FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
Olimpiai kvótaszerzésre hangolva a ma kezdődő vb előtt
Budapest, Gainesville, Athén

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Murányi András, Népszabadság 2003.09.12
--------------------------------------------------------------------------------

Hatásos lenne úgy kezdeni az anyagot, hogy szeptember 11. tájékán félős hangulatban készülődött a magyar válogatott az Atlantától hatvan kilométerre fekvő Gainesville-ben rendezendő világbajnokságra, ám: 1. a keret – akklimatizációs okokból – jóval korábban útnak indult Budapestről az Egyesült Államokba; 2. ha jelzőt kell aggatni ezekre a roppant sportemberekre, hát a félős lenne az utolsó.

Ekként inkább maradjunk a szimpla ténynél. Azaz annál, hogy különleges fontosságú rendezvény előtt áll a világverő garnitúra, ugyanis a ma az 1000 méteres előfutamokkal kezdődő megméretés ezúttal az olimpiai kvalifikációs vb elnevezést viseli: ha valamikor, most nem szabad hibázni… S bár többségében elég az első hétben végezni a görögországi repülőjegyért – erre aztán nem lehet azt mondani, hogy megoldhatatlan feladat –, ez a hibázás nem véletlenül került elő. Tudniillik a földkerekség eddigi, 1938 óta íródó vetélkedőin öszszesen 332 érmet (123 aranyat, 115 ezüstöt és 94 bronzot) szerző honfitársaink a múlt esztendőben vegyes érzésekkel hagyták el a sevillai vb-helyszínt. Persze a vegyes érzésekkel kitétel legalábbis relatív, amennyiben hat első helyet (továbbá egy másodikat és négy harmadikat) bármikor magyarázni kell, ugyanakkor faktum, hogy a küldöttség tagjai közül „csupán” a női szakasz mosolyoghatott maradéktalanul, a férfirészleg feszengett kissé.

Drámai pillanatok voltak: az erősebbik nem képviselői nem szereztek aranyat! Ilyesmire a nyitó, vagyis a waxholmi vb óta nem akadt példa, ekként hiába lapogatta boldog és boldogtalan a hölgyek hátát, mindent egybevetve nem lehetett önfeledt hangulatról beszélni. Azóta följegyezhettünk néhány verbális pofozkodást, de hasonló eseménysorozat a legjobb családokban is előfordul, vagyis inkább hagyjuk – például – a Storcz-aktát (az 1996 után minden világversenyen rajtoló, öntörvényű sportoló saját „vízfodrozása”, illetőleg a nem éppen optimális felkészülésből adódó válogatókudarcok miatt itthon maradt), hagyjuk a Fábiánné-dosszié újabb fejezetét is… Habár utóbbiban – a „kárvallott” szempontjából – azért pozitívum is van. Jelesül, hogy a híres edzőnővel patkót összerúgó, s székhelyet váltó Paksy Tímea 1000 méteren – Benedek Dalma oldalán – nem kisebb egységet, mint a címvédő Szabó Szilvia, Bóta Kinga párost ütötte el a világbajnoki részvételtől. Azért ez nem semmi!

S hogy mi lenne az igazán nagy szám?

– A legfontosabb az, hogy mind a tizenkét számban megszerezzük az olimpiai kvótát – szögezte le higgadtan Angyal Zoltán szövetségi kapitány. – Ezzel együtt nem mellékes, hogy a huszonhét kategóriában hány érmet nyerünk, de az elsődleges szempont mégiscsak az athéni rajtjogok maradéktalan begyűjtése.

Nézzünk tehát erősen a görög főváros irányába. Mindazonáltal megjegyzendő, hogy nézelődni legjobban magasról lehet. Másként: a dobogó tetejéről.

SZÁMRÓL SZÁMRA

1000 m. Nők: Kovács Katalin (egyes); Paksy Tímea, Benedek Dalma (kettes); Dékány Kinga, Rasztótzky Eszter, Fazekas Krisztina, Janics Natasa (négyes). Férfiak. Kajak: Benkő Zoltán; Bártfai Krisztián, Bauer Márton; Kammerer Zoltán, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Veréb Krisztián. Kenu: Fürdök Gábor; Kozmann György, Kolonics György; Hüttner Csaba, Joób Márton, Pulai Imre, Novák Ferenc.

500 m. Nők: Kovács; Szabó Szilvia, Bóta Kinga; Kovács, Szabó, Viski Erzsébet, Bóta. Férfiak. Kajak: Vereckei; Kammerer, Veréb; Gyökös Lajos, Beé István, Kökény, Horváth Gábor. Kenu: Kolonics; Kozmann, Kolonics; Hüttner, Fürdök, Pulai, Novák.

200 m. Nők:Paksy; Paksy, Patyi; Kovács, Szabó, Viski, Bóta. Férfiak. Kajak: Babella Balázs; Kadler Viktor, Beé; Kadler, Beé, Babella, Molnár Péter. Kenu: Malomsoki Sándor; Malomsoki, Vasali László; Malomsoki, Vasali, Kozmann, Kolonics.

DÖNTŐK
Szombat: 1000 m, 14.30-tól (magyar idő szerint). Vasárnap: 500 m, 14.30; 200 m, 20.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK