FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
Csütörtökön rajtol a kajak-kenu vébé

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2003.09.10
--------------------------------------------------------------------------------

A helyi idő szerint csütörtök délelőtti 1000 m-es előfutamokkal veszi kezdetét az Atlanta melletti Gainesville-ben a 33. kajak-kenu világbajnokság. A vasárnapig tartó vetélkedés során ezúttal nemcsak az érmekért, hanem az olimpiai helyekért is küzdenek a résztvevők.

Az előzetes nevezések alapján 73 ország sportolói szállnak vízre az 1996-os ötkarikás játékok sportági versenyeinek otthont adó Lanier-tavon, a legnagyobb létszámban - 33 fővel - az abszolút nagyhatalomnak számító magyar válogatott képviselteti magát, míg Albánia, India, Irán, a Seychelle-szigetek, Tádzsikisztán vagy Tunézia mindössze egy-egy versenyzőt küld az Egyesült Államokba.

Olimpiai kvótarendszer
A vébéről összesen 77 egység kvalifikálja magát a jövő évi athéni olimpiára. A kvóta hajót és nemzetet illet, nem pedig versenyzőt, vagyis elképzelhető, hogy nem az indul el egy adott számban, aki kiharcolta a részvételi jogot. A magyar ötkarikás csapat a jövő évi válogatók alapján alakul ki. A vb-ről a következő egységek kvalifikálják magukat az olimpiára:
férfiak
k-1 1000 m: az első 8
k-2 1000 m: 6
k-4 1000 m: 6
c-1 1000 m: 6
c-2 1000 m: 6
k-1 500 m: 8
k-2 500 m: 6
c-1 500 m: 6
c-2 500 m: 6
nők
k-1 500 m: 7
k-2 500 m: 6
k-4 500 m: 6
A vb-n kívül a magyarok számára jövő májusban, a poznani nyílt Európa-bajnokságon nyílik lehetőség az indulási jog megszerzésére. A nemzetközi szövetség 2004 júniusában számonként két szabadkártyát biztosít.
A magyarok már több mint egy hete a helyszínen készülnek, hiszen alkalmazkodniuk kell a mínusz hatórás időeltolódáshoz. A válogatottban ötvöződik a múlt, a jelen és a jövő, ugyanis a világversenyeket már évek óta járó rutinos "öregek" - mint Kolonics György, Bártfai Krisztián, Horváth Gábor, Novák Ferenc vagy Pulai Imre - mellett összesen hét újonc - Babella Balázs, Benkő Zoltán, Kadler Viktor, Molnár Péter, Benedek Dalma, Patyi Melinda és Joób Márton - kapott lehetőséget a bizonyításra.

A szakvezetés által megfogalmazott célok ezúttal elsősorban az olimpiai helyekre vonatkoznak, s rendkívül egyszerűek: lehetőség szerint mind a 12 ötkarikás számban kvótát kell szerezni. Ahogy azonban Baráth Etele, a szövetség elnöke korábban megjegyezte: akkor sem történik tragédia, ha néhány számban esetleg ez most még nem sikerül.

Emellett természetesen az együttes nagyobb része - szokás szerint - esélyes a dobogós vagy a közvetlen élbolyt követő helyek valamelyikének megszerzésére. Külön figyelem övezi Kolonics szereplését, aki összesen négy számban áll rajthoz a vb-n. A környezet különösen kedves lehet a számára, hiszen 1996-ban éppen itt szerezte pályafutása első olimpiai aranyérmét. Ezúttal három kvótáért is harcba száll, c-1 500 m-en, valamint Kozmann Györggyel 500 és 1000 m-en is megpróbálja kiharcolni az athéni részvételi jogot az országnak.

A nőknél a tavalyi vb-n mindhárom olimpiai számban (k-1, k-2, k-4 500 m) magyar győzelem született, s mivel ezen a távon ugyanaz a csapat összetétele, mint 2002-ben Sevillában, a szurkolók és a szakemberek joggal várják a címvédést Kovács Katalintól, a Szabó Szilvia, Bóta Kinga duótól és a Kovács, Szabó, Viski Erzsébet, Bóta négyestől.

A magyar csapat a tavalyi vb-n 6 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzérmet szerzett.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK