FONTOS


 

Vereckei Ákosék nem nyaralni utaznak hét hétre Ausztráliába
Kajaktábor Dél-Afrikában

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Salánki Miklós, Magyar Nemzet 2004.01.15
--------------------------------------------------------------------------------

A folyók holtágai befagytak, így a kajakosok és a kenusok a partra szorultak. A legeredményesebb sportág legjobbjai szárazon vagy az uszodában edzenek, de már nem sokáig. A Magyar Kajak-kenu Szövetség ezekben a napokban utazási irodához hasonlít, az olimpiára készülő versenyzők januárban síelni, februárban melegebb éghajlatra, Ausztráliába és Dél-Afrikába utaznak.

Világbajnoki aranyérmekkel érdemelték ki Kovács Katiék a sportágak közötti legnagyobb állami támogatást, amiből a szövetségnek arra is telik, hogy a válogatottak külföldre utazzanak edzőtáborozni. A férfi kajakosok közül Sári Nándor csapata már novemberben Horvátországban hosszabbította meg a vizes felkészülést, lerövidítve így a téli kényszerszünetet. Vereckei Ákosék jelenleg a Honvéd létesítményeiben erősítenek és úsznak, majd Ausztriába utaznak, de nem lesiklani, hanem sífutótáborba. Február 16-án egy tízfős kajakos csapat Ausztráliába utazik, ahol Melbourne mellett egy csatornán kialakított pályán ideális körülmények között kajakozhatnak. S ha már ilyen hosszú utat megtettek, nem aprózzák el az idejüket, hét hétig készülnek Ausztráliában.

A női válogatottból a világbajnok négyes tagjai Kovács Kati, Bóta Kinga, Szabó Szilvia és Viski Erzsébet január 25-től egy hétig Ausztriában síelhet, majd Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai szinte csak húsvétra jönnek haza. A világverő női csapat február közepétől három hétig Dél-Afrikában egy 1800 méter magasan lévő tavon edz. Ezután hazatérnek Budapestre, majd egy hét után a 2002-es vb színhelyére, Sevillába utaznak, ahol április 9-ig edzenek. A kenusok itthon úsznak, futnak Csepelen, majd Ludasi Róbert tanítványai hathetes vizes edzőtáborozáson vesznek részt Dél-Afrikában. Így előfordul, hogy harminc magyar kajakos és kenus is edzőtáborozik a Pretoria melletti vízibázison.

A szakvezetés nem vitatta a meleg égövi edzőtáborok szükségességét, pedig éppen a női kajakozók eredményei cáfolták ennek fontosságát, hiszen Fábiánné tanítványai két éve nem utaztak télen külföldre, a tavalyi világbajnokságon mégis hat aranyérmet nyertek…

Angyal Zoltán szövetségi kapitány felvetésünkre elmondta, hogy ebben az évben sem luxus a külföldi edzőtáborozás, ezzel szemben az olimpia évében szakmailag nagyon is indokolt. Az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot ugyanis nem nyáron, hanem május 21-től rendezik Poznanban, amelyre szakmailag nem lett volna helyes a tavalyi eredmények alapján kijelölni a csapatot. Éppen ezért hosszú vita után az érdekelt edzők is elfogadták, hogy rendhagyó módon május elején rendezzék az első válogatót. Ez viszont azt jelenti, hogy a válogatottaknak a szokásosnál sokkal korábban kell formába kerülniük.

A külföldi edzőtáborok után áprilisban Kolonics Györgyék itthon folytatják a felkészülést, a megszokott hazai körülmények között. Hogy ezek milyenek? Nemrég egy televíziós riportban is szembesülhettünk azzal, hogy a tizenkétszeres világbajnok Kolonics és társai milyen „balkáni” körülmények között edzenek Csepelen, ahol az öltözők és fürdők szinte romosak.

Angyal Zoltán szerint az állami támogatás a válogatottak felkészülésére elég, az egyesületek pedig a fennmaradásért küzdenek, ezért a létesítmény felújítására nincs pénzük, több szakosztályban valóban kritikus a helyzet… A világhírű csepeli műhelyen már az előző kormány sportminisztere, Deutsch Tamás próbált segíteni, a felújítási terv már elkészült, s a kapitány reméli, az építkezés is elkezdődhet…
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK