FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
Csak egy döntőben nem lesz magyar a kajak-kenu vébén

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2003.09.12
--------------------------------------------------------------------------------

A középdöntőkben is remekült szerepeltek a magyar versenyzők az egyesült államokbeli Gainesville-ben zajló olimpiai kajak-kenu világbajnokságon.

Pedig nem indult túl fényesen a pénteki versenynap, a kajak egyesek között induló Benkő Zoltán ugyanis csupán ötödik lett az 1000 m-es középfutamában, és nem jutott be a döntőbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarország a vb-n már biztosan nem szerez ötkarikás kvótát ebben a számban.

A KSI 20 éves versenyzőjét a négy középfutam közül a harmadikba sorsolták, egy-egy brit, új-zélandi, francia, dán, brazil, orosz, mexikói és iráni lapátforgató mellé. A biztos továbbjutáshoz az első két hely valamelyikét kellett megszerezni, de egy jó időeredménnyel még a harmadik pozíció is finálét ért.

Azt már a rajt előtt tudni lehetett, hogy Benkőnek nem lesz könnyű dolga, s a küzdelem igazolta is a várakozást, hiszen a fiatal magyar versenyző az első néhány métert leszámítva nem tudott lépést tartani az élbollyal. Szinte végig az ötödik helyen haladt, s a végén sem sikerült felzárkóznia. A futamot a brit Tim Brabants nyerte, rajta kívül az új-zélandi Ben Fouhy kvalifikálta magát a legjobb kilenc mezőnyébe. Az első nyolc indulási jogot szerez a 2004-es olimpiára.

Benkő Zoltán kiesése után vigasztalódhattak a magyar szurkolók a Lanier-tó lelátóján, ugyanis a kenu egyesek között versenyző Fürdök Gábor - ismételten bizonyítva remek küzdőképességét - bejutott a szombat fináléba, miután a harmadik helyen végzett a középfutamában.

A c-1-esek versenyének második szakaszából futamonként az első három kvalifikálta magát a döntőbe. A 29 éves magyar kenus a hetes pályára került, az ötösön a sportág nem kisebb személyisége, mint a cseh Martin Doktor lapátolt. A rajt nagyon jól sikerült Fürdöknek, aki 250 m-nél - Doktor és a bolgár Sztanimir Atanaszov mögött - a harmadik helyen állt. A sorrend az élen egészen az utolsó 100 méterig nem változott, ekkor azonban a kubai Karel Aguilar Chacon "robbantott", s megelőzte a Démász-Szeged fáradni látszó versenyzőjét. A továbbjutást érő harmadik hely elúszni látszott, de Fürdök nem adta fel, és fogcsikorgatva, küzdve remek ütemben belökte a hajóját, megverte közép-amerikai riválisát, és bejutott a fináléba. A szombati döntőből az első hat szerez kvótát országának az athéni olimpiára.

A Kozmann György, Kolonics György kenupáros a második helyen jutott a döntőbe. A magyar duó a táv jelentős részében a második pozícióban haladt, a címvédő lengyel Michal Sliwinski és új társa, Lukasz Woszczynski "árnyékában". Mivel a futamból az első három hely ért döntős folytatást, és az élboly - kiegészülve a harmadikként lapátoló német Stefan Utess, Thomas Luck egységgel - teljesen elhúzott a többiektől, a táv második fele nem hozott nagy izgalmakat. Maradt a lengyel, magyar, német sorrend: ez a három hajó került a "végjátékba". A fináléból az első hat helyezett kvótát szerez országának az athéni olimpiára.

A férfi kajakosoknál a Bártfai Krisztián, Bauer Márton duó és a Kammerer Zoltán, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Veréb Krisztián összeállítású négyes is kiharcolta a finálés szereplést. Előbb a párosok középfutamát rendezték, a verseny első két helyezettje jutott tovább. Baueréket az ötös pályára sorolták, közvetlenül a belga Bob Maesen, Wouter D'Haene kettős mellé. Az egyre erősödő ellenszélben a belgák kezdték a legjobban a távot, s már a 250 m-es ellenőrző pontnál az élen haladtak, megelőzve a magyarokat. A folytatásban ez a két hajó nagy fölénnyel elhúzott a többiektől, továbbjutásuk egy pillanatig sem forgott veszélyben. Mivel Bártfaiéknak bőven elég volt a második hely is, nem erőlködtek azért, hogy megnyerjék a futamot. A döntőben itt is az első hat hely ér olimpiai kvótát.

A négyesek vetélkedése - ahonnan az első három kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé - teljesen a magyarok elképzelései szerint alakult, ugyanis bár 250 m-nél még a németek vezettek, féltávnál már ők voltak az élen. Az olimpiai bajnok Kammerer vezette egység ezután magabiztosan őrizte mintegy negyed hajóhossznyi előnyét, és a németek, valamint a spanyolok előtt elsőként haladt át a célvonalon. Ebben a számban szintén a legjobb hat szerez ötkarikás kvótát.

Egy hajszálon múlt Vereckei Ákos döntőbe jutása a kajak egyesek 500 m-es versenyében: a négy középfutam harmadik helyezettjei között a legjobb időt érte el, s így került a fináléba. A Honvéd-Westel 26 éves klasszisa - aki 1998 és 2001 között minden vb-t megnyert ezen a távon - a verseny második szakaszának negyedik felvonásába került, az első két helyezett jutott automatikusan tovább, a harmadikoknak számolgatniuk kellett, hiszen közülük csupán a legjobb eredménnyel rendelkező kvalifikálta magát a folytatásba. A svéd Anders Gustafsson félelmetesen, Vereckei viszont visszafogottan kezdett, féltávnál előbbi több mint egy hajóhosszal vezetett, utóbbi viszont csak a hatodik helyen állt. A mezőny a folytatásban is csak a skandináv versenyző hátát nézhette, mögötte négyen is harcban voltak a második pozícióért, ezt végül a német Lutz Altepost csípte el, a magyarok számára pedig maradt a számolgatás, miután a jól hajrázó Vereckei harmadikként haladt át a célvonalon. A gyors összevetés után aztán jött a megkönnyebbülés, hiszen kiderült, hogy a négy harmadik közül neki a legjobb az ideje, így készülhet a vasárnapi fináléra.

Nemkevésbé drámai körülmények között jutott tovább Kolonics György is. A csepeliek 31 éves olimpiai bajnoka, Sydney aranyérmese - aki ezen a pályán szerezte 1996-ban pályafutása első ötkarikás aranyérmét - nem kezdett túl jól a középfutamban, 250 m-nél még csupán a hatodik helyen lapátolt, igaz a különbség a versenyzők között ekkor szinte csak centiméterekben volt mérhető. A táv második felében sem változott a helyzet, a célhoz közeledve egyre valószínűbbé vált, hogy minimális különbség dönt majd az élbolyt alkotó Kolonics, a kanadai Richard Dalton, a fehérorosz Alekszandr Zukoszki és a spanyol David Cal Figueroa között. A futamot végül a spanyol kenus nyerte, másodikként Zukoszki, harmadikként pedig - mindössze 14 ezredmásodperccel megelőzve tengerentúli riválisát - Kolonics végzett. Az első három jutott a fináléba.

Női egyesben azután már kevésbé kellett izgulni, a címvédő Kovács Katalin esélyeshez méltóan nagy fölénnyel nyert és jutott tovább. Az előbbi számban az első hat, utóbbiban hét szerez országának olimpiai kvótát.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK