FONTOS


 

Kammerer és Storcz külön vizeken
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Mádi József, Népszava 2003.05.02
--------------------------------------------------------------------------------

Két ágon indul útjára az idei kajak-kenus idény. A hét végén a válogatottak egyik csoportja a mecheleni regattán, a másik a szolnoki tájékoztatón száll vízre. S bár előbbi nemzetközi, utóbbi csak hazai verseny, mégis ez fejezi ki jobban a lényeget. Több mint négy hónappal a világbajnokság és kettővel az első válogató előtt mindenki tájékozódni akar: hol tart a felkészülésben. A szálak Angyal Zoltán szövetségi kapitány kezében futnak össze, akinek segítségével viszont mi kívántunk tájékozódni.

- A férfi kajakosok tavalyi gyengébb világbajnoki szereplése után már nem lehetett békésen feloldani a Sári Nándor edzette csapaton belüli feszültségeket. Ennek, részben önként, Storcz Botond lett az áldozata, aki továbbállásával mintha azt is sejteni engedte volna, számára már nem a kajakozás a legfontosabb az életben. Mit tud róla, keményen készül, vagy csak levezet?

- Levezetésről egyelőre szerintem nincs szó, de látatlanban nem tudom megítélni, milyen munkát végzett és milyen formában van. Csak az ő és társai, valamint edzője elmondására tudok hagyatkozni, miszerint keményen edzett a télen. Hogy valóban így van-e, az csak a hét végi versenyen derül ki, egy-egy edzésen ugyanis mindenki kifoghat jobb vagy rosszabb napot.

- Abból levonható-e bármilyen következtetés, hogy Kammerer Mechelenben Veréb Krisztiánnal, Storcz pedig Szolnokon Bártfai Krisztiánnal párban lapátol? Tavaly ősszel ugyanis még mindenki arról beszélt, hogy csak az edzéseken válnak külön, a hajóban együttmaradnak.

- Az ön által elmondottakat annyival hadd egészítsem ki, hogy Kammerer eredetileg Horváth Gáborral indult volna, aki azonban kézujját törte, Storcz pedig csak ötszáz méteren evez Bártfaival, ezren a fiatal Kucsera a társa. Ám a látszat ellenére a két fiú kitart egymás mellett, ahogy én is támogatom a kettősüket, a hét végi két verseny éppen arra lett volna jó alkalom, hogy sértődés nélkül kipróbálják magukat mással is. Horváth Gábor sokadik sérülése - hol motorral töri össze magát, hol huzat, hol ő maga, vagy éppen, mint most, az édesanyja csapja rá az ajtót, hol pedig darázs csípi meg - azonban közbeszólt. Így most nem is annyira Kammererért vagy Storczért, hanem Horváth Gáborért izgulok.

- A négyes miatt?

- Pontosan. Elöl Kammerer Zoli, hátul pedig Horváth helye tűnt biztosnak, az úgynevezett első és negyedik lyukba ugyanis sokkal nehezebb megfelelő embert találni, mint a középső kettőbe. S hát a négyes idén különösen fontos. Az olimpiára az idei világbajnokságon lehet kvalifikálni, de a létszámot nem csak az egységek, hanem a nevezhető emberek száma is korlátozza. Létfontosságú, hogy a négyessel mindjárt négy ember részvételét biztosítsuk. Ehhez ugyan elegendő az első hat közé kerülni, ám hasonló okok miatt az utóbbi években több ország is egyre nagyobb hangsúlyt fektet erre a számra, amely így már korántsem magyar-német különverseny.

- Kenuban tavaly még a férfi kajaknál is nagyobb volt a gond. Olyannyira, hogy a kétszer is csupán a nyolcadik helyen végzett Fürdök, Hüttner párost hatalmi szóval igyekezett "felrobbantani", egyúttal új egységek kipróbálását szorgalmazva. Mik az új fejlemények?

- Számomra a Kozmann, Kolonics páros tűnik a legígéretesebbnek. "Koló" belátta, hogy ezren egyesben nincs keresnivalója, Kozmann pedig végre kiszállt a négyesekből. Együtt sokra vihetik. Ahogy azt is jó döntésnek tartom, hogy a Pulai Imre, Novák Ferenc olimpiai bajnok duó csak ötszázon indul, "Sumák" a hosszabbik távon újra megpróbálja szólóban. A lengyel hajóépítőmester, Seruga személyre szabottan készített neki egy kenut, ami felveszi a versenyt az új típusokkal, ugyanakkor elbírja Imrét is.

- A hölgyekről eddig szó sem esett. Bár velük kapcsolatban beérjük egy megnyugtató megjegyzéssel is.

- Egészségesek, sokat dolgoztak, amit Mechelenben megnyugtató eredményekkel igazolnak.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK