FONTOS


 

Kajak-kenu, Maratoni vb
Az ötszörös vb-első Györe, Csabai páros rekordra tör
Márványtáblára kerültek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.10.11
--------------------------------------------------------------------------------

Először említtetnek egy lapon, alkalmasint egy márványlapon síkvízi társaikkal a maratoni kajak-kenu klasszisai. Györe Attila és Csabai Edvin kenu párosa ötödik világbajnoki címét nyerte a közelmúltban, így a sziklaszilárd akaratú versenyzők neve felkerülhet a Magyar Kajak-kenu-szövetség emlékfalára.

– Számunkra ez a lehető legnagyobb megtiszteltetés, hiszen tudjuk, az erkölcsi elismerés mellett anyagi megbecsülésre nemigen számíthatunk – mondta Györe Attila. – Ezzel együtt egész évben profin készülünk, a napi két, több tíz kilométeres táv teljesítésével járó edzés mellett azonban dolgozni nem tudunk. Klubunkra, a Csepeli Kajak-kenu Egyesületre azért rossz szavunk nem lehet: amióta Parti Zoltán az elnök, legalább újra van szerződésünk.
– Pusztán az egyesületi támogatásból megélnek?
– Alacsony életszínvonalon igen, de a szüleink segítsége nélkül így sem mennénk sokra. Nagy az összetartás, több volt kajakos és kenus által működtetett vendéglátóegység is szponzorál minket: a Cafe Waggon, a Römi Söröző és a csepeli Bajnokok Klubja, így éhen nem halhatunk…
– Külföldön nagyobb a maratonisták megbecsülése?
– Feltétlenül, főleg Spanyolországban, jóllehet ők síkvízen és a maratonikon is versenyeznek. A szeptemberi világbajnokságon, Valladolidban például több, az olimpiai szakágból ismert kenus próbálta megtörni a veretlenségi sorozatunkat, mindhiába. A hazai Bea, Mascato páros vezérevezőse a város szülötte, így a tartományfőnök által felajánlott milliós nagyságrendű jutalom és a becsvágy mellett a közönség is űzte-hajtotta őket. Végül az egyik legnehezebb vébéfinisünket éltük át: öt kilométerrel a vége előtt még több mint két perc volt az előnyünk velük szemben, mi is elbíztuk magunkat, úgyhogy a befutóra ebből csupán huszonhárom másodperc maradt. Gyaníthatóan a szokatlanul hosszú táv is megzavart minket: a spanyolok rosszul mérték ki a pályát, ezért harminchat helyett negyvenegy kilométert teljesítettünk.
– Úgy tudom, nem érik be ennyivel, s jövőre egyesben is próbálkoznak.
– A társam, Csabai Edvin nagyon elszánt, én viszont még csak gondolkodom a duplázáson. A legfontosabb a hatodik aranyunk megszerzése: ennyit még soha senki nem nyert a maratonisták közül. Edzőnkkel, Ludasi Róberttel együtt arra már most büszkék lehetünk, hogy győzelmeinket egyvégtében értük el, minthogy 1999 óta zsinórban huszonegyszer zártunk az első helyen.
– Az idén a szegedi Világkupán bekerültek a síkvízi válogatottba is. Jövőre olimpiai év következik: ez biztosan különleges motivációt jelent.
– Az olimpiai válogatón mindenképp elindulunk, de tisztában vagyunk az esélyeinkkel, elvégre mi egy másik sportágat űzünk. Igaz, valószínűleg azért vagyunk oly gyorsak a hosszú távon versenyzők között, mert egész évben az egyik legjobb sprintkenussal, Kolonics Györggyel készülünk.

Kajak-kenu, Maratoni vb
Ha léket kapnak, maratonistáink akkor is a világ legjobbjai
Felezett jóslat, teljes siker

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.10.04
--------------------------------------------------------------------------------

Hála az égnek kajakosaink és kenusaink tudják: Magyarországon – telhetetlenül – mindenki aranyérmeket akar. A síkvízi sikerek után a maratoni világbajnokságon négy felnőtt- s egy ifjúsági egységünk zárt az első helyen.

Borsodi Géza szakágvezető bevallja, előzetesen, egy korábbi mester tanácsára, most sem jósolt aranyesőt: "Vajda Vilmostól tanultam, aki korábban mindkét válogatott kapitányi tisztét betöltötte, hogy ha négy elsőségre lehet reálisan esélyünk, az aranyszabály az: nyilatkozatokban csupán kettőt szabad megelőlegezni. Ezúttal én is így tettem, és nagyon örülök, hogy nem az óvatos jóslatom vált valóra.”

Borsodi a sikerek mellett kudarcként élte meg, hogy győri tanítványa ezúttal sem fejezhette be a versenyt: "Érthetően szakágvezetőként sem tudok teljesen elvonatkoztatni attól, hogy Salga István a saját versenyzőm. A világ egyik legjobb maratoni kajakosa, s ezt Jámbor Attilával párosban elért győzelme is bizonyítja. Egyesben azonban évek óta nem mehetett végig a távon: volt, hogy beborították, megesett, hogy az italoszacskója akadt a kormány bovdenjébe, előfordult, hogy hátsérülést szenvedett, most pedig a futószakaszon koccantották egy másik kajak orrát a hajójához, amely kilyukasztotta azt. Az egyéni pechünk mellett minden tiszteletem Jámboré, aki 2001-től minden világversenyen érmes egyesben és párosban is. Mi több, immár Csay Renáta is a legnagyobb klasszisok közé lépett, hisz ő az Eb után a vébén is megnyerte mindkét számot.”

Persze az összes magyar maratonistának hatalmas a respektje – fájdalom, elsősorban külföldön. "A világbajnokságon az első nap, a K–1-esek és C–1-esek döntői után a rivális nemzetek képviselői gyakran odajönnek hozzánk, s azt mondják: köszönik az eddigi lehetőséget, de most a mi napunk következik. Nem vitatkozhatok velük: ezúttal is győztünk mindhárom párosversenyben. Csabai Edvin és Györe Attila kenu kettesének ráadásul sikerült a rekordbeállítás, miszerint a duó ötödik aranyát szerezte. Az, hogy a fiúk mindezt zsinórban tették, önmagában egyedülálló, ám hat senkinek sincs, úgyhogy itthon bármily rossz körülmények közepette is készülnek, máris megvan az újabb motiváció. A külföldiek persze nem csak jópofáskodnak, vizsgálódnak is: Valladolidban még az ötödik helyen végzett kajakpárosunkat is elrángatták a doppingellenőrzésre.”

Diadalaink megfejthetetlen titkát Borsodi ezennel készségesen tárja fel: "Nálunk most mindhárom szakágban egyszerre érett be legkevesebb két-két klasszis versenyző, akiket jó edzők késztenek fel.”

Kajak-kenu, Maratoni vb – Giczy és Harkai bronzérmes
Háromból három győzelem

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.29
--------------------------------------------------------------------------------

Három arany- és egy bronzéremmel zárták felnőtt párosaink a valladolidi maratoni világbajnokság második napját. A férfi kajakosok között a Salga István, Jámbor Attila duó javított a mérlegén, hiszen egyesben az előbbi feladni kényszerült a versenyt, míg az utóbbi "csak” ezüstérmet szerzett.


Csay Renáta (jobbra) az egyéni aranyérem után Szonda Kornéliával is gyôzni tudott (Fotó: Danis Barna)
Ennek megfelelően jól kezdett a páros, rögtön az első boly élére állt, de a második számú egység, Szakály Viktor és Szigeti Krisztián is az első hatban lapátolt. Az utolsó méterek nagyszerű hajrát hoztak, hiszen a spanyolok favorit duója megpróbálta lehajrázni Salgáékat, akik azonban nem hagyták magukat, és megnyerték a számot. Szakály Viktorék az előkelő ötödik helyen haladtak át a célegyenesen.
A nők küzdelme nem hozott ilyen izgalmakat, Csay Renáta és Szonda Kornélia hajója majdnem három percet vert a mezőnyre, s ezzel Csay az egyes győzelem után duplázni tudott.
A kenu párosoknál pedig az volt a kérdés, vajon Csabai Edvin és Györe Attila meg tudja-e nyerni zsinórban ötödik vb-címét. Nos, bő három óra múlva erre is megszületett a válasz, hiszen ezúttal is ők állhattak a dobogó tetejére.
Ezzel a magyar válogatott - a négy évvel ezelőti győri világbajnoksághoz hasonlóan - a két nap alatt négy felnőttszámban végzett az élen.

Maratoni világbajnokság, Valladolid
Férfiak. K-2. Világbajnok: Salga István (Magyarország, egyesület: Győri VSE, edző: Borsodi Géza), Jámbor Attila (Magyarország, egy: Tolnatext, e: Barina József, Barináné Ritt Gabriella) 2:43:21.08
, 2. Manuel Busto, Javier Hernanz (Spanyolország) 2:43:21.92, 3. Santiago Guerrero, Jorge Alonso (Spanyolország) 2:43:23.26, …5. Szakaly Viktor, Szigeti Krisztián (Magyarország) 2:45:58.11. C-2. Vb: Csabai Edvin (Magyarország, egy: Csepeli KKC , e: Ludasi Róbert), Györe Attila (Magyarország, egy: Csepeli KKC, e: Ludasi Róbert) 3:04:27.83, 2. Jose Alfredo Bea, David Mascato (Spanyolország) 3:04:50.80, 3. Jan Machac, Viktor Jirasky (Csehország) 3:06:16.84, …7. Gilányi Zsolt, Kolozsvári Gábor (Magyarország) 3:14:44.87
Nők. K-2. Vb: Csay Renáta (Magyarország, egy: Győri VSE, e: Ludasi Róbert), Szonda Kornélia (Magyarország, egy: Tiszaújváros, e: Jancsár László) 3:00:18.54, 2. Mette Barfod, Anne Lolk (Dánia) 3:02:54.54, 3. Giczy Zsuzsanna (Magyarország, egy: UIKC, e: Giczy Csaba), Harkai Orsolya (Magyarország, egy: Multi SE, e: Horváth Péter, Csathó Józsefné) 3:06:43.08

Maratoni vb, Valladolid – Jámbor második
Csay Renáta világbajnok lett Spanyolországban

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.28
--------------------------------------------------------------------------------

Egy arany- és egy ezüstérmet nyert a magyar maratoni kajak-kenu felnőtt-válogatott a spanyolországi Valladolidban zajló világbajnokság nyitó napján.

A férfi egyeseknél a rajt után rögtön a két magyar induló, a győri Salga István és párosbeli társa, Jámbor Attila állt az élre.
Ám ahogy a korábbi években, úgy most sem kerülte el a baj Salgát, akinek kilyukadt a hajója, s hiába próbálta tartani a tempót a többiekkel, képtelen volt, így a párosra gondolva inkább feladta a küzdelmet.
Jámbor tehát egyedül maradt, s harmadikként ért célba, végül mégis második lett, ugyanis a spanyol Manuel Bustót - aki nem a célbóják között haladt át -, kizárták a versenyől.
A nők küzdelme ellenben már magyar győzelmet hozott. Az elején ugyan a lengyel Przybylska még együtt haladt Csay Renátával, illetve Benedek Lindával, ám az utóbbi versenyző rosszullét, a lengyel pedig kormányhiba miatt kiállni kényszerült, s így csak az maradt a kérdés, Csay mennyivel nyeri a számot. S mivel a magyar versenyző az idén eddig mindent megnyert, amit csak lehetett, az is elképzelhető, hogy vasárnap párosban duplázni tud.
Kenuban nem sok babér termett a magyaroknak, Hüttner Csaba nyolcadik lett, Vajda Attila pedig feladta a versenyt.

Maratoni világbajnokság, Valladolid
Férfiak. K-1. Világbajnok: Hank McGregor (Dél-Afrika) 2:54:07.11, 2. Jámbor Attila (Magyarország, egyesület: Tolnatext, edző: Barina József) 2:54:08.78, 3. Anthony Stot (Dél-Afrika) 2:54:10.70, …Salga István (Magyarország) - feladta. C-1. Vb: Bertrand Hemonic (Franciaország) 3:22:06.26, 2. Pavel Bednar (Csehország) 3:22:11.62, 3. Lionel Dubois-Dunilac (Franciaország) 3:22:34.67, …8. Hüttner Csaba (Magyarország) 3:37:06.24, …Vajda Attila (Magyarország) - feladta
Nők. K-1. Vb: Csay Renáta (Magyarország, egy: Győri VSE, e: Ludasi Róbert) 3:12:47.38, 2. Mara Santos (Spanyolország) 3:18:49.35, 3. Jenny Spencer (Nagy-Britannia) 3:18:55.87, …Benedek Linda (Magyarország) - feladta

Maratoni világbajnokság Valladolidban
A magyarok ismételhetnek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.09.27
--------------------------------------------------------------------------------

A magyar éremesővel zárult gainesville-i síkvízi világbajnokság után ezúttal a maratoni szakág legjobbjaira vár hasonló erőpróba: Csay Renátáék a spanyolországi Valladolidban szállnak hajóba.

Borsodi Géza maratoni szakágvezető elmondta, valamennyi számban két magyar egység indul – igaz ez az ifik versenyeire is –, vagyis összesen 22 egységért szoríthatunk. Szombat délután kerül sor a felnőtt egyéni versenyekre, férfi kajakban Jámbor Attila és Salga István, kenuban Hüttner Csaba és Vajda Attila, míg a női kajakosoknál Csay Renáta és Benedek Linda áll rajthoz. Vasárnap a párosokon a sor, férfikajakban a Salga István, Jámbor Attila, illetve a Szigeti Krisztián, Szakály Viktor egység képviseli színeinket, a kenusoknál Györe Attila Csabai Edvinnel, Kolozsvári Gábor pedig Gilányi Zsolttal párban rajtol, a kajakos hölgyeknél a Csay Renáta, Szonda Kornélia, illetve a Giczy Zsuzsanna, Harkai Orsolya duó indul harcba az aranyéremért. Nem mellékesen: két versenyszámban – női K2 (Csay Renáta, Szonda Kornélia) és férfi C2 (Csabai Edvin, Györe Attila) – a mieink a címvédők…
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK