FONTOS


 

Kajak-kenu, Európa-bajnokság
Sok Eb-aranyban reménykednek a kajakosok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , index 2004.05.17
--------------------------------------------------------------------------------

A hétvégi poznani Európa-bajnokságon a magyar egységek közül a férfiak már megszerezhetik az olimpiai részvételt. Az olimpia előtti utolsó nagy versenyre erős magyar küldöttség utazik, akár tíz arany is születhet.

Hétfőn a sajtó nyilvánossága előtt bemutatkozott a kajak-kenu Európa-bajnokságra utazó negyvenfős magyar csapat. Az olimpiai kvalifikációs lehetőséget is nyújtó poznani kontinensviadalra csütörtöktől vasárnapig kerül sor.

Más kontinensek versenyzői is vízre szállhatnak

Baráth Etele, a szövetség (MKKSZ) elnöke beszédében kiemelte, hogy négy éve, a sydneyi játékok előtt is éppen a lengyelországi város adott otthont az Eb-nek, és ez akár jó előjelnek is tekinthető. "Világkupa-versenyek híján az év két fő eseménye az Eb és az olimpia, az athéni szereplés évekre meghatározza majd a sportág fejlődését - mondta.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány elárulta: az együttesnek három fő feladata lesz az Európa-bajnokságon, amely ezúttal nyílt, mivel más kontinensek versenyzői számára is kvótaszerzést kínál.

Kvótákra is van még szükség

"Természetesen az éremgyűjtés mellett további ötkarikás indulási jogokat is szeretnénk szerezni, ez nem kis munka lesz, hiszen az előzetes nevezések alapján óriási mezőny várható - férfi egyéniben például negyvenen lesznek ott a rajtnál -, kiegyensúlyozott, kemény versenyekre számítok" - mondta a szakember. "Másrészt lehetőségünk lesz feltérképezni a nemzetközi mezőnyt, és nem utolsósorban az olimpiai csapat összetételének kialakulása szempontjából is fontos lesz a viadal" - tette hozzá.

A kajakosok és kenusok eddig összesen 16 versenyzői kvótát szereztek az augusztus 13-án kezdődő olimpiára, a kontinensviadalon az újabb indulási jog(ok) eléréséhez a fennmaradó számokban (férfi k-2 500, k-1 1000, k-2 1000, c-1 500 és c-1 1000 m) kell megfelelően teljesíteni.

A férfiaknál az első négy hely már olimpiát ér

Poznanban többnyire a május eleji szolnoki válogató győztesei szállnak vízre, és a férfiakra érvényes, hogy aki az első négy között végez (az 1000 m-es férfi kajaknégyes esetében első kettőben), megválthatja repülőjegyét az olimpiára.

A nőknél az elmúlt világversenyeken kiemelkedően szereplő, Kovács Kati, a Szabó, Bóta páros - ugyanakkor az első válogatón meglepetésre vereséget szenvedő - versenyzők Lengyelországban védettséget élveznek, és a második válogató után derülhet ki olimpiai részvételük. (A négyesnek már biztos a helye .)

Veréb sérülése miatt nem utazhat

Az előzetesen megadotthoz képest egy változás történt az Eb-csapatban: a sérült Veréb Krisztián helyére Kökény Roland került az 500 m-es kajakos kvartettbe. A válogatott első része kedden reggel kel útra, akik csak a kétszáz m-es számokban érdekeltek, azok csütörtökön utaznak.

A csapatbemutatón bejelentették azt is, hogy a Mol Rt., az MKKSZ gyémántfokozatú támogatója, egyben az Eb-re utazó együttes szponzora olimpiai nyereményjátékot indít vásárlói körében. Az olajipari társaság 10 ezer darab, a női kajaknégyes fényképével díszített vásárlási utalvány kártyát bocsát ki, s aki június 1-től július 31-ig tartó akció alatt megveszi ezt, sorsoláson vesz részt. A fődíj egy-két fő részére szóló luxusutazás az athéni olimpiára, a szerencsés nyertes egy héten keresztül együtt lakhat a magyar kajak-kenu válogatott tagjaival.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK