FONTOS


 

Kajak-kenu, Európa-bajnokság
Kolonics és a mérleg sok nyelve
Kovács visszaelőzte Janicsot

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Krasz Emil, Nemzeti Sport 2004.05.18
--------------------------------------------------------------------------------

És akkor Kovács Katalin visszavágott! Megelőzte az őt a válogatón ötszáz egyesben legyőző Janics Natasát!
Igaz, mindez csak a poznani Európa-bajnokságra utazó magyar kajak-kenu-válogatott sajtóbemutatásán történt, nem a vízen. Annyit még áruljunk el a történtekről: különben sem érdem itt az előzés, ugyanis már Kovács is elkésett a kezdésről. Janics meg éppen odaért, amikor Angyal Zoltán szövetségi kapitány a csapat bemutatásakor a névsorolvasásnál ott tartott: női ötszáz egyes, Natasa Janics...

Aprópó Janics. Most akkor Natasa Janics vagy Janics Natasa? A négy évvel ezelőtti olimpián még jugoszlávként induló, azóta már magyar színekben világbajnoki címet is szerző kajakos "honosítása" még nem lezárult fejezet. Hiába áll a neve mellett egy válogatóbeli győzelem a nagy rivális Kováccsal szemben - nem beszélve az ezért "jutalmul" kapott Eb-indulásról -, a formaságok még nem intéződtek el. De hogy tényleg csupán formaságról lenne-e szó? A kapitány szerint igen. "Május 20-án várható végleges döntés Nastasa ügyben - így Angyal Zoltán -, a nemzetközi szövetség jogi osztályától kapott információ szerint elméletben május 28-tól már semmilyen akadálya nem lesz annak, hogy Natasa magyar színekben induljon, hiszen lejár az a három év, amit ilyen esetben hivatalból ki kell hagyni." A női mezőnyben azonban az első válogatón nem csak a Janics által nyert női ötszázas szám hozott meglepetést, az esélyes, világbajnoki címvédő vereségét, hanem az ötszázas páros is. Ott a Rozsnyói Katalin által edzett csapatból tavaly némi nézeteltérés után kiváló Paksy Tímea hozta el a számot, Benedek Dalmával egyetemben.

Szabó Szilvia és a jókor jött pofon

"Egy kicsit ugyan vártam és tartottam, hogy Kati néni nagyon letol bennünket emiatt - mondja Szabó Szilvia, az érintett "vesztes" hajó vezérevezőse -, éppen ezért meglepődtem, amikor rövidre zárta a történteket azzal, hogy jókor jött. Igaza volt, inkább itt, mint máshol..." Emlékezhetünk rá, 2002-ben a szegedi Eb-n "csak" ezüstérmet szerzett a Szabó, Bóta-egység ötszázon párosban, minek köszönhetően másnap "önként" jelentkeztek edzésre. "Furcsa lesz most az Eb-re utaznunk, hiszen minden gondolatomat az olimpia tölti ki - folytatja Szabó -, és így vannak ezzel a lányok is. Máskor egy Eb-re készülve is feldobódunk, most egy olyan kötelezően előttünk álló feladatnak érzem. Ez persze nem jelenti azt, hogy félvállról vennénk, hiszem azt, hogy az ötszáz négyesben nagyon erős mezőny jön össze, mert itt sokan szerezhetnek kvalifikációt. És ugye nem csak a négyesre, hanem innen már lehet nevezni máshová is. Mivel idén nem volt nemzetközi verseny, az olimpiára készülve jó lesz lemérni, hol tartunk a munkában és mire képesek a riválisok. És persze az önbecsülésünknek sem árt, ha nyerünk. Na nem, mintha nekünk bármit is bizonyítanunk kellene bárkinek, a korábbi eredményeink ismeretében. A poznani körülményeket, pályát jól ismerjük, nekem különösen is kedves, itt nyertem Bóta Kingával először vb-t párosban három évvel ezelőtt."

Újra együtt Kammerer és Stocz - éremben bíznak

És ha már a lányok késéséről szót ejtettünk - a világbajnoki címvédő Szabó, Bóta páros is csupán a kezdésre esett be -, említsük meg, hogy az olimpiai bajnok férfi kajakpáros, az egy év szünet után idén újfent egymásra találó Kammerer Zoltán, Storcz Botond duó is késett. A férfi mezőnyben utolsóként érkeztek meg. Bízunk benne, idén ez már többször nem fordul elő velük, legalábbis versenyen semmiképpen. "A négyesünk az évnek ebben a korai szakaszában még soha nem ment ilyen jó időket - mondja a kétszeres olimpiai bajnok vezérevezős, Kammerer Zoltán -, persze ez köszönhető annak, hogy rendkívül sokat foglalkoztunk ezzel az egységgel a felkészülés alatt. Ha még tovább is tudunk fejlődni az olimpiáig, akkor nagy meglepetést is okozhatunk." Már ha az olimpiai bajnoki címvédő hajó bármilyen meglepetésre is képes lenne, legalábbis pozitív értelemben. Mert negatívban az utóbbi években okoztak éppen eleget... "Párosban ötszázon Botonddal az éremben reménykedünk, de meglátásunk szerint ezt tulajdonképpen a döntőbe jutott kilenc hajó közül szinte mindegyik elmondhatja magáról. Nagyon sűrű a mezőny." Érdekes, az Eb-n lehet azonnal is repülőjegyett váltani Athénbe, előfordulhat, hogy nem kell még itthon külön válogatózni. Kammereréknek párosban ehhez az 1-4. helyek valamelyikén kell végezniük. Ha csak elhozzák a kvótát, de nem névre szólóan, akkor itthon a válogatón magasan esélyesek. Ha pedig nem szereznek kvótát, akkor sincs nagy baj, hiszen a négyes tagjaiként lehet őket nevezni erre a távra is. Persze, hiba lenne róluk a kényelmességet feltételezni, a Sydney óta a megtépázott tekintélyüknek jót tenne az az általuk is várt érem. "Nem is tudom - mondja Vereckei Ákos, az Eb-n két számban érdekelt olimpiai bajnokunk, - sokszor úgy érzem, olyan rapszódikusan teljesítek edzéseken. Amikor kimarad egy-két nap, azt követően szárnyalok, de aztán visszesek, nem tudom állandósítani a jó formát. Igaz, ha ebből indulok ki, akkor az Eb-n jól kell mennem, hiszen most volt pár edzésmentes napunk."

Kolonics és a mérleg sok nyelve

Kenuban némiképpen egyszerűbb a helyzet, mint a fentebb említett két szakágban. Itt a négy olimpia számon három versenyző osztozik. Kolonics György, kétszeres olimpiai bajnokunk ezúttal két párost vállal, de még mindig kérdőjeles, hogy az olimpián nem próbálja-e megvédeni ötszázon olimpiai címét. "Nagyon kíváncsian várom - mondja erről Kolonics György - mit tudnak a riválisok és mit tud Joób Marci. Aztán vasárnap majd okosabb leszek ebben a kérdésben. Időm ugyan még mindig van eldönteni, de a második válogatóig már véglegeset akarok mondani. Ott ugyanis már abban a hajóban akarok indulni, amelyikben az olimpián rajthoz állok. Az eredmények és az érzések alapján hozom meg a döntést. Tudom, hogy Marcit általában mennyivel tudom megelőzni, edzésen vagy éppen versenyen, ez kiindulásnak jó. Persze, azt is hozzá kell számolni, az Eb-n nem ad ki magából senki száz százalékot, tartalékolnak akaratlanul is és a felkészülésnek körülbelül annak a szakaszában lehetnek, ahol mi. És természetesen kíváncsi vagyok a párosunkra is, ennek érdekében az utóbbi két hétben kizárólag erre koncentráltunk."

A kapitány három feladatot állított a csapat elé

Az Eb-csapatot a szövetség főszponzora, a MOL Rt. külön támogatásban is részesítette, amin az utóbbi évek eredményességét figyelembe véve nem csodálkozhatunk. A sportág igazán jó reklámhordozó, ez a külön támogatás akár egy jó befektetés is lehet az olajtársaság részéről, ami Athénban térülhet meg igazán.
"Az Eb-n három fő feladata lesz csapatunknak - mondja Angyal Zoltán, a szövetségi kapitány -, ez első és legfontosabb talán az, hogy a még hiányzó öt számban (1000 méteren KI, KII és CI, míg 500 méteren KII és CI) meg kell szerezni az olimpiai kvótát. A második, hogy a fiatalok rutint szerezzenek és mivel idén ez az egyetlen komoly nemzetközi verseny az olimpiai előtt, le kell mérnünk, hol tartunk a felkészülésben és hol tartanak riválisaink, kikre kell figyelnük a továbbiakban. A harmadik pedig egy házon belüli feladat, aki az Eb-n jó teljesít, értem ezalatt az előre ismertetett helyezési szinteket, az már most biztos olimpiai csapattagnak mondhatja magát."
A kapitány, de nyugodtan mondhatjuk, a sportág, illetve a sportbarátok is megkülönböztetett figyelemmel kísérik kajak-kenu válogatottuk Eb-szereplését, amely minden bizonnyal ezúttal is meghatározó szerepet tölt majd be a magyar olimpiai csapat eredményességében. A házon belüli rivalizálásoknak, meglepetéseknek ösztönző hatásuk van a versenyzőkre, amiből az esetek többségében profitál - ritkán, de azért elsül visszafelé is ez a kétélű fegyver - a világ meghatározó, hogy azt ne mondjuk vezető nagyhatalma. Biztosak lehetünk benne, ahogy az olimpián, úgy az Eb-n sem okoznak csalódást. Nem szokásuk, talán nem is tudnak...

Az európa-bajnoki keret

2004. Poznan:

Férfi kajak-válogatott

200 méter:
KI: Kadler Viktor
KII: Gyertyános Gergely, Babella Balázs
KIV: Kadler Viktor, Beé István, Babella Balázs, Boros Gergely
500 méter:
KI: Vereckei Ákos
KII: Kammerer Zoltán, Storcz Botond
KIV: Benkő Zoltán, Beé István, Kucsera Gábor, Kökény Roland
1000 méter:
KI: Kökény Roland
KII: Bauer Márton, Siebel Lajos
KIV: Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor

Kenu-válogatott
200 méter:
CI: Malomsoki Sándor
CII: Bozsik Attila, Kovács Gergely
CIV: Malomsoki Sándor, Kovács Gergely, Belicza Béla, Vasali László
500 méter:
CI: Joób Márton
CII: Kozmann György, Kolonics György
CIV: Buzál Miklós, Ispán László, Pulai Imre, Novák Ferenc
1000 méter:
CI: Joób Márton
CII: Kozmann György, Kolonics György
CIV: Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Pulai Imre, Novák Ferenc


Női kajak-válogatott
200 méter:
KI: Paksy Tímea
KII: Paksy Tímea, Patyi Melinda
KIV: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga
500 méter:
KI: Janics Natasa
KII: Paksy Tímea, Benedek Dalma
KIV: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga
1000 méter:
KI: Kovács Katalin
KII: Szabó Szilvia, Bóta Kinga
KIV: Dékány Kinga, Móni Katalin, Faldum Bereniké, Benedek Linda

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK