoltán, aki megélte azt az időszakot is, amikor nem sokkal Sydney után felbomlott a Kammerer, Storcz, Vereckei Ákos és Horváth Gábor alkotta aranynégyes.
Az edző, Sári Nándor és a fiúk elmondása alapján, no és a felröppenő pletykákkal (Horváthot kiteszik a csapatból) ellentétben az egység és a lelkesedés újra a régi. Nem mellesleg pedig a szakemberek szerint ez az a csapat, amely az olimpián képes lehet megcsípni a világ- és Európa-bajnoki címvédő szlovák négyest. Poznanban biztos, hogy jobbak lesznek, hiszen a nevezési lista szerint az Eb-n nem indulnak az elmúlt években mindent megnyerő szlovákok.
"Biztosan ők már az olimpiára koncentrálnak, és most inkább a páros számokat erőltetik, amelyekben még nincs kvótájuk – mondta Vereckei Ákos. – Mi az elmúlt héten nagyon sok négyes edzést tartottunk, és valóban jól ment a hajó, így azt hiszem, aranyeséllyel indulunk majd az Eb-n. Bár nem akarom elkiabálni, mert nagyon sok erős egység alakult az elmúlt időszakban, és vonatkozik ez a négyesekre és a párosokra is. Ráadásul az olimpiai pótkvalifikáció miatt itt lesz a fél világ, szóval nem lesz egyszerű győztesként áthaladni a célvonalon."
Vereckei egyébként azt is elárulta, hogy szeretné megvédeni Európa-bajnoki címét egyesben, amire – ha jó napot fog ki – minden esélye megvan.
S hogy a többi magyar egységtől mit remélhetünk?
Elsősorban döntőbe jutást, ám kis szerencsével több dobogós produkcióval is ámulatba ejthetjük a kontinenst.

Angyali jóslatok


Storcz Botond (balra) és Kammerer Zoltán olimpiai címvédôként célozza meg Athént (Fotó: Meggyesi Bálint)
"Az érem- és az olimpiai kvótaszerzés lesz a fő feladata a fiúknak Poznanban. Ezer egyesben és kettesben, valamint ötszáz kettesben még hiányzik az olimpiai kvóta, amelyet reményeim szerint begyűjtenek versenyzőink. Az Európa-bajnokságon számonként három helyet osztanak ki az olimpiára és remélem, hogy mindhárom számban sikerül megcsípni az athéni indulást biztosító helyet. Ehhez természetesen minimum a döntőbe kell kerülni a versenyzőknek, azaz ezer egyesben Kökény Rolandnak, párosban a Siebel, Bauer kettősnek, míg ötszázon az olimpiai címvédő Kammerer, Storcz duónak. Természetesen utóbbiaktól érmet várok, ahogyan az olimpiai címvédő négyestől is, amelyben Horváth Gábor és Vereckei Ákos lapátol még. Vereckei ötszáz egyesben is rajtol, és bár a tavalyi világbajnokságon csak hetedik lett, szerintem Poznanban mindenképpen előrébb zár majd, még úgy is, hogy nagyon kiegyenlített lesz a mezőny. Ötszázon a Benkő, Kökény, Beé, Kucsera négyes próbálkozik, és ez a kétszáz méterekhez hasonlóan anynyira gyors szám, hogy bármi előfordulhat majd a pályán. Kétszázon Fehérvári Vince és Hegedűs Róbert kiválásával gyengültünk és a most szerephez jutó fiatalok közül többen az első nagy nemzetközi versenyükön vesznek részt, így tőlük elsősorban azt várhatjuk, hogy a fináléba kerüljenek" – mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

Címvédők, magyar indulók, program

A címvédők
Férfiak, kajak
200 m. K–1: Ronald Rauhe (német). K–2: Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert (magyar). K–4: Szlovákia (Rastislav Kuzel, Ladislav Belovic, Martin Chorvat, Juraj Liptak). 500 m. K–1: Vereckei Ákos (magyar). K–2: Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (német). K–4: Szlovákia (Richard Risdorfer, Michal Risdorfer, Erik Vlcek, Juraj Baca). 1000 m. K–1: Tim Brabants (brit). K–2: Markus Oskarsson, Henrik Nilsson (svéd). K–4: Szlovákia (Richard Risdorfer, Michal Risdorfer, Erik Vlcek, Juraj Baca)

A magyar indulók
Férfiak, kajak
200 m. K–1: Kadler Viktor. K–2: Gyertyános Gergely, Babella Balázs. K–4: Kadler Viktor, Beé István, Babella Balázs, Boros Gergely. 500 m. K–1: Vereckei Ákos. K–2: Kammerer Zoltán, Storcz Botond. K–4: Benkő Zoltán, Kökény Roland, Beé István, Kucsera Gábor. 1000 m. K–1: Kökény Roland. K–2: Siebel Lajos, Bauer Márton. K–4: Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor

A program
Férfiak, kajak
Május 20., csütörtök: 1000 és 500 m, előfutam. Május 21., péntek: 1000 és 500 m, középdöntő. Május 22., szombat: 1000 m, döntő és 200 m, előfutam, középdöntő. Május 23., vasárnap: 500 és 200 m, döntő

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK